Ειδικοί και γονείς σου λένε τα “κόλπα” τους για να κόψει το παιδί σου την πάνα

Μια από τις πιο απαιτητικές αλλά και σημαντικές στιγμές στην ζωή ενός παιδιού, είναι εκείνη που θα πρέπει επιτέλους να βγάλει την πάνα και να πηγαίνει κανονικά τουαλέτα, όπως όλα τα μεγάλα παιδάκια. Δεν είναι το ευκολότερο πράγμα στον κόσμο να κάνεις το παιδί σου μάθει να σου λέει, πότε θέλει να πάει τουαλέτα και αν δεν το έχεις ξαναπεράσει τότε σίγουρα η διαδικασία αυτή θα σου φαίνεται βουνό.

Δεν υπάρχει λόγος να αγχώνεσαι όμως, όπως όλα τα πράγματα τη ζωή, έτσι κι αυτό θέλει τρόπο και όχι κόπο.

Παρακάτω ακολουθούν μερικά “κόλπα” από γονείς αλλά και ειδικούς, για να κάνεις το παιδί σου να πει μια και καλή γεια στις πάνες…

Κάνε το γιο-γιο να μοιάζει μαγικό
Θα βρεις στην αγορά ειδικά αυτοκολλητάκια που τα κολλά στον πάτο του γιο-γιο και κάθε φορά που το μικρό σου θα κάνει “τσισάκια” μια εικόνα θα εμφανίζεται ως δια μαγείας. Μόλις καθαρίσεις το γιο-γιο η εικόνα εξαφανίζεται και πάλι. Τα αυτοκόλλητα αυτά έχουν διάρκεια ζωής μέχρι και έξι εβδομάδες και το μικρό σου θα ανυπομονεί κάθε να δει τι θα εμφανιστεί.

Η υπομονή είναι αρετή
“Όταν νόμιζα ότι η κόρη μου ήταν έτοιμη να βγάλει την πάνα, την πήγαινε κάθε δ΄4εκα λεπτά στην τουαλέτα, ακόμα κι αν ήμασταν έξω. Σιγά-σιγά τα 10 λεπτά έγιναν και 15 και μετά 20. Μετά από 2-3 μέρες ουρούσε μόνη της”.

Δεν χρειάζεται να πανικοβάλλεσαι αν το παιδί σου αργεί να συνηθίσει την νέα κατάσταση. Πολλά παιδιά κάνουν μέχρι και έναν χρόνο να βγάλουν την πάνα. Παίζουν και άλλη παράγοντες ρόλο σε αυτήν την διαδικασία, όπως είναι η ικανότητα του παιδιού να επικοινωνεί, τα αντιλαμβάνεται τις ανάγκες του σώματός του, αλλά και να καταλαβαίνει πόσο χρόνο θα του παίρνει να φτάσει στην τουαλέτα.

Η γυμνή αλήθεια
Λίγο πριν την ώρα του μπάνιου άσε το παιδί σου να κυκλοφορήσει γυμνό μέσα στο σπίτι και ενεθάρρυνε το να χρησιμοποιήσει το γιο-γιο του. Αλλά μπορείς γενικά να αφήνεις το παιδί σου να είναι γυμνό για κάποια διαστήματα, καθώς τα παιδιά θυμούνται πιο εύκολα το γιο-γιο, αν δεν φοράνε ρούχα.

Να έχεις συγκεκριμένη ρουτίνα
“Θα ήθελα να πω ότι τα κατάφερα μόνη μου αλλά θα έλεγα ψέμματα. Οι δασκάλες στον παιδικό σταθμό πήγαιναν το παιδί μου στην τουαλέτα κάθε 20 λεπτά και εμείς απλά εφαρμόσαμε αυτή την τακτική και στο σπίτι. Μεγάλο ρόλο έπαιξε και το γεγονός ότι έβλεπες τους συμμαθητές του να πηγαίνουν στην τουαλέτα”.

“Το πιο σημαντικό είναι να είσαι συνεπής. Ό, τι κι να κάνεις στο σπίτι, πρέπει να το κάνεις και οπουδήποτε αλλού είστε. Αν στο παιδί σου αρέσει να διαβάζει βιβλία στο γιο-γιο τότε φρόντισε να το πεις και στις δασκάλες στον παιδικό σταθμό”.

Βρες τον λόγο που του προκαλεί φόβο
“Ο πρώτος μας γιος δεν είχε πρόβλημα να ουρήσει στο γιο-γιο, αλλά για το άλλο ούτε λόγος. Φοβόταν. Αφού δοκιμάσαμε τα πάντα, απευθυνθήκαμε στον παιδίατρο, ο οποίος μας είπε πως μερικά παιδιά θεωρούν τα περιττώματα τους κυριολεκτικά κομμάτια τους εαυτό τους και δεν θέλουν να τα βλέπουν να εξαφανίζονται από το καζανάκι. Αφού του δείξαμε ένα παιδικό βιβλίο ανατομίας και του εξηγήσαμε πως λειτουργεί το πεπτικό σύστημα, την άλλη μέρα είχαν εξαφανιστεί όλοι οι φόβοι”.

Βρες το κατάλληλο φιλοδώρημα
“Δοκιμάσαμε να του δώσουμε γλυκά, σοκολάτες, να του τραγουδάμε και επευφημούμε, αλλά τίποτα απ’ όλα δεν δούλεψε. Ο γιος μου είχε πάντα τρέλα με τα αυτοκίνητα και τα φορτηγά, οπότε ο άντρας μου όργωσε τα μαγαζιά της γειτονιάς και αγόρασε μίνι αυτοκινητάκια και φορτηγάκια. Του είπαμε πως κάθε φορά που θα χρησιμοποιούσε το γιο-γιο θα έπαιρνε και ένα αυτοκινητάκι δώρο. Μετά από 15 αυτοκινητάκια, ξέχασε εντελώς την πάνα του”.

Απλά πάρ’ το απόφαση
“Ο γιος μου φαινόταν έτοιμος να πει αντίο στην πάνα του, αλλά κανένα από τα κόλπα μας δεν έπιανε. Έτσι, ένα Σάββατο του φορέσαμε εσώρουχα για μεγάλα και μαζέψαμε όσο κουράγιο είχαμε. Λέρωσε τα ρούχα 4-5 φορές την πρώτη κιόλας ώρα, αλλά απλά τον αλλάζαμε και του λέγαμε πως θα ήταν καλύτερο α χρησιμοποιούσε το γιο-γιο του. Μετά από μια πολύ δύσκολη μέρα, τα καταφέραμε”.

Κάνε το γιο-γιο λίγο πιο ελκυστικό
“Η κόρη μου μόλις έγινε 3 και ενώ δεν λέρωνε την πάνα της τα βράδια, εδώ και πολλούς μήνες, δεν φαινόταν να μην την ενδιαφέρει καθόλου το γιο-γιο. Έτσι κι εμείς κάναμε το αντίθετο από αυτό που μας είχε πει ο γιατρός. Της είπαμε ότι θέλει να φοράει πάνα και όχι να πηγαίνει τουαλέτα όπως τα μεγάλα κορίτσια. Εκείνη απαντούσε πάντα πως ήθελε να χρησιμοποιεί το γιο-γιο. Κάποια στιγμη άρχισε να κάθεται στο γιο-γιο αλλά δεν έκανε τίποτα. Συνειδητοποίησα ότι πίστευε πως το γιο-γιο δεν δούλευε, έτσι μια εβδομάδα πριν τα γενέθλιά της, με το που ξύπνησε την πήρα από το κρεβάτι και την έβαλε να κάτσει στο γιο-γιο πριν προλάβει να λερώσει την πάνα της. Από τότε δεν έχουμε αντιμετωπίσει κανένα άλλο πρόβλημα”.

Read More

And More