Εμβόλιο κατά του Κορονοϊού: Ο Δρ. Σπύρος Μαζάνης παρουσιάζει τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από τα παιδιά

Πλέον, ο εμβολιασμός έχει μπει δυναμικά στη ζωή μας. Όσο οι μήνες περνούν, τόσο προχωρά και ο εμβολιασμός στις νεότερες ηλικίες. Αλήθεια, τι ισχύει γύρω από τα παιδιά; Τι έχουν δείξει οι έρευνες για τις μαμάδες σε ενδιαφέρουσα; Ο, παιδίατρος του TLife, Δρ. Σπύρος Μαζάνης, εξηγεί. Ο λόγος στον οικογενειακό μας γιατρό… 

Καθώς τα προγράμματα εμβολιασμού για τον Κορονοϊό εξελίσσονται σε όλο τον κόσμο, οι ηλικίες που εμβολιάζονται σιγά – σιγά κατεβαίνουν προς τους νεότερους.  Επίσης, καθώς πλησιάζει ο καιρός να ανοίξουν τα σχολεία, οι γονείς ανησυχούν και αναρωτιούνται: τι γίνεται με τα παιδιά και τα εμβόλια του κορονοϊού; Θα υπάρξουν εμβόλια κατάλληλα για τις μικρές ηλικίες; Πού βρίσκονται οι έρευνες; Πότε θα αρχίσουν να εμβολιάζονται τα παιδιά;

Τι ισχύει μέχρι σήμερα;
Ήδη γνωρίζουμε ότι μέχρι τώρα έχουν πάρει έγκριση να εμβολιάζονται οι νέοι από 16 ετών και πάνω με το εμβόλιο της Pfizer. Τώρα, υπάρχουν καινούργιες μελέτες και ανακοινώσεις για τις ηλικίες μικρότερες των 16 ετών.

Πιο συγκεκριμένα, η Pfizer από το τέλος του Δεκεμβρίου του 2020 ξεκίνησε τις μελέτες σε παιδιά από 12 έως 15 ετών. Μετά από αρκετές χιλιάδες εμβολιασμούς σε παιδιά αυτής της ηλικίας, προέκυψαν θετικά αποτελέσματα. Έτσι, λοιπόν, εδώ και 3-4 εβδομάδες έχουν κατατεθεί στις ΗΠΑ όλοι οι φάκελοι και αναμένεται η απάντηση της αμερικανικής φαρμακευτικής επιτροπής. Επίσης, στις 3 Μαΐου του 2021 θα κατατεθεί ο φάκελος στην ευρωπαϊκή επιτροπή φαρμάκων και αναμένεται η έγκριση του εμβολίου μέχρι το τέλος Μαΐου ή αρχές Ιουνίου.

Τι ισχύει για τις ηλικίες 5 – 11 και τις μέλλουσες μαμάδες;
Αμέσως μετά, αρχίζουν οι μελέτες για παιδιά από 5 έως 11 ετών και αργότερα για κάτω των 5 και για τα μωρά. Όσον αφορά τις γυναίκες που είναι έγκυες, έχουν μελετηθεί 40.000 εγκυμονούσες και τα αποτελέσματα είναι άριστα. Φαίνεται ότι οι παρενέργειες δεν είναι περισσότερες στις εμβολιασμένες εγκυμονούσες από ότι στις μη εμβολιασμένες. Επομένως, το εμβόλιο της Pfizer είναι ασφαλές και για τις εγκυμονούσες.

Τι ισχύει για τις νέες μητέρες που θηλάζουν;
Όσον αφορά τις μητέρες που θηλάζουν, μπορούν να εμβολιασθούν χωρίς κανένα φόβο. Κάτι ακόμη νέο είναι ότι το συγκεκριμένο εμβόλιο θα μπορούσε πια να συντηρείται στο κοινό ψυγείο στους 2-8 βαθμούς C για ένα μήνα και όχι στους μείον 70 που ίσχυε μέχρι τώρα και για μια εβδομάδα. Η κατάθεση για την συγκεκριμένη έγκριση θα γίνει στις 4 Μαΐου 2021. Η θετική απάντηση θα λύσει το σοβαρό πρόβλημα της συντήρησης και θα μπορεί να διενεργείται ο εμβολιασμός και στα κοινά ιατρεία των Ελευθεροεπαγγελματιών γιατρών. Ήδη στη Γερμανία οι γενικοί ιατροί άρχισαν να εμβολιάζουν για κορονοϊό στα ιατρεία τους κατόπιν ραντεβού και προμήθεια των συγκεκριμένων εμβολίων από τις κεντρικές αποθήκες.

Το μέλλον…
Από ό,τι φαίνεται, λοιπόν, μέσα στο προσεχές καλοκαίρι θα μπορούσε να είναι εφικτό να αρχίσουν οι εμβολιασμοί για τα παιδιά του γυμνασίου και του λυκείου. Πιθανόν, αν όλα πάνε καλά, τότε το φθινόπωρο του 2021 θα μπορούσαν να ξεκινήσουν να εμβολιάζονται και οι μαθητές του δημοτικού και μέσα στο 2022 και τα μωρά και τα παιδιά της προσχολικής ηλικίας.
Είναι προφανές και ορατό πια ότι με την επέκταση του καθολικού εμβολιασμού σε όλες τις ηλικίες, πολύ γρήγορα θα τεθεί υπό έλεγχο η πανδημία του κορονοϊού.

Read More

And More