Επικίνδυνα σημάδια στην εγκυμοσύνη…

Μήπως είδες λίγο αίμα, μήπως έχεις συνέχεια συσπάσεις ή μήπως δεν σου περνάει ποτέ το κεφάλι σου; Ο μαιευτήρας – γυναικολόγος Θάνος Παράσχος σου εξηγεί ποια είναι τα επικίνδυνα σημάδια στην εγκυμοσύνη, τι πρέπει να κάνεις εκείνη την στιγμή, αλλά και τι να προσέξεις!
Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις κατά στην εγκυμοσύνη οι οποίες δεν μπορούν να χαρακτηριστούν ως απλές ενοχλήσεις και εσείς οφείλετε να τις αναφέρετε αμέσως.
Ποιές είναι αυτές;
1. Κολπική αιμόρροια. Το 10% των γυναικών στην αρχή της εγκυμοσύνης παρουσιάζουν κολπική αιμόρροια. Σε προχωρημένη εγκυμοσύνη μπορεί να είναι ένα από τα πρώτα δείγματα του τοκετού, το οποίο έχει την μορφή βλέννης σε ροζ χρώμα και το καταλαβαίνετε όταν σκουπίζεστε με το χαρτί υγείας. Ίσως παρατηρήσετε πως μετά από σεξουαλική επαφή ή μετά από εξέταση υπάρχουν μικρές κηλίδες με αίμα. Αν δείτε όμως πως το αίμα αυτό έχει τη μορφή αιμορραγίας και πως πρέπει να χρησιμοποιήσετε σερβιέτα, τότε πρέπει να επικοινωνήσετε μαζί μας.
2. Τα νερά σπάνε. Το έμβρυο βρίσκεται μέσα σε ένα σάκο με υγρό, ο οποίος πρέπει να παραμένει ανέπαφος μέχρι την στιγμή του τοκετού. Υπάρχουν περιπτώσεις που τα νερά σπάνε πριν από την έναρξη του τοκετού. Τότε πρέπει να επικοινωνήσετε μαζί μας διότι θα πρέπει να γίνει έλεγχος στο Μαιευτήριο.
3. Συσπάσεις. Είναι πόνοι στο κάτω μέρος της κοιλιάς ή σε ολόκληρη την κοιλιά. Στην αρχή της εγκυμοσύνης μικρής εντάσεως και διάρκειας συσπάσεις είναι κάτι φυσιολογικό. Εάν όμως οι συσπάσεις αυτές γίνουν πολύ έντονες και δεν σταματούν, ίσως είναι ένδειξη προβλήματος. Στο τέλος της εγκυμοσύνης οι αραιές συσπάσεις είναι φυσιολογικές και προετοιμάζουν την μήτρα για τον τοκετό. Εάν όμως δεν σταματούν και η συχνότητα τους αυξάνει αυτό σημαίνει ότι ξεκίνησε ο τοκετός. Να επικοινωνήσετε μαζί μας σε όλες τις περιπτώσεις άσχετα από τον μήνα κύησης στον οποίο βρίσκεστε.
4. Πονοκέφαλοι. Είναι επικίνδυνοι όταν εμφανίζονται και δεν περνάνε με απλούς τρόπους, όπως όταν ξαπλώνετε σε ήσυχο και σκοτεινό δωμάτιο ή όταν πάρετε κάποιο παυσίπονο.
5. Έχετε ζαλάδες, βλέπετε στίγματα, η όρασή σας θολώνει, οι πονοκέφαλοι είναι έντονοι και επιμένουν, έχετε πάρει απότομα βάρος ή είστε υπέρβαρη, έχετε πρησμένα πόδια, αστραγάλους, χέρια και πρόσωπο. Εάν παρουσιαστούν κάποια από τα παραπάνω συμπτώματα πρέπει να επικοινωνήσετε μαζί μας σε όλες τις περιπτώσεις.
6. Να μας αναφέρετε αμέσως οποιαδήποτε συμπτώματα έχουν να κάνουν με πυρετό, ρίγη και εμετούς που επιμένουν.
7. Αν πονάτε ή αισθάνεστε κάψιμο κατά την διάρκεια της ούρησης ή η ποσότητα των ούρων σας έχει μειωθεί σημαντικά, τότε ίσως πρόκειται για συμπτώματα ουρολοίμωξης , γι αυτό πρέπει να μας τα αναφέρετε.
8. Από τον 7ο μήνα και μετά θα πρέπει να αισθάνεστε το μωρό σας να κινείται (να κλωτσά, να αλλάζει θέση κλπ.) περίπου 10-12 φορές ανά 12 ώρες. Αν περάσει τουλάχιστον μία ημέρα και δεν αισθανθείτε καμία κίνηση του μωρού, τότε πρέπει να επικοινωνήσετε μαζί μας.

Read More

And More