Χριστούγεννα στο Ίδρυμα Ευγενίδου!

Το Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο, η Διαδραστική Έκθεση Επιστήμης και Τεχνολογίας και η Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος Ευγενίδου, «ντύνονται» τα γιορτινά τους και προτείνουν αυτά τα Χριστούγεννα, στους μικρούς και μεγάλους φίλους τους μια σειρά από ειδικά εορταστικά προγράμματα και πρωτότυπες δράσεις.

Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο:

«Το Άστρο των Χριστουγέννων»
data-lazy-src="%5C%22/files/Image/FAMILY/2013/12/ASTRO"

«Το Άστρο των Χριστουγέννων» αποτελεί μία εντυπωσιακή όσο και επίκαιρη ψηφιακή παράσταση για όλη την οικογένεια. Θεματικά πρόκειται για το γνώριμο και αγαπημένο Χριστουγεννιάτικο θέμα, το οποίο όμως στο θόλο του Ψηφιακού Πλανηταρίου αποκτά επιστημονική και εκπαιδευτική διάσταση. Η παράσταση αναλαμβάνει να διερευνήσει, με τη συμμετοχή του θεατή, μερικά από τα πιο δημοφιλή ερωτήματα και να δώσει μία εικόνα στην αναζήτηση κάθε παιδικής ψυχής, του ξεχωριστού εκείνου κοσμικού φαινομένου, που οδήγησε τους τρεις Μάγους στο νεογέννητο Χριστό. Τι ήταν τελικά εκείνο το «Άστρο»; Ήταν άραγε μετέωρο ή κομήτης; Νόβα ή σουπερνόβα; Μετεωρίτης ή βολίδα; Ισχύει άραγε η διατύπωση του Κέπλερ, πως επρόκειτο για συζυγία πλανητών; Γιατί καμιά επιστημονική θεωρία δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί ή να απορριφθεί έως σήμερα; Κάνοντας ένα ταξίδι πίσω στους αιώνες που πέρασαν, ξεκινώντας από τη γέννηση του Θείου Βρέφους στη φτωχική φάτνη της Βηθλεέμ, η παράσταση «Το Άστρο των Χριστουγέννων» ξεδιπλώνει ιστορικά, όσο και επιστημονικά δεδομένα μέσα από ένα ιδιαίτερο μουσικό και οπτικό θέαμα. Συγχρόνως, γεμίζει το χώρο με έναν «αέρα» παιδικής αθωότητας στους αναδύοντας πλήθος συναισθημάτων, που σίγουρα θα συγκινήσουν κάθε παιδικό βλέμμα και παράλληλα θα ξυπνήσουν όμορφες παιδικές αναμνήσεις.

To εισιτήριο για την παράσταση αυτή κοστίζει 6 Ευρώ για τους ενήλικες και 4 Ευρώ για τα παιδιά.

Διαδραστική Έκθεση Επιστήμης και Τεχνολογίας:

«H Επιστήμη στον ρυθμό…της μουσικής των Χριστουγέννων »
Τα φετινά Χριστούγεννα η Διαδραστική Έκθεση Επιστήμης και Τεχνολογίας σάς προσκαλεί σε ένα μουσικό ταξίδι στην επιστήμη! Στην εορταστική ενότητα «H Επιστήμη στον ρυθμό… της μουσικής των Χριστουγέννων » οι επισκέπτες, μεταξύ άλλων, θα παίξουν Χριστουγεννιάτικες μελωδίες με παράξενα όργανα, θα μάθουν για τον ήχο και τη διάδοσή του, θα δουν εντυπωσιακά πειράματα και υλικά «να χορεύουν», ενώ θα πουν τα κάλαντα με ευφάνταστους τρόπους. Το εορταστικό πρόγραμμα πραγματοποιείται από 26 έως 30 Δεκεμβρίου και από 2 έως 6 Ιανουαρίου.
Η είσοδος στη Διαδραστική Έκθεση κοστίζει 6 Ευρώ για τους ενήλικες και 4 Ευρώ για τα παιδιά.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την εορταστική ενότητα «H Επιστήμη στον ρυθμό.. της μουσικής των Χριστουγέννων» μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μας: www.eugenfound.edu.gr

Βιβλιοθήκη :

«Χριστούγεννα με τον παππού Αίσωπο»

Πρωτότυπη εικαστική Έκθεση: «Ο κόσμος του Αισώπου»
Οι ωραιότερες ιστορίες του Αισώπου ζωντανεύουν στη Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος Ευγενίδου. Εικαστικές δημιουργίες από σύρμα και χαρτί, μας ταξιδεύουν στο μαγικό κόσμο του Αισώπου και μας συστήνουν τους σημαντικότερους από τους ήρωές του. Και όλα αυτά θα τα ανακαλύψετε «κρυμμένα» στους χώρους της Βιβλιοθήκης, ανάμεσα σε βιβλία, ράφια και τραπέζια ανάγνωσης!!!

Σχεδιασμός-Τεκμηρίωση: Γιώργος Ευγενικός
Καλλιτεχνική επιμέλεια-κατασκευή μακετών: Γεωργία Λαζάρου

Είσοδος ελεύθερη. Διάρκεια Έκθεσης: 20 Δεκεμβρίου 2013 έως 30 Ιανουαρίου 2014. Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα έως Πέμπτη ώρες 08:30-20:00 . Παρασκευή και Σάββατο ώρες 08:30-15:30. (εξαιρούνται οι επίσημες αργίες).

Σάββατο 21 Δεκεμβρίου ώρα 12:00 Θεατρική Παράσταση «Αισώπου κόμιξ»
Μια διαδραστική παράσταση από τη θεατρική ομάδα «Μικρός Νότος» για παιδιά 5-12 ετών.

Μουσικά παιχνίδια εμπνευσμένα από τα παραμύθια του Αισώπου «Βοριάς και ήλιος», «Η αλεπού και ο κόρακας», «Ο λαγός και η χελώνα» και «Ο ποντικός της πόλης κι ο ποντικός της εξοχής». Αλληγορίες και αλήθειες, παραμορφώσεις και μεταμορφώσεις από τον κόσμο των ζώων και της φύσης, «κεντημένες» με κέφι, πολύ μουσική, εναλλαγές στην εικόνα και κίνηση στο σώμα. Οι μύθοι του Αισώπου, όπως και τα κόμιξ, έχουν μεγάλη ταχύτητα και την τάση να «μεταλλάσσουν» την ανθρώπινη μορφή κατά τρόπο αιχμηρό αλλά ακριβή. Οι μικροί θεατές συμμετέχουν στην παράσταση με δημιουργική δράση. Η παράσταση διαρκεί 45 λεπτά και ακολουθεί διαδραστικό παιχνίδι με τα παιδιά.

Η είσοδος είναι ελεύθερη, απαραίτητη είναι όμως η κράτηση θέσης στα τηλέφωνα της Βιβλιοθήκης 210 9469631 και 632 (Δευτέρα έως Πέμπτη: 8.30-20.00, Παρασκευή και Σάββατο: 8.30-15.30), ενώ υπάρχει η δυνατότητα διερμηνείας στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα κατόπιν έγκαιρης επικοινωνίας (έως 5 ημέρες πριν από την κάθε εκδήλωση) με γραπτό μήνυμα στο τηλέφωνο: 6936 177 143, στο fax: 210 9417514 ή στην ηλεκτρονική διεύθυνση: lib@eugenfound.edu.gr

Συντελεστές: Σύλληψη ιδέας – Καλλιτεχνική επιμέλεια: Τάσος Ράτζος
Σκηνοθεσία-Μουσική σύνθεση: Πέτρος Δαμουλής
Ηθοποιοί: Έλενα Γεροδήμου, Χρύσα Διαμαντοπούλου, Βέρα Λάρδη
Επιμέλεια κίνησης: Έλενα Γεροδήμου
Εικαστική επιμέλεια: Αμαλία Θεοδωροπούλου
Επιστημονικός σχεδιασμός διαδραστικού μέρους: Μελίνα Χατζηγεωργίου, καθηγήτρια στο Τμήμα Θεάτρου του Α.Π.Θ. Ζωντανή μουσική: ομάδα «Μικρός Νότος».

Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου, ώρα 18:00: «Αίσωπος και τεχνολογία. Ένα αφηγηματικό ταξίδι στην εποχή του Αισώπου με τη βοήθεια της τεχνολογίας»

Η ιστορία του Αισώπου ξεδιπλώνεται από τον Γιώργο Ευγενικό σαν παραμύθι. Η Γεωργία Λαζάρου σχεδιάζει παράλληλα με την αφήγηση το σκηνικό των ιστοριών, το οποίο ψηφιοποιείται και προβάλλεται με βιντεοπροβολέα. Ο αφηγητής κινείται στον ψηφιακό εικαστικό χώρο και χρησιμοποιεί ψηφιακά αντικείμενα που σχεδιάζονται σε πραγματικό χρόνο.

Προτείνεται για παιδιά 6 ετών και άνω. Η είσοδος είναι ελεύθερη, απαραίτητη είναι όμως η κράτηση θέσης στα τηλέφωνα της Βιβλιοθήκης 210 9469631 και 632 (Δευτέρα έως Πέμπτη: 8.30-20.00, Παρασκευή και Σάββατο: 8.30-15.30).
Υπενθυμίζουμε ότι οι χώροι του Ιδρύματος Ευγενίδου είναι προσβάσιμοι και φιλικοί σε ανθρώπους με κινητική αναπηρία, ενώ υπάρχει η δυνατότητα διερμηνείας στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα κατόπιν έγκαιρης επικοινωνίας (έως 5 ημέρες πριν από την κάθε εκδήλωση) με γραπτό μήνυμα στο τηλέφωνο: 6936 177 143, στο fax: 210 9417514 ή στην ηλεκτρονική διεύθυνση: lib@eugenfound.edu.gr.

Υλοποίηση: Γιώργος Ευγενικός (Αφηγητής, Ηθοποιός)
Γεωργία Λαζάρου (Αφηγήτρια, Εικαστικός)
Οργάνωση: Κέντρο Μελέτης και Διάδοσης Μύθων και Παραμυθιών

Read More

And More