Εκπαιδευτική Ρομποτική: Χόμπι ή εφόδιο για το μέλλον;

Πώς μπορούμε να κάνουμε τη μάθηση να αποκτήσει τέτοιο νόημα για τους μαθητές ώστε να παραμένουν στο σχολείο, να επιτυγχάνουν υψηλές επιδόσεις, και με επιτυχία να αποφοιτούν από το Λύκειο προς την Τριτοβάθμια εκπαίδευση ή αργότερα προς μια δουλειά της επιλογής τους;

Η απάντηση σ’ αυτό έρχεται μέσω ενός διαγωνισμού εκπαιδευτικής ρομποτικής που, όσο κι αν φαντάζει όνειρο θερινής νυκτός για τα ελληνικά δεδομένα, τείνει να εδραιωθεί σε μια διοργάνωση με μέλλον και διακρίσεις για τους μαθητές, αφού αποτελεί ένα πρώτο βήμα για να προχωρήσουν μετέπειτα σε παγκόσμιες διοργανώσεις, όπως η Ολυμπιάδα ρομποτικής.

Ο Πανελλήνιος Διαγωνισμός διοργανώνεται κάθε χρόνο από τον Μη Κερδοσκοπικό Οργανισμό Εκπαιδευτικής Ρομποτικής και Επιστήμης WRO Hellas, στο πλαίσιο της ευρύτερης προσπάθειας του οργανισμού για την εισαγωγή της εκπαιδευτικής φιλοσοφίας STEM (Science – Technology-Engineering – Mathematics) στο Ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα.

Συγκεκριμένα, ο διαγωνισμός αξιοποιείται ως κίνητρο για τη δημιουργία και τη λειτουργία ενός ολοκληρωμένου προγράμματος, με σκοπό τόσο την κατάρτιση των εκπαιδευτικών επάνω στην εκπαιδευτική ρομποτική, όσο και τον ευρύτερο εκσυγχρονισμό των ελληνικών σχολείων, μέσα από την πρακτική ενασχόληση των παιδιών με την μηχανική, τα μαθηματικά, τη φυσική και την τεχνολογία.

Ο φετινός διαγωνισμός μάλιστα, που διοργανώθηκε το προηγούμενο Σαββατοκύριακο, 16 & 17 Μαρτίου, ολοκληρώθηκε με ρεκόρ συμμετοχών από όλη την Ελλάδα. Στη διοργάνωση πήραν μέρος σχεδόν 2.000 μαθητές νηπιαγωγείου, δημοτικού, γυμνασίου και λυκείου.

Τόπος συνάντησης ήταν το Κλειστό Γήπεδο Γαλατσίου, υπό την Αιγίδα της Α.Ε του Προέδρου της Δημοκρατίας κυρίου Προκοπίου Παυλοπούλου, ο οποίος παρευρέθηκε στον διαγωνισμό και κήρυξε την έναρξή του.

Οι διαγωνισμοί ρομποτικής είναι ένας μοναδικός τρόπος για να κατανοήσουν τα παιδιά τις φυσικές επιστήμες και τον προγραμματισμό, να μάθουν να σκέφτονται ως μηχανικοί και να αναπτύξουν την ικανότητά τους στην επίλυση προβλημάτων. Τέτοιου είδους προσόντα είναι απαραίτητα για την επιτυχή πορεία τους μετέπειτα, στο ακαδημαϊκό και επαγγελματικό πεδίο. Τα παιδιά, συνολικά, διευρύνουν τη δημιουργικότητά τους και μυούνται στον κόσμο των αυτοματισμών.

Μέχρι σήμερα, οι συμμετοχές μαθητών από όλη την Ελλάδα στους Διαγωνισμούς Εκπαιδευτικής Ρομποτικής, που διοργανώνει ο WRO Hellas, με στρατηγικό συνεργάτη την COSMOTE και στην Ολυμπιάδα Ρομποτικής, που κάθε χρόνο διοργανώνεται σε άλλη χώρα του κόσμου, έχουν ξεπεράσει τις 17.000. Ο αριθμός είναι πραγματικά εντυπωσιακός και δείχνει το πόσο πολύ έχει ανέβει το επίπεδο της εκπαιδευτικής ρομποτικής στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, αν σκεφτεί κανείς ότι η Ολυμπιάδα αριθμεί σχεδόν μια δεκαετία, ενώ ο Πανελλήνιος Διαγωνισμός Εκπαιδευτικής Ρομποτικής πέντε χρόνια.

Με την ολοκλήρωση των διαγωνισμών, ο WRO Hellas με την υποστήριξη της COSMOTE, αναλαμβάνει επίσης την ψηφιοποίηση των έργων των παιδιών, τα οποία μετατρέπονται από την επιστημονική επιτροπή του διαγωνισμού σε ολοκληρωμένα εκπαιδευτικά σενάρια, για την εκπαίδευση των επόμενων ομάδων.

Φέτος, από τις ομάδες Δημοτικού οι ομάδες που νίκησαν:

• Στην κατηγορία με θέμα “Αρχιπέλαγος Αιγαίο: Η τεχνολογία βοηθά στην ανάπτυξη των νησιών”, οι: “4 στοιχεία”, “Energy Kids”, “Minders Mini 3”.

• Στο “Ποδόσφαιρο 2×2”, οι: “Sakkas Academy 1” & “Robotakia Πρωταθλητές”, “SakkasRobotBoys & “Robospecialists1”, “Robotakia-Barcelona” & “Robot FC”.

• Στην παράλληλη κατηγορία “Εποικισμός του Άρη”. οι: “Robo 8o”, “Βoom Kaboom Junior”, “Εξωγήινο Έπος”.

• Και στην παράλληλη κατηγορία “STORIES OF TOMORROW” οι: “MarsAgrotica”, “Vytina Robotics”, “Robotakia Martians”.

Στη βαθμίδα του Γυμνασίου νικήτριες ομάδες ήταν:

• Στην κατηγορία “Οι δρόμοι του κρασιού στη Βόρεια Ελλάδα”, οι: “Robomasters”, “Αλγόριθμος”, “Teamwork Dream”.

• Στην παράλληλη κατηγορία “Πρωτέας” οι: “ROBOT3”, “Εv3 Builders”, “RoboEagles”.

Στην κατηγορία του Λυκείου με θέμα “Smart Cities”, πρώτες ομάδες αναδείχθηκαν οι “European Citizens”, “ΙΟΤΟCITY”, “Creative Destruction”, ενώ στην πιλοτική κατηγορία “Δίαθλο+1”, για μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου νικητές αναδείχτηκαν οι: “Salamina Racers”, “PMGLP2”, “SmartRobotsΠεύκης”.

Η ρομποτική “κερδίζει έδαφος” σε όλες τις περιοχές της χώρας μας καθώς ο διαγωνισμός αποτελεί για την εκπαιδευτική κοινότητα της χώρας ένα συναρπαστικό ταξίδι διάρκειας 5 μηνών, από την ανακοίνωση των θεμάτων τον Οκτώβριο έως και τη διεξαγωγή του Τελικού. Το ραντεβού των μαθητών όλων των σχολικών βαθμίδων ανανεώνεται για τον επόμενο φθινόπωρο, λοιπόν, με νέους εκπαιδευτικούς στόχους, κι ως εκ τούτου καινούριες διαγωνιστικές κατηγορίες και διαγωνιστικά κριτήρια.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε το WRO Hellas.