Φρόσω Φωτεινάκη: Το πρώτο της βιβλίο, το διαζύγιο, οι γονείς και η αγάπη που πάντα δίνει λύση

Έχει τη μαγική ικανότητα να βοηθά τους ανθρώπους να βρίσκουν λύση στα προβλήματα τους. Να εντοπίζει τις δύσκολες στιγμές και τις φωτίζει. Από την Αθήνα, που σπούδασε Ψυχολογία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο έως το Εδιμβούργο, που ολοκλήρωσε με έπαινο τις μεταπτυχιακές της σπουδές και την Ψυχοθεραπευτική Εκπαίδευση, η, Συμβουλευτική Ψυχολόγος – Ψυχοδυναμική Ψυχοθεραπεύτρια, Φρόσω Φωτεινάκη έχει έναν στόχο: να μας κάνει να αγαπήσουμε τον εαυτό μας. Να μας μάθει να ακούμε τα συναισθήματα μας και να στοχεύουμε στην ηρεμία της ψυχής.

Με αφορμή το πρώτο της βιβλίο με τίτλο “Και η αγάπη… σε ποιο σπίτι μένει;“, το οποίο κυκλοφορεί σήμερα από τις Εκδόσεις Διόπτρα, μιλήσαμε για όσα απασχολούν τους γονείς, όταν αποφασίζουν να ακολουθήσουν χωριστούς δρόμους. Για τον τρόπο που πρέπει να το διαχειριστούν, για τη στάση τους απέναντι στο παιδί που βλέπει τους γονείς του να μην είναι πια μαζί. Για τα συναισθήματα. Την υποστήριξη, τη σύνδεση, την αλήθεια, την αγάπη. Την ειλικρίνεια και την ενσυναίσθηση, αρετές που επουλώνουν τα δύσκολες στιγμές ενός διαζυγίου. Λίγο πριν χαθείς στις σελίδες του πρώτου της βιβλίου, διάβασε όσα μας εκμυστηρεύτηκε… 

Και η αγάπη… Σε ποιο σπίτι μένει;
Ένα παραμύθι; Ένα μήνυμα; Τι θέλει να μας πει;
Το παιδικό αυτό παραμύθι πραγματεύεται με ευαισθησία τα δύσκολα συναισθήματα ενός διαζυγίου. Με έναν συμβολικό τρόπο, οι ήρωες ενθαρρύνουν γονείς και παιδιά να μιλήσουν ειλικρινά για όσα αισθάνονται, να μη φοβούνται να ονοματίσουν τα συναισθήματά τους, να βιώσουν όσα έχουν μέσα στην ψυχή τους, να μοιραστούν, μιας και αυτός είναι ο δρόμος προς τη σύνδεση, την αποδοχή, την ανακούφιση, την ενσυναίσθηση. Ακόμη, το παραμύθι αυτό σχηματίζει ένα καταφύγιο για το παιδί και τον γονιό, το καταφύγιο της αγάπης, που, όσο δύσκολα κι αν περνάμε, είναι πάντοτε εκεί, λειτουργώντας σαν μια σανίδα σωτηρίας που σιγά σιγά μας μεταφέρει σε ένα ασφαλές συναισθηματικά μέρος. Σε δύσκολες, μεγάλες αλλαγές στο σύστημα της οικογένειας, όπως είναι το διαζύγιο, το μοίρασμα της αλήθειας μας μας ενώνει και η αγάπη είναι πάντα εκεί, μέσα μας, όσα κι αν αλλάζουν γύρω μας.

Ποιος είναι ο στόχος σας;
Ο στόχος μου γράφοντας αυτή την ιστορία καθώς και το σημείωμα προς τους γονείς και εκπαιδευτικούς που θα βρείτε στο τέλος του βιβλίου είναι να προσφέρω ένα εργαλείο που θα διευκολύνει τις συναισθηματικές διεργασίες που αφορούν ένα διαζύγιο, αλλά και κάθε δύσκολη συναισθηματικά αλλαγή στο πλαίσιο μιας οικογένειας. Το βιβλίο δίνει έμφαση σε εργαλεία επικοινωνίας, όπως είναι η κατανόηση, η ενσυναίσθηση, η αυθεντικότητα, η επικύρωση των συναισθημάτων, η σύνδεση, εκπαιδεύοντας μικρούς και μεγάλους στη διαχείριση συναισθημάτων.

Αυτό το βιβλίο θα το αγοράσει ο ενήλικας που θέλει να διδάξει στο παιδί την αλήθεια, την ψυχική ανθεκτικότητα, την αυθεντικότητα, ο ενήλικας που επιθυμεί να συνδεθεί, να επικοινωνήσει, να βοηθήσει το παιδί να βρει ένα νόημα που θα το οχυρώσει στη δίνη του διαζυγίου. Το παιδί θα αγαπήσει αυτό το παραμύθι, γιατί θα μιλήσει στην καρδιά του και μέσω της διαδικασίας ταύτισης με τους ήρωες θα του προσφέρει ένα ασφαλές καταφύγιο για τον νου και την ψυχή, έναν τρόπο να αφουγκραστεί τον εαυτό, να αναγνωρίσει το πώς αισθάνεται αλλά και να εκφράσει τις σκέψεις και τα συναισθήματά του στους ενήλικες.

Πώς αποφασίσατε να γράψετε αυτό το παραμύθι;
Στην καθημερινή μου πρακτική ως ψυχολόγος και ψυχοθεραπεύτρια, δουλεύοντας συστηματικά με ζητήματα γονεϊκότητας, συναντώ όλο και περισσότερους γονείς που έχουν ανάγκη από καθοδήγηση, όσον αφορά τη συναισθηματική διαχείριση του διαζυγίου σε σχέση με τα παιδιά. Συναντώ όλο και περισσότερα παιδιά που δυσκολεύονται να νοηματοδοτήσουν και να αποδεχθούν τον χωρισμό των γονιών τους, όλο και μεγαλύτερες δυσκολίες και αντιστάσεις στα οικογενειακά συστήματα, στο να βιωθούν και να μεταβολιστούν τα αυθεντικά, ευάλωτα συναισθήματα που φέρνει ένα διαζύγιο. Αντιστάσεις που γεννούν παθογένειες στις οικογένειες και που με ενέπνευσαν να δημιουργήσω ένα εργαλείο για τους γονείς και εκπαιδευτικούς, μια πυξίδα για εκείνους αλλά για τα παιδιά, που οδηγεί στη λύτρωση, στην αλήθεια, στην αγάπη.

Πότε ξεκινήσατε να γράφετε και γιατί;
Σκεφτόμουν για χρόνια να δημιουργήσω ένα παραμύθι για παιδιά με θέμα το διαζύγιο, ένιωθα την ανάγκη να υποστηρίξω γονείς και παιδιά που βιώνουν μια τέτοια μεγάλη αλλαγή, μιας και προέρχομαι και εγώ η ίδια από μια οικογένεια με διαζευγμένους γονείς. Ωστόσο, αφορμή για να ξεκινήσω να γράφω στάθηκε μια μητέρα-θεραπευόμενή μου, που αναζητούσε επίμονα βιβλιογραφία σχετική με το διαζύγιο, κάποιο παραμύθι για τον πεντάχρονο γιο της που στις σελίδες του θα διακινούνταν αληθινά συναισθήματα αλλά και νοήματα που θα αποτελούσαν καταφύγιο για τον νου και την καρδιά.

Σε ποιες ηλικίες απευθύνεται;
Χάρη στην καταπληκτική εικονογράφηση της ταλαντούχας Little Miss Grumpy, το βιβλίο αυτό μπορεί να απευθυνθεί σε παιδιά από την ηλικία των 3 ετών, επενδύοντας σε μια συζήτηση γύρω από τις εικόνες, ενώ από τα 4 έτη μπορεί να αξιοποιηθεί ακόμη πιο ποιοτικά, καλλιεργώντας τα εργαλεία επικοινωνίας και συναισθηματικής διαχείρισης που προσφέρει, σε συνδυασμό με το ειδικά διαμορφωμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα που δημιουργήσαμε για γονείς και εκπαιδευτικούς!

 

Απευθύνεται μόνο σε όσους αντιμετωπίζουν το διαζύγιο ή μπορεί να το διαβάσουν όλοι;
Το παραμύθι αυτό απευθύνεται σε όλους! Άλλωστε, σχεδόν κάθε παιδί βιώνει ένα διαζύγιο, με άμεσο ή έμμεσο τρόπο.

Ίσως να μην είναι το διαζύγιο του γονιού του, αλλά ο χωρισμός των γονιών του καλύτερού του φίλου, του συμμαθητή του, του γείτονά του, του ξάδερφού του. Διαβάζοντας ένα παραμύθι με αναφορές σε γονείς που έχουν πάρει διαζύγιο, όταν εμείς οι ίδιοι δεν είμαστε διαζευγμένοι, ενθαρρύνουμε την κοινωνική ευαισθησία του παιδιού μας, καλλιεργώντας μια κουλτούρα σκέψης όπου δεν μας αφορά μόνο ό, τι συμβαίνει σε εμάς αλλά και ό, τι συμβαίνει γύρω μας. Ακόμη, οι διαφορετικές ιστορίες από αυτό που βιώνουμε μέσα στον πυρήνα του σπιτιού μας ανοίγουν την πόρτα στη διαφορετικότητα, στο να μάθει το παιδί μας να στέκει ανοιχτό στις διαφορετικές ανθρώπινες εμπειρίες με αγάπη και κατανόηση. Πράγματι, το να συζητάμε με τα παιδιά μας για όσα συμβαίνουν γύρω μας, το να τα ενημερώνουμε με σαφή τρόπο, προσαρμοσμένο στην ηλικία τους, για τις διαφορετικές μορφές οικογένειας, ενισχύει την κοινωνική τους αντίληψη και ευφυΐα, ενδυναμώνοντάς τα, αυξάνοντας την ποιότητα των διαπροσωπικών τους σχέσεων, ενισχύοντας την ικανότητά τους να συνδέονται με την εμπειρία του άλλου.

Τελικά πόσο ένα διαζύγιο επηρεάζει τα παιδιά;
Αυτό που ουσιαστικά επιχειρώ να εξηγήσω μέσα από αυτό το βιβλίο είναι πως το κάθε παιδί θα βιώσει πολύ διαφορετικά τον χωρισμό των γονιών του και ο τρόπος που θα βιώσει τον χωρισμό θα εξαρτηθεί από το πώς οι ίδιοι οι γονείς θα διαχειριστούν τη μεταξύ τους σχέση, αλλά και από το κατά πόσο θα υποστηρίξουν τις συναισθηματικές διεργασίες του παιδιού, με «συμμάχους» την αυθεντικότητα, την επικύρωση των συναισθημάτων, την ενσυναίσθηση, τη σύνδεση, την αγάπη. Άλλωστε τραυματικά λειτουργούν μέσα μας όσα δεν επεξεργαζόμαστε, όσα απωθούμε, όσα δεν νοηματοδοτούμε, όσα μας μπερδεύουν, όσα μας αφήνουν να νιώθουμε μόνοι, με ντροπή ή ενοχή για όσα αισθανόμαστε.

Λίγα λόγια για το βιβλίο
Όταν οι γονείς χωρίζουν, η αγάπη σε ποιο σπίτι μένει; Στο σπίτι του μπαμπά ή στο σπίτι της μαμάς; Ο Ιορδάνης νιώθει στενοχωρημένος από την ημέρα που του είπαν οι γονείς του πως θα πάρουν διαζύγιο. Ωστόσο, η ενσυναίσθηση που δείχνουν αλλά και η μαγική δύναμη που του δίνει η αδελφή του Νεφέλη φέρνουν ηρεμία στην ψυχή του… και λάμψη στα μάτια του!

Read More

And More