Έτσι, θα βοηθήσεις το ντροπαλό παιδί σου να κάνει νέους φίλους!

Κοινωνικότητα. Θες να την αποκτήσεις και εσύ και το παιδί σου. Δεν είναι λίγες φορές που οι γονείς πιέζουν τα παιδιά τους να αποκτήσουν νέους φίλους, να γνωρίσουν, όσο το δυνατόν, περισσότερα παιδάκια και να κάνουν παρέες. Με την κατάσταση να γίνεται λίγο ασφυκτική και για το ίδιο το παιδί. Πόσω μάλλον, όταν το παιδί σου είναι ντροπαλό. Από τη μία, το παιδάκι πρέπει να νικήσει τον πιο “κλειστό” χαρακτήρα του και να κοινωνικοποιηθεί. Από την άλλη, αισθάνεται την ανάγκη να ανταποκριθεί στις υπερβολικές (και παράλογες) απαιτήσεις της μαμάς και του μπαμπά.

Το βασικό που πρέπει να αντιληφθείς είναι ότι αν πραγματικά θες να βοηθήσεις το ντροπαλό παιδάκι σου, η λύση δεν είναι να το πιέζεις. Έτσι, το μπλοκάρεις και το κλείνεις ακόμα περισσότερο στο καβούκι του. Οπότε, όπως καταλαβαίνεις, ο δρόμος που ακολουθείς για την επίτευξη του στόχου σου είναι λανθασμένος. Μήπως, λοιπόν, να ακολουθήσεις μία άλλη στρατηγική; Άκου μερικά tips (που ελπίζω να σε βοηθήσουν):

– Μην βάζεις “ετικέτα” στο παιδί σου. Μην το εντάξεις σε μία κατηγορία, στην οποία δε θα θέλει να συγκαταλέγεται. Για παράδειγμα, πόσες φορές έχεις πει μπροστά σε κάποιον οικογενειακό σας φίλο, “Μην το παρεξηγείς. Είναι λίγο παραπάνω ντροπαλός” και άλλες παρεμφερείς εκφράσεις; Οι ψυχολόγοι υποστηρίζουν ότι με το να προσθέτεις ετικέτες στο παιδί σου πολλές φορές περιορίζεις αυτό που μπορεί να γίνει. Του “κόβεις” τα φτερά. Του ρίχνεις τη ψυχολογία. Προσπάθησε να το προσεγγίσεις με πιο ευγενικό τρόπο, όπως μιλάει μία γλυκιά μαμά στο παιδάκι της που λατρεύει.

– Άφησε το να καθίσει κοντά σου. Στο πλευρό σου. Μην το “ρίξεις” κατευθείαν στα βαθιά. Άφησε το ελεύθερο να εξοικειωθεί με το περιβάλλον και τους υπόλοιπους (άγνωστους, προς το παρόν) φίλους του.

– Μην το πιέζεις να είναι κάτι που δεν είναι. Πόσο πιο ελεύθερη νιώθεις, όταν εκφράζεσαι όπως θέλεις; Όταν αισθάνεσαι άνετη να είσαι ο εαυτός σου, χωρίς να έχει κάποιον να σε (λογο)κρίνει. Ρητορικό το ερώτημα.

– Πες του να βρει τρεις συμμαθητές του, με τους οποίους θεωρεί ότι ταιριάζουν. Πρώτα, θα δημιουργήσει το δικό του “πυρήνα” και μετά θα αναζητήσει νέες παρέες.

– Γέμισε το με αυτοπεποίθηση. Αρχικά, εξήγησε του ότι είναι μοναδικό. Βρες μερικές περιστάσεις, στις οποίες μπορεί να εξασκήσει τις κοινωνικές του δεξιότητες, όπως παραδείγματος χάρη ένα ομαδικό άθλημα ή hobby.

– Παρότρυνε το να συμμετέχει στην κουβέντα. Μόλις δεις ότι αρχίζει να αισθάνεται άνετα, μη διστάζεις, με μια έξυπνη ατάκα, να του δώσεις το λόγο. Άλλωστε, ποιος μπορεί να αντισταθεί σε ένα μικρό και γλυκό παιδάκι;

– Ζήτησε από το δάσκαλο του να του αναθέσει μία αρμοδιότητα. Μην του ζητήσεις να το κρατάει μέσα στην τάξη και στα διαλείμματα. Απλά, να του δώσει ένα ρόλο, όπως, για παράδειγμα να είναι το παιδί που θα μαζεύει τα χρήματα για τις σχολικές εκδρομές.

 

 

 

Read More

And More