Για ακόμα ένα Σάββατο, ο Δρ. Σπύρος Μαζάνης, λύνει όλες τις απορίες που έχετε ως γονείς

Ο παιδίατρος του TLIFE, Δρ. Σπύρος Μαζάνης, πιστός στο ραντεβού του απαντά στις ερωτήσεις των γονιών κάθε εβδομάδα!

⇒ Ερώτηση:
Καλησπέρα, έχω ένα αγοράκι 4μηνων και 22 ημερών (γεννήθηκε στις 37 εβδομάδες). Εδώ και 4 εβδομάδες είχε βήχα και ο γιατρός μας είπε ότι έχει ίωση και φλεματάκι, έτσι του χορήγησε asthmotrat (για 7 μέρες), χειροτέρεψε και μας έδωσε flixotide και aerolin. Στο φυλλάδιο οδηγιών λέει να μη δίνεται σε παιδιά κάτω των 18 μηνών. Ποια η γνώμη σας; Ευχαριστώ.

⇐ Απάντηση:
Αγαπητή μανούλα, για λόγους ασφαλείας στα φυλλάδια των φαρμάκων αναγράφονται με μεγάλη αυστηρότητα οι ενδείξεις και οι αντενδείξεις ενός φαρμάκου, προκείμενου να μην ξεφύγει κάτι και συμβούν απρόοπτα σε έναν ασθενή. Από κει και πέρα ο κάθε γιατρός έχει την ευχέρεια να χειριστεί διαφορετικά το κάθε φάρμακο, διότι αυτός έχει εξετάσει τον ασθενή και ξέρει να εξατομικεύσει την δόση και την στιγμή και την ηλικία που θα χορηγήσει ένα φάρμακο.

⇒ Ερώτηση:
Ο γιος μου, 8 χρόνων, παραπονιέται για πόνους στους μυς ποδιών και χεριών. Αυτό το κάνει από μικρή ηλικία. Ο παιδίατρος μας έλεγε να μην ανησυχούμε. Ιδιαίτερα το πρόβλημα του γίνεται πολύ πιο αισθητό λίγες μέρες μετά από υποχώρηση μιας ίωσης ή όταν κουράζεται πολύ. Ζητάει παυσίπονα κυρίως το βράδυ. Αυτό με ανησυχεί πάρα πολύ.

⇐ Απάντηση:
Αγαπητή φίλη, θα ήταν καλό να κάνει ο γιος σου μερικές εξετάσεις αίματος που έχουν σχέση με τους μυς, όπως για παράδειγμα CPK, άλλα και γενική εξέταση αίματος σε πλακάκι. Γενικά θα πρέπει να κάνει έναν καλό αιματολογικό έλεγχο προκείμενου να είσαι σίγουρη ότι πραγματικά δεν υποβόσκει κάτι σοβαρό, αλλά πρόκειται για μια ευαισθησία του συγκεκριμένου παιδιού.

⇒ Ερώτηση:
Καλησπέρα γιατρέ. Έχω μια κόρη 3 ετών, η οποία ακόμα δεν μιλάει πολύ καλά. Λέει πολύ λίγες λέξεις και δυσκολεύεται να δημιουργήσει προτάσεις. Πιστεύετε ότι πρέπει να την πάω σε ειδικό ή να δω πως θα αντιδράσει όταν πάει παιδικό τον Σεπτέμβρη;

⇐ Απάντηση:
Αγαπητή φίλη, γενικά τα παιδιά όταν αρχίζουν παιδικό σταθμό μετά από 3-4 μήνες βλέπουμε αν θα έχουν βελτίωση στο λόγο τους και αποφασίζουμε αν πρέπει να το εξετάσει ειδικός αναπτύξιολογος. Για την ώρα θα ήταν χρήσιμο να κάνει έναν έλεγχο ακοής σε ωτορινολαρυγγολόγο για να δούμε αν ακούει καλά και από τα δυο αυτιά και έναν έλεγχο αίματος για θυρεοειδή.

⇒ Ερώτηση:
Γεια σας κύριε Μαζάνη. Ο γιος μου είναι 8 μηνών και τον άλλο μήνα ετοιμαζόμαστε να πάμε διακοπές. Έχω δει στα μαγαζιά διάφορα μαγιό για μωρά, άλλα καλύπτουν όλο το σώμα και άλλα είναι κλασσικά βρακάκια. Εσείς τι προτείνετε να αγοράσω; Να σημειώσω ότι όταν θα είναι εκτός νερού θα φροντίσω να είναι συνεχώς κάτω από σκιά.

⇐ Απάντηση:
Αγαπητή φίλη, δεδομένου ότι οι συστάσεις για μπάνιο είναι πριν τις δώδεκα το μεσημέρι και μετά τις πεντέμισι το απόγευμα, δηλαδή αποφυγή των ωρών που ο ήλιος είναι πολύ δυνατός, θα μπορούσε να φοράει και ένα κανονικό μαγιό. Για υπέρτατη προστασία σαφώς είναι καλύτερα τα ολόσωμα μαγιό από ειδικό ύφασμα που διώχνει την ακτινοβολία του ήλιου.

⇒ Ερώτηση:
Γιατρέ καλησπέρα σας. Έχω μια απορία σχετικά με τα φρούτα που δίνω στην κόρη μου να τρώει. Τώρα είναι 2,5 ετών και της δίνω να κρατάει τα φρούτα στο χέρι και να τα τρώει, ε΄χω όμως παρατηρήσει ότι με συγκεκριμένα φρούτα όπως τα ροδάκινα ή τα κεράσια, κάνει πολλά κακά, τα οποία έχουν και υγρή σύσταση. Πιστεύετε ότι πρέπει να σταματήσω να της δίνω τα φρούτα αυτά ή δεν είναι κάτι το ανησυχητικό;

⇐ Απάντηση:
Αγαπητή φίλη, αν δεν κάνει κανονικές διάρροιες τότε πρόκειται απλώς για κάποια ευαισθησία στα συγκεκριμένα φρούτα. Επειδή έτσι και αλλιώς υπάρχουν τόσα πολλά φρούτα σαν εναλλακτική λύση, θα μπορούσες να αποφεύγεις αυτά που της προκαλούν πολύ μαλακές κενώσεις ή να δοκιμάσεις να μειώσεις την ποσότητα τους μέχρι εκεί που δεν εμφανίζει το πρόβλημα που περιγράφεις.

ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΣΤΕΙΛΕΤΕ ΤΙΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΑΣ ΣΤΟ ΔΡ. ΣΠΥΡΟ ΜΑΖΑΝΗ; ΚΑΝ’ ΤΕ ΚΛΙΚ ΣΤΟ BANNER ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ

Read More

And More