Εργαζόμενη Μητέρα: 8 Tips για να έχεις χρόνο για όλους (ακόμα και για τον εαυτό σου)!

Το να είσαι σωστή μαμά έχεις τις δυσκολίες του. Το να είσαι καλή στο χώρο εργασίας σου μόνο εύκολο δεν μπορείς να το πεις. Καταλαβαίνεις, λοιπόν, πόσο δύσκολο είναι όταν πρέπει να συνδυάσεις τους δύο αυτούς ρόλους. Όταν πρέπει να ανταπεξέλθεις στις υποχρεώσεις που έχει ο καθένας. Αν είσαι τελειομανής, η κατάσταση γίνεται ακόμα δυσκολότερη, αφού σου δημιουργεί άγχος και πίεση.

Όμως, δε χρειάζεται. Αυτό που πρέπει να κάνεις από την αρχή είναι να ορίσεις τις προτεραιότητες σου. Να ξέρεις, όταν θα κληθείς να επιλέξεις ανάμεσα στη σχολική του γιορτή και σε μία έκτακτη σύσκεψη στη δουλειά, τι θα κάνεις. Γιατί, (δυστυχώς) αυτή η στιγμή δε θα αργήσει να έρθει.

Για να μην σε καταβάλει, όμως, το άγχος, σου έχω μερικά tips, που θα ομαλοποιήσουν τον (όχι και τόσο εύκολο) συνδυασμό εργαζόμενης μητέρας με νέο παιδί.

– Ετοίμασε όσα περισσότερα μπορείς από το βράδυ. Ξέρω ότι το να γυρίσεις σπίτι μετά από μία κουραστική ημέρα στη δουλειά, να ταΐσεις το παιδί, να μαγειρέψεις, να τακτοποιήσεις το σπίτι είναι πολύ, μα πάρα πολύ δύσκολο. Όμως, πρέπει να βρεις το κουράγιο να του φτιάξεις το αυριανό κολατσιό για το σχολείο, να βάλεις τα βιβλία στην τσάντα του και να κρεμάσεις τα ρουχαλάκια του έξω από την ντουλάπα. Έτσι, θα μπορέσεις πατήσεις, τουλάχιστον δύο φορές, αναβολή στο πρωινό ξυπνητήρι.

– Συζητείστε από την Κυριακή το menu της εβδομάδας. Δεν μπορείς στην καθημερινή σου agenda να έχεις να ρυθμίσεις και αυτό. Στο τραπέζι της Κυριακής, ρώτησε το παιδάκι σου τι θα ήθελε να φάει μέσα στην εβδομάδα, οργάνωσε τα σε ένα χαρτάκι και όλα είναι ok.

– Θέσε όρια. Δυστυχώς, δεν μπορείς να είσαι τέλεια σε όλα. Ακόμα, και αν το προσπαθήσεις, το αποτέλεσμα θα είναι να χάσεις τη ψυχραιμία σου και να απογοητευτείς πολύ.

– Προσπάθησε να είσαι παρούσα σε σημαντικές στιγμές του παιδιού σου. Την πρώτη φορά που θα διαβάσει ποίημα σε σχολική γιορτή, την ημέρα των γενεθλίων του, τις γιορτινές ημέρες που το σχολείο είναι κλειστό.

– Συνδύασε τις δικές σου παρέες με τους φίλους του παιδιού σου. Αν η κολλητή σου έχει παιδάκι (είτε συνομήλικο είτε απλά κοντά στην ηλικία του μικρού σου), τότε είσαι πολύ τυχερή. Αν πάλι δε συμβαίνει αυτό, άρχισε να κάνεις παρέα με τους γονείς των κολλητών του παιδιού σου. Έτσι, θα συνδυάσεις τη δική του βόλτα με τη δική σου. Και όλοι θα χαμογελούν!

– Εξήγησε στον εργοδότη σου ότι το παιδί σου είναι πάνω από όλα. Και πού ξέρεις; Μπορεί να δείξει κατανόηση. Περισσότερη από ό,τι πίστευες.

– Αφιέρωσε 30 λεπτά μέσα στην ημέρα στο σύντροφο σου. Αλλά, να είστε οι δυο σας, όχι και το παιδί ανάμεσα.

– Οργάνωσε οικογενειακές βραδιές. Τι θα έλεγες για ένα Σάββατο γεμάτο με παιδικές ταινίες, γέλια, επιτραπέζια και άφθονο ποπ-κορν; Καθόλου άσχημο, δε λες; Πάτα Play στην καλύτερη βραδιά της εβδομάδας!

Read More

And More