Family Q&A: Ο παιδίατρος του TLife, Δρ. Σπύρος Μαζάνης, απαντά στις δικές σας ερωτήσεις

Κάθε γονέας έχεις τις απορίες του. Μερικές επιζητούν πολύ γρήγορα τις δικές τους απαντήσεις. Για αυτό, ο παιδίατρος του TLife, Δρ. Σπύρος Μαζάνης, πιστός στο ραντεβού του και αυτή την εβδομάδα, απαντά στις δικές σου ερωτήσεις.

 

– Ερώτηση:

Καλησπέρα σας. Έχω ένα αγοράκι 26 μηνών. Εδώ και 2 μήνες φοράει πάνα βρακάκι και κάνει κακά στην τουαλέτα. Για πιπί τον πήγαινα στην τουαλέτα και πότε τα έκανε, πότε έλεγε όχι τώρα, και τα έκανε λίγο αργότερα πάνω του. Αποφάσισα να του βάλω βρακάκι κανονικό τουλάχιστον όσο είμαστε σπίτι για να συνηθίσει την αίσθηση. Βέβαια, κάθε μια ώρα πάμε στην τουαλέτα, με λίγα ατυχήματα προς το παρόν. Ωστόσο, τα κακά δεν είναι τόσο τακτικά από όταν έβαλε βρακάκι. Περνούν 3 μέρες και τίποτα. Τον βάζω να κάτσει στην τουαλέτα και απλά δεν κάνει τίποτα. Λέτε να πιέστηκε, επειδή του έβγαλα την πάνα βρακάκι? Βέβαια από την αρχή έκανε κακά στην τουαλέτα, οπότε πόσο μπορεί να τον επηρέασε;

– Απάντηση:

Αγαπητή φίλη, το μωρό σου είναι ακόμη λίγο ανώριμο και δεν μπορεί να ελέγξει ακόμη πλήρως τους σφιγκτήρες του. Αυτό δεν είναι κακό, αλλά θέλει λίγο χρόνο ακόμα. Μην το πιέζεις. Ήδη είναι σε καλό δρόμο και αυτά που κάνει είναι αρκετά. Ας κάνει ό,τι μπορεί και σιγά – σιγά θα τα καταφέρει σε όλα.

– Ερώτηση: 

Αγαπητέ κύριε Μαζάνη, καλησπέρα! Ο μπέμπης μου είναι 4 μηνών και 10 ημερών, είναι 5900 kg και 66cm. Γεννήθηκε πρόωρα στης 35 εβδομάδες και ήταν 2 κιλά. Δυστυχώς, δεν μπόρεσα να θηλάσω, αλλάξαμε αρκετά γάλατα, αφότου καταλάβαμε ότι είχε αλλεργία στο αγελαδινό γάλα και ξεκινήσαμε το Αlthera της Nestle , μετά από 2-3 εβδομάδες. Σε κάθε γεύμα το μωρό έβγαζε γάλα και κάναμε υπέρηχο και ο μπέμπης έχει γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση και έτσι ξεκινήσαμε τις κρέμες στο δεκατιανό και απογευματινό και αλλάξαμε και το γάλα σε πιο παχύρρευστο. Επίσης, κάθε πρωί και βράδυ δίνουμε σιρόπι epadoren 0,5 ml την φορά. Δυστυχώς, εδώ και 5 μέρες ο μπέμπης ακόμα το βγάζει το γάλα και κλαίει και τεντώνεται, αυτό προέρχεται από την παλινδρόμηση ή από τους κολικούς; Υπάρχει κάποιο άλλο σιρόπι ή φάρμακο πιο αποτελεσματικό που να μπορέσει να βοηθήσει το μωρό μου και να μην πονάει; Ποσό καιρό κρατάει η παλινδρόμηση; Και κάτι τελευταίο: το μωρό μου ενεργείται κάθε 3 μέρες. Μήπως αυτό οφείλεται στις πολλές αλλαγές γάλακτος;

– Απάντηση:

Αγαπητέ φίλε, μάλλον ευθύνεται η παλινδρόμηση για τα συμπτώματα που περιγράφεις. Εμείς ξέρουμε ότι η Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση ξεκινάει από την γέννηση και κρατάει λίγο – πολύ μέχρι τους 6-7 μήνες. Βέβαια, παρουσιάζεται με διαφορετική βαρύτητα σε καθε παιδί. Επίσης, γνωρίζουμε ότι γύρω στους 4-5 μήνες μπορεί να επιδεινωθεί και να τρομάξει τους γονείς. Θωρώ ότι θα πρέπει να δίνετε το epadoren 3 φορές το εικοσιτετράωρο και να αυξήσετε την δόση. Έτσι, το φάρμακο θα κάνει καλύτερα επίπεδα στο αίμα του μωρού, ώστε να έχει εικοσιτετράωρη δράση.

– Ερώτηση:

Γιατρέ καλησπέρα και συγχαρητήρια για το έργο σας. Η μεγάλη μου κόρη είναι 3 ετών και 3 μηνών,17 κιλά και 103 cm ύψους. Πριν μια εβδομάδα, έκανε ξαφνικά 40 πυρετό για 2 ημέρες και την τρίτη μέρα έβγαλε εξανθήματα στην κοιλίτσα της. Επίσης, κατά την διάρκεια της 2ης ημέρας της, έκανα γενική αίματος και βρέθηκαν κάτω του ορίου τα λευκά και τα αιμοπετάλια. Δικαιολογείται το γεγονός αυτό; Επίσης, αυτές τις ημέρες δεν έτρωγε αρκετά και γενικά δεν έχει πολλή διάθεση. Βλέπετε κάτι ανησυχητικό; Σας ευχαριστώ πολύ.

– Απάντηση:

Αγαπητέ φίλε, μάλλον είχε αυτό που λέμε τριήμερο ιογενή πυρετό με εξάνθημα. Δηλαδή κάποια ίωση, η οποία, μετά από τρεις μέρες πυρετό τελείωσε με την εμφάνιση ενός εξανθήματος. Αυτό μπορεί να προκαλέσει και διαταραχές στα συστατικά του αίματος , οι οποίες, βέβαια, μετά από την αρρώστια αποκαθίστανται. Για καλό και για κακό να κάνει πάλι μια εξέταση αίματος ζητώντας να γίνει και ένα “πλακάκι”, με το οποίο έχουμε καλύτερη ανάλυση του αίματος.

– Ερώτηση:

Καλησπέρα σας. Η μικρή μου είναι 25 μηνών και ακόμα δεν έχει κλείσει τελείως η μπροστινή πηγή. Πότε πρέπει να κλείσει; Είναι πολύ μικρή και όχι πολύ μαλακή τις τελευταίες μέρες, που είναι καλό δείγμα. Κάναμε όλες τις απαραίτητες εξετάσεις και ήτανε όλες πολύ καλές χωρίς καμία έλλειψη κάπου. Απλά κάτι που θέλω να πω είναι πως και η περίμετρος της κεφαλής της ήτανε πάντα στα ανώτερα όρια.

– Απάντηση: 

Αγαπητή φίλη, δεν μου γράφεις ποιες είναι αυτές οι εξετάσεις που έχει κάνει και είναι φυσιολογικές. Έχει κάνει βιταμίνη D, αυξητική ορμόνη, εξετάσεις για θυρεοειδή και υπερηχογράφημα εγκεφάλου; Αν όλα αυτά είναι φυσιολογικά, τότε μπορείς να περιμένεις ακόμη λίγο καιρό και θα κλείσει.

– Ερώτηση:

Κύριε Μαζάνη, Καλησπέρα! Έχω ένα πολύ μικρό αγοράκι, 2 ετών και 4 μηνών και πολύ σύντομα θα ξεκινήσει τον παιδικό σταθμό. Μπορώ να κάνω κάτι για να το προστατέψω από πιθανές ασθένειες;

– Απάντηση: 

Αγαπητή φίλη, υπάρχει μια σειρά πραγμάτων που ενισχύουν την άμυνα του μωρού και το προφυλάσσουν από τις συνηθισμένες ιώσεις του παιδικού σταθμού, όπως: πλήρης εμβολιασμός και για την γρίπη, πλούσια διατροφή με φρούτα και λαχανικά, καθαριότητα στο σώμα-χέρια-νύχια-ρούχα, καλός αερισμός των χωρών όπου ζει το μωρό και αποφυγή περιττών συγκεντρώσεων με κόσμο.

ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΣΤΕΙΛΕΤΕ ΤΙΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΑΣ ΣΤΟ ΔΡ. ΣΠΥΡΟ ΜΑΖΑΝΗ; ΚΑΝ’ ΤΕ ΚΛΙΚ ΣΤΟ BANNER ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ

Read More

And More