Επιλέγοντας τη σωστή νταντά

Η πρόσληψη νταντάς σε αρκετές περιπτώσεις μπορεί να είναι μια πολύ στρεσογόνα διαδικασία για την οικογένεια, ειδικότερα αν είναι η πρώτη φορά που η μητέρα εμπιστεύεται σε κάποιον τρίτο τα παιδιά της. Στα ίδια τα παιδιά, η παρουσία ενός καινούργιου ανθρώπου στη ζωή τους μπορεί φέρει αναστάτωση.

Όμως στις μέρες μας, η νταντά είναι απαραίτητη όταν εργάζονται και οι δύο γονείς και τόσο η παρουσία της όσο και η βοήθεια της απαλλάσσουν τους γονείς από το άγχος της φροντίδας των παιδιών όσο λείπουν.
Γιατί να επιλέξετε νταντά;

Η Ψυχολόγος, Ανδρομάχη Χιωτίνη εξηγεί:

Το μεγαλύτερο δίλημμα των γονιών όταν φτάσει η ώρα να εργαστούν και οι δύο είναι να επιλέξουν ανάμεσα σε νταντά και βρεφονηπιακό σταθμό. Αν υπάρχει η οικονομική άνεση, η καλύτερη επιλογή είναι η νταντά, ειδικά αν το παιδί είναι κάτω των 3 ετών.
Σε τόσο μικρές ηλικίες είναι καλύτερα το παιδί να μην έρχεται σε καθημερινή επαφή με άλλα παιδιά γιατί είναι πολύ επιρρεπές ακόμα σε ασθένειες και ιούς. Είναι πολύ καλό για το παιδί να περνάει αρκετές ώρες στο σπίτι του έτσι ώστε να αντιληφθεί ότι αυτό είναι το σπιτικό του.
Επίσης είναι προτιμότερο το παιδί να είναι με νταντά και όχι με άλλα μέλη της οικογένειας (π.χ. γιαγιάδες και παππούδες).
Πώς να επιλέξετε νταντά
“Η επιλογή της νταντάς πρέπει να γίνει πολύ προσεκτικά. Φροντίστε να δείτε αρκετές προτού αποφασίσετε”, υπογραμμίζει η Ανδρομάχη Χιωτίνη. Τι ακριβώς πρέπει να κάνετε πριν και κατά τη διάρκεια της συνέντευξης; Σύμφωνα με την Ψυχολόγο:
Αν βάλετε αγγελία, να είστε αναλυτικοί στο τι ζητάτε από την νταντά, τι μισθό δίνετε, πόσα παιδιά έχετε, τις ηλικίες τους και πόσες ώρες την ημέρα την χρειάζεστε.
Να έχετε προετοιμάσει από πριν ποιες ερωτήσεις θα κάνετε στις υποψήφιες.
Η συνέντευξη με τις υποψήφιες νταντάδες πρέπει να γίνεται αυτοπροσώπως.

Κατά τη διάρκεια της φροντίστε να μάθετε:

Τι προϋπηρεσία έχει, γιατί και πότε έφυγε από την τελευταία της δουλειά. Τσεκάρετε το ιστορικό και το ποινικό της μητρώο.

Ποια προσόντα έχει (πχ τι έχει σπουδάσει)
Ζητήστε το βιογραφικό της και κάνετε της ερωτήσεις αν έχετε απορίες
Ρωτήστε αν έχει συστάσεις από παλιότερους εργοδότες και αν μπορεί σας δώσει τα στοιχεία τους ώστε να έρθετε σε επικοινωνία μαζί τους και αφού
Αν έχει εμπειρία με παιδιά της ίδιας ηλικίας με τα δικά σας.
Τι δραστηριότητες σκέφτεται να κάνει με τα παιδιά σας.
Αν καπνίζει.
Φτιάξτε ένα-δυο σενάρια από δύσκολες καταστάσεις που μπορεί να προκύψουν και ρωτήστε την πως θα το αντιμετώπιζε. (πχ αν το παιδί πέσει και χτυπήσει στο κεφάλι του, τι θα έκανε).
Πόσο καιρό συνήθως εργάζεται σε κάθε οικογένεια.
Ποιες μεθόδους πειθαρχίας χρησιμοποιεί.
Πόσο μακριά μένει από σας και πως θα έρχεται.
Αν μαγειρεύει και αν θα μπορεί να φτιάχνει απλά γεύματα για το παιδί.
Αν οδηγεί και πόσο καιρό έχει το δίπλωμα.
Αν έχετε ζώα στο σπίτι θα πρέπει να την ρωτήσετε αν έχει αλλεργία κι αν της αρέσουν τα ζώα.
Αν ξέρει να δίνει τις πρώτες βοήθειες κι αν όχι αν προτίθεται να μάθει.
Αν έχει παιδιά κι αν ναι αν θα τα φέρνει μαζί της.
Ποια άλλα καθήκοντα μπορεί να αναλάβει, πχ αν μπορεί να σιδερώνει τα ρούχα των παιδιών, αν μπορεί να πηγαίνει στο super market κ.α.
Κατά την διάρκεια των συνεντεύξεων είναι καλό τα παιδιά να είναι μαζί σας, ώστε να σας πουν και τα ίδια ποια νταντά συμπάθησαν περισσότερο. Επιπλέον θα μπορέσετε να δείτε και με ποιον τρόπο θα τα αντιμετωπίσει εκείνη.

Αφού προσλάβετε τη νταντά βεβαιωθείτε ότι έχετε καλή επικοινωνία μεταξύ σας. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει εβδομαδιαίες συζητήσεις που αφορούν στα παιδιά και τη σχέση της μαζί τους. Αυτό θα βοηθήσει να κρατήσετε μια πιο επαγγελματική σχέση και θα ενημερώνεστε για τις δραστηριότητες που αρέσουν ή όχι στα παιδιά σας και αν η νταντά κάνει καλά τη δουλεία της.

Πώς θα καταλάβετε αν το παιδί σας περνάει καλά μαζί της;

Παρατηρήστε τη συμπεριφορά του παιδιού προς αυτήν. Αν το παιδί τρέχει κοντά της όταν την βλέπει ή είναι χαρούμενο σημαίνει ότι περνάει καλά μαζί της και την αποδέχεται.

Επίσης κάθε μέρα όταν η νταντά φύγει ρωτήστε το παιδί σας πως τα πέρασε και τι έκαναν όσο λείπατε. Αν δείτε ότι το παιδί σας δεν θέλει να μιλήσει και έχει αλλάξει η συμπεριφορά του (πχ έχει γίνει πιο εσωστρεφές, βλέπει πιο συχνά εφιάλτες κ.α.) ρωτήστε το ευθέως αν συμπαθεί την νταντά και διαβεβαιώστε το ότι αν δεν την θέλει θα προσλάβετε άλλη.

Αυτό που πρέπει να θυμάστε είναι ότι η πρόσληψη σωστής νταντάς δεν σημαίνει απαραίτητα να έχετε την καλύτερη νταντά από άποψη προσόντων αλλά αυτή που προτιμάτε εσείς και τα παιδιά σας.

Read More

And More