Εμβόλιο γρίπης 2020 – 2021: Ποια παιδιά πρέπει να το κάνουν;

Με την έναρξη του σχολείου και τον ερχομό του φθινοπώρου, η γρίπη κάνει πάντα την εμφάνιση της. Η αλλαγή του καιρού, σε συνδυασμό με άλλους παράγοντες, όπως την συγκέντρωση πολλών παιδιών σε κλειστούς χώρους, κάνουν πιο έντονο τον κίνδυνο της εξάπλωσης του ιού της γρίπης. Φέτος, λοιπόν, που ο κορονοιός βρίσκεται στη ζωή μας, ο εμβολιασμός των παιδιών για ιούς που μπορούν να αντιμετωπιστούν δεν είναι υποχρέωση, αλλά ανάγκη. Ο, παιδίατρος του TLife, Δρ. Σπύρος Μαζάνης, σού εξηγεί όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για το νέο εμβόλιο.

 

 

Στο ράφι του φαρμακείου βρίσκεται το πολυσυζητημένο εμβόλιο κατά της γρίπης για την περίοδο χειμώνας 2020-2021. Όλοι οι ειδικοί εδώ και καιρό μιλούσαν για το συγκεκριμένο εμβόλιο, δηλαδή ότι φέτος θα πρέπει να εμβολιαστούν όλοι ανεξαρτήτως ηλικίας και φύλου, προκειμένου να μην υπάρξει ταυτόχρονα στο ίδιο άτομο λοίμωξη από γρίπη και κορονοιό.

Αιφνιδιαστικά, όμως, ανακοινώθηκε ότι δεν θα μπορούν να πάρουν οι πολίτες ελεύθερα από το φαρμακείο το εμβόλιο χωρίς ηλεκτρονική συνταγογράφηση, όπως ίσχυε μέχρι τώρα για το εμβόλιο της γρίπης, αλλά και για όλα τα άλλα εμβόλια. Ο κύριος λόγος φαίνεται ότι είναι πως δεν επαρκούν για όλους τα εμβόλια, διότι η πρώτη παρτίδα που ήρθε στην Ελλάδα είναι σε αριθμό δόσεων μικρότερη της απαιτούμενης για να εμβολιαστούν όλοι. Αποφασίστηκε, λοιπόν, μια λογική διαχείριση του αριθμού των υπαρχουσών δόσεων, ώστε σε πρώτη φάση να εμβολιαστούν τα άτομα που το χρειάζονται άμεσα και σε δεύτερο χρόνο και οι υπόλοιποι, καθώς θα ακολουθήσουν και άλλες δόσεις. 


Η αμερικανική και η ελληνική παιδιατρική εταιρεία και η πανελλήνια ομοσπονδία Ελευθεροεπαγγελματιών παιδιάτρων συστήνει να γίνεται το εμβόλιο σε όλα τα παιδιά απο την ηλικία των 6 μηνών και πάνω. Στην πρώτη φάση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης μπορεί να γραφτεί για όλα τα παιδιά που έχουν στο σπίτι αδελφάκι μικρότερο απο 6 μηνών. Επίσης, μπορεί να γραφτεί για όλα τα παιδιά που στο σπίτι υπάρχει άτομο που ανήκει στις ευπαθείς ομάδες ή έχει υποκείμενο νόσημα ή ανήκει στις ομάδες υψηλού κινδύνου. Σε αυτό το εδάφιο, υπάγονται τα παιδιά που οι γονείς τους δηλώνουν ότι στο σπίτι τους υπάρχει γιαγιά ή παππούς πάνω απο 60 ετών, γιαγιά ή παππούς με υποκείμενο νόσημα, γονέας με υποκείμενο νόσημα και πολλές άλλες κατηγορίες. Ακόμη, είναι απαραίτητο να το κάνουν οι μητέρες που θηλάζουν, οι λεχώνες και οι έγκυες.


Μια άλλη κατηγορία παιδιών είναι εκείνη που πάσχει απο χρόνιο νόσημα, όπως άσθμα, καρδιοπάθεια και πολλές άλλες που οι γονείς και οι παιδίατροι τους το γνωρίζουν. Οι γονείς θα πρέπει να κατοχυρώνουν ότι ο φαρμακοποιός τους έχει φυλάξει το εμβόλιο της γρίπης, να παίρνουν την ηλεκτρονική συνταγή απο τον παιδίατρο και μετά να γίνεται ο εμβολιασμός.

Το φετινό εμβόλιο προστατεύει απο τέσσερα στελέχη της γρίπης, χωρίς να προστατεύει από τον κορονοιό, ούτε από το λεγόμενο κοινό κρυολόγημα, ούτε απο τους άλλους ιούς, πάρα μόνο απο τους συγκεκριμένους ιούς της γρίπης. Αξίζει να τονιστεί ότι κανένα απο τα συστατικά του εμβολίου δεν μπορεί να προκαλέσει γρίπη, παρά μόνο να προστατεύσει απο αυτή.

Τα παιδιά απο 6 μηνών και πάνω θα πρέπει να κάνουν μία μόνο ολόκληρη δόση, εκτός και αν είναι κάτω απο 9 χρονών και στο παρελθόν δεν έχουν ξανακάνει το εμβόλιο γρίπης. Σε αυτή την δεύτερη περίπτωση, θα πρέπει να κάνουν δυο δόσεις και η μία να απέχει απο την άλλη τουλάχιστον ένα μήνα. Όπως γίνεται με όλα τα εμβόλια, πριν τον εμβολιασμό το παιδί θα πρέπει να εξετασθεί κλινικά απο τον παιδίατρο, ώστε να διαπιστωθεί ότι η υγεία του παιδιού επιτρέπει τον εμβολιασμό ή αν πρέπει να αναβληθεί για ένα διάστημα.

Read More

And More