Επιστροφή στο σχολείο: Πώς να προετοιμάσεις το παιδί σου για την κομβική Α’ Δημοτικού

Έφθασε και η πιο δύσκολη εβδομάδα του χρόνου για τους μικρούς μας φίλους (και όχι μόνο). Η σχολική. Δύο ημέρες έμειναν για χαλάρωση και ανεμελιά, αφού την Τετάρτη θα χτυπήσει το πρώτο κουδούνι και ο κάθε μικρός κατεργάρης θα οδηγηθεί ταχύτατα στον πάγκο του, που τον Σεπτέμβριο παίρνει τη μορφή σχολικού θρανίου.

Ίσως, το μεγαλύτερο πρόβλημα (και, κατ’ επέκτασιν τη μεγαλύτερη ένταση) να έχει να αντιμετωπίσει το μικρό παιδί που κλείνει οριστικά την πόρτα του ξένοιαστου νηπιαγωγείου, για να ακολουθήσει το μονοπάτι του Δημοτικού. Εσύ, λοιπόν, ως καλή μαμά καλείσαι να το βοηθήσεις να προσαρμοστεί (μεταξύ μας, δεν μπορείς να κάνεις και αλλιώς, αφού δε θες να βλέπεις το παιδάκι σου προβληματισμένο και στεναχωρημένο, αλλά αισιόδοξο και χαμογελαστό).

Πώς, λοιπόν, μπορείς να προετοιμάσεις το παιδί σου για την μετάβαση από το νηπιαγωγείο στην α’ δημοτικού;

Να είσαι ειλικρινής απέναντι του. Είναι η πρώτη και η τελευταία συνθήκη που πρέπει να έχεις στο μυαλό σου. Αλήθεια, μπορούμε να πούμε την αλήθεια σε κάποιον (πόσω μάλλον στο παιδάκι μας) , όταν αυτή πρόκειται να το στεναχωρήσει; Η απάντηση, τις περισσότερες φορές, είναι όχι. Τη δεδομένη στιγμή, όμως, προτίμησε την αλήθεια, αφού ένα ωραιοποιημένο περιβάλλον, θα δυσκολέψει ακόμα περισσότερο την προσαρμογή του στο νέο σχολικό χώρο.

Γράψτε τις αγαπημένες του λέξεις σε χαρτί. Το νηπιαγωγείο τελείωσε. Οπότε, και εσύ χρειάζεται να βεβαιωθείς ότι το παιδάκι σου απορρόφησε τις γνώσεις – θεμέλια, απαραίτητες για την επιτυχή διαγωγή του στην α’ δημοτικού. Τσέκαρε ότι έμαθε και τα 24 γράμματα της αλφαβήτου, ότι έχει σωστή άρθρωση, ότι ξέρει να μετρά μέχρι το δέκα, καθώς και ότι μπορεί να γράψει, χωρίς κανένα ορθογραφικό λάθος, τις πέντε αγαπημένες του λέξεις. Τα υπόλοιπα θα τα μάθει φέτος.

Παίξτε «σχολείο», μεταφέροντας τους ρόλους δασκάλου και παιδιού. Εντάξει, νομίζω είναι προφανές ποιος θα κάνει τον κάθε ρόλο. Το κλειδί είναι να γίνεις η δασκάλα του, στην πιο ρεαλιστική της εκδοχή. Ενθάρρυνε το να συμμετέχει, να εκφράζει τις απορίες του, αλλά μη φοβηθείς να του κάνεις μία γλυκιά παρατήρηση, στην περίπτωση που θεωρήσεις ότι η συμπεριφορά του δεν ταιριάζει στο σχολικό κλίμα. Άλλωστε, είναι η πρώτη του φορά που θα έχει δασκάλα. Λίγη επιείκεια τη χρειάζεται.

Διάβασε του ένα βιβλίο. Μπορεί τις προηγούμενες χρονιές, ένα τετραδιάκι να ήταν υπεραρκετό, όμως, από τη φετινή χρονιά, θα αρχίσει να κολυμπά στον κόσμο των βιβλίων. Προσπάθησε να το κάνεις να αισθανθεί οικεία μαζί τους, προτού γεμίσει όλη του την τσάντα την Τετάρτη με τόμους και αλφαβητάρια. Να το έχει κάνει δικό του, συντροφιά του, βασικό εργαλείο, για να ανακαλύψει νέους κόσμους και να διευρύνει το πνεύμα του.

Εκμυστηρεύσου του ότι θα υπάρχουν αλλαγές. Αλλαγές στους συμμαθητές του, στο πρόγραμμα του, στην ώρα που θα σχολάει. Στην πρώτη περίπτωση, εξήγησε του ότι θα έχει στη διάθεση του άφθονα διαλείμματα, προκειμένου να κάνει παρέα με τους φίλους του, που δεν θα βρεθούν στο ίδιο τμήμα μαζί του. Όσον αφορά το πρόγραμμα, το καλύτερο που είσαι σε θέση να κάνεις είναι να πάρετε ένα λευκό χαρτί και με τους μαρκαδόρους του, να δημιουργήσετε μαζί το νέο ωρολόγιο πρόγραμμα του, εξηγώντας του ότι αυτές οι αλλαγές είναι κάτι φυσικό και γίνονται για καλό.

Όλα θα είναι καλά σε μία εβδομάδα. Όπως επιλέξεις να προετοιμάσεις το παιδί σου για αυτό το καινούργιο περιβάλλον και τη νέα πρόκληση, μη ξεχάσεις, μετά το τέλος των συμβουλών σου, να του αναφέρεις την παραπάνω πρόταση. Γιατί, εδώ εμείς χρειαζόμαστε μία εβδομάδα προσαρμογής, θα τα κατάφερνε ένα μικρό παιδάκι από την πρώτη ημέρα;

Καλή σχολική χρονιά!

Read More

And More