Επιπλοκές του θηλασμού

Τι μπορείς να κάνεις όταν δημιουργούνται δυσκολίες στο θηλασμό; Πως θα αποφύγεις την εμφάνιση ενοχλητικών ραγάδων στο στήθος; Τι πρέπει να προσέξεις για να μην πετρώσει το στήθος σου;

Ο Μαιευτήρας-Γυναικολόγος, Θάνος Παράσχος απαντά:


Πώς θα αποτρέψετε τη δημιουργία ραγάδων στις θηλές
Οι ραγάδες είναι μια από τις πιο συχνές επιπλοκές. Χαρακτηριστικά σημεία:
Η θηλή πονάει πολύ, υπάρχουν επιφανειακές μικροαμυχές και σκασίματα σαν αυλακιές κόκκινες στην άκρη της θηλής ή σχισμές στην κορυφή. Μερικές φορές είναι κατακόκκινη ολόκληρη η θηλή και ματώνει κατά τη διάρκεια του θηλασμού. Η πρόληψη είναι κάτι παραπάνω από αναγκαία.
Συνήθως οι τραυματισμένες θηλές είναι αποτέλεσμα θηλασμού σε όχι σωστή θέση, δηλαδή όταν το μωρό πιπιλάει τη θηλή. Προσέχετε επίσης να μην κοιμάται το παιδί έχοντας στο στόμα του τη θηλή σας. Μην το τραβάτε απότομα από το στήθος σας όταν έχετε τελειώσει το θηλασμό. Μην βάζετε οινόπνευμα ή αντισηπτικά διότι ξηραίνουν τη φυσική λιπαρότητα της θηλής και είναι εύκολο να τραυματιστούν.
Μην παρατείνετε χωρίς λόγο τη διάρκεια των θηλασμών ιδίως στις αρχές. Εάν διαπιστώσετε ότι έχουν ραγάδες θα πρέπει αμέσως να τις φροντίζετε. Αφήστε τες για λίγο εκτεθειμένες στον αέρα, προστατεύστε τες να μην τρίβονται στο νάιλον, που πολλές φορές τα σουτιέν θηλασμού έχουν. Αν σας ενοχλούν χρησιμοποιείστε ασπίδες θηλής, πλαστικά μπολ ειδικά κατασκευασμένα για να κρατούν τη θηλή ελεύθερη από επαφή.
Για να μην επιβαρύνετε τις θηλές σας μπορείτε να χρησιμοποιήσετε θηλή τεχνητή. Την προσαρμόζετε πάνω στη θηλή σας και το μωρό θηλάζει απευθείας από την τεχνητή θηλή. Εάν όμως η θηλή είναι πολύ ερεθισμένη ή ματώνει τότε σταματήστε να θηλάζετε από την πλευρά του πληγωμένου μαστού. Εάν ο μαστός φουσκώνει και σκληραίνει πρέπει να τον αδειάσετε με τα χέρια σας απαλά. Μη χρησιμοποιείτε θήλαστρο. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε σε συννενόηση με τον γιατρό σας αλοιφή που έχει ως βάση τις βιταμίνες Α και Ε.
Πέτρωμα του στήθους-σπάργωση
Σ’ αυτή την περίπτωση το στήθος διογκώνεται, πετρώνει, βαραίνει και πονά. Μπορεί να εμφανιστεί οποιαδήποτε στιγμή της έκκρισης του γάλακτος και ιδιαίτερα στην αρχή της δηλαδή τις πρώτες μέρες μετά τον τοκετό.
Πώς θα το αποτρέψετε;
Συχνοί θηλασμοί ειδικά την πρώτη εβδομάδα μετά τη γέννηση. Εάν το στήθος αδειάζει κανονικά ο κίνδυνος του οιδήματος είναι σχεδόν ανύπαρκτος.Ο χρυσός κανόνας λοιπόν είναι: Θηλάζετε το μωρό σας εάν μετά το θηλασμό το στήθος εξακολουθεί να παραμένει βαρύ, τότε θα βγάζετε το υπόλειμμα.
Πώς θα αδειάσετε τους διογκωμένους μαστούς
Ο καλύτερος τρόπος για να αδειάσετε το στήθος είναι να βάλετε το μωρό να θηλάσει. Επειδή όμως ο μαστός είναι διογκωμένος το μωρό δυσκολεύεται να θηλάσει. Ένα ζεστό μπάνιο του μαστού ή μια ζεστή υγρή κομπρέσα και ελαφρό μασάζ θα βοηθήσει να διασταλούν εύκολα οι πόροι ώστε να αρχίσει να κατεβαίνει και να βγαίνει το γάλα για να μπορέσει να θηλάσει το μωρό. Εάν μετά το θηλασμό εξακολουθείτε να αισθάνεστε το στήθος σας βαρύ, τότε πρέπει να βγάλετε το υπόλοιπο γάλα.
Η εξαγωγή του γάλακτος μπορεί να γίνει με 2 τρόπους, ή με απαλές κινήσεις των χεριών ή με θήλαστρο.
Όποιον τρόπο και εάν επιλέξετε πρέπει πρώτα να κάνετε ένα ζεστό μπάνιο του στήθους ή να βάλετε ζεστές υγρές κομπρέσες. Έτσι οι γαλακτοφόροι πόροι διαστέλλονται και το γάλα θα βγεί ευκολότερα. Κατόπιν κάνετε μασάζ – χρησιμοποιώντας λάδι ή κάποια κρέμα – με μαλακές κυκλικές κινήσεις και χωρίς να πιέζετε έντονα τον αδένα του μαστού. Φροντίστε να καλύψετε όλη την επιφάνεια του μαστού. Στη συνέχεια με τον αντίχειρα και το δείκτη πιέστε μαλακά με κατεύθυνση από τη βάση του μαστού προς τη θηλή. Με αυτόν τον τρόπο ακολουθείτε τη φορά που έχουν οι γαλακτοφόροι πόροι και δεν κακοποιείται ο μαστός.

Στη συνέχεια στρίψτε την θηλή για να αφαιρέσετε το γάλα εύκολα τώρα πια και σχεδόν ανώδυνα. Ένας άλλος τρόπος εξαγωγής είναι αντί να χρησιμοποιήσετε τα χέρια σας να χρησιμοποιήσετε θήλαστρο. Προσοχή όμως αν αφήσετε το θήλαστρο συνέχεια πάνω στο στήθος σας, σε λίγο θα δείτε τη θηλή να φουσκώνει και να πρήζεται. Αυτό δεν είναι σωστό γιατί θα δημιουργήσετε πρόβλημα στις θηλές σας. Θα πρέπει λοιπόν να το χρησιμοποιήσετε λίγα λεπτά και πάντα έχοντας κάνει πρώτα τη διαδικασία με το μασάζ και τις ζεστές κομπρέσες.

Μην απογοητεύεστε. Η όλη κατάσταση δεν διαρκεί περισσότερο από δύο ή τρεις ημέρες. Χρειάζεται υπομονή. Σύντομα όλα θα είναι πιο εύκολα.

Read More

And More