Έτσι, θα μαζέψει μόνο του τα παιχνίδια του!

Σαββατοκύριακο (και ειδικά τριήμερο) στο μυαλό ενός μικρού παιδιού σημαίνει ένα πράγμα: παιχνίδι. Εντάξει, σίγουρα περιμένει πως και πως μία μικρή παύση από τις σχολικές ή προσχολικές του υποχρεώσεις, για να ξεκουραστεί και να κοιμηθεί χωρίς το φόβο ότι θα το ξυπνήσεις το πρωί. Λίγη ανεμελιά δεν έβλαψε ποτέ κανέναν. Εξάλλου, είναι το πρώτο διάλειμμα που όλοι μας περιμένουμε μετά τις καλοκαιρινές διακοπές.

Όπως σου είπα και στην αρχή, ό,τι πρόγραμμα και αν έχεις ετοιμάσει, να είσαι βέβαιη ότι το παιδάκι σου θα βρει χρόνο για τα παιχνίδια του. Και θα θέλει και εσύ να παίξεις μαζί του.

Ξέρεις, όμως, τι είναι αυτό που χαλάει την όλη χαρά που προσφέρει το παιχνίδι; Ότι, μετά, το παιδί θα πάει είτε στην τηλεόραση είτε στο κρεβάτι. Βασικά, θα κάνει οτιδήποτε άλλο, εκτός από το να τα μαζέψει και να τα βάλει πίσω στη θέση τους. Και σε ποιον πέφτει ο κλήρος για αυτή τη δουλειά; Μα, φυσικά σε εσένα.

Εντάξει, τους πρώτους μήνες δε θα σε ενοχλήσει. Θα φτάσεις, όμως, κάποια στιγμή στο σημείο που θα φωνάξεις: “Πότε θα μάθει να τα μαζεύει μόνο του;“. “Tώρα” αυτή είναι η σωστή απάντηση. Γιατί, δε θέλω να ξεχνάς ότι ουδέν μονιμότερο εκ του προσωρινού.

Τι μπορείς να κάνεις:

– Πρόσθεσε το μάζεμα των παιχνιδιών στη ρουτίνα της ημέρας. Πριν πλύνει τα δόντια του για να πέσει σε ύπνο ή πριν φάει το βραδινό του.

– Εξήγησε του ότι το συμμάζεμα ανήκει στη διαδικασία του παιχνιδιού. Θέλει να χτίζετε μαζί πύργους από τουβλάκια και να βρίσκεστε σε κόντρα για το ποιος θα κερδίσει; Πες του, ότι αν μετά, τα μαζέψει, θα είναι ο νικητής αυτής της εβδομάδας.

– Τις πρώτες φορές, μαζέψτε τα μαζί. Πώς θα μάθει αλλιώς; Πιασ’το από το χέρι και βήμα – βήμα εξήγησε του τη νέα συνήθεια που πρέπει να γίνει… λατρεία.

Όταν τακτοποιείς, άφησε το στην άκρη να παρακολουθεί. Είσαι το πρότυπο του. Και εσύ και ο μπαμπάς. Σου το έχω πει αρκετές φορές μέσα από αυτή τη στήλη. Βλέποντας εσένα να βάζεις τα βιβλία σου στα ράφια, θα καταλάβει ότι το ίδιο ακριβώς πρέπει να κάνει με τα παιχνίδια του.

– Δώσε του ένα κίνητρο σε μορφή επιβράβευσης. Για παράδειγμα, αν μαζέψει όλα του τα παιχνίδια σε πέντε λεπτά, θα φάει μεγαλύτερο κομμάτι σοκολάτας, σε δέκα λεπτά, ένα μικρό muffin. Μην παραλείψεις να του πεις “Μπράβο”, γιατί η ψυχούλα του θέλει να το ακούσει.

– Μην του φωνάξεις. Και, κυρίως, μην του μιλήσεις επιθετικά. Παιδάκι είναι, θέλει τον καλό λόγο και το γλυκό τρόπο.

– Αγόρασε ένα πολύχρωμο κιβώτιο με τον αγαπημένο του ήρωα. Άλλη χαρά θα του δώσει να τα βάζει στο σπιτάκι της Barbie (αν είναι κορίτσι) ή στο κρησφύγετο του Batman (αν είναι αγόρι) και άλλη να τα τοποθετήσει σε ένα απλό λευκό κουτί. Νομίζω μπορείς να καταλάβεις με ποιο θα χαμογελάσει περισσότερο.

Κάνε το μάζεμα των παιχνιδιών… παιχνιδάκι!

Read More

And More