Για ακόμα μια εβδομάδα, ο Δρ. Σπύρος Μαζάνης λύνει όλες τις απορίες των γονιών

Ο παιδίατρος του TLIFE, Δρ. Σπύρος Μαζάνης, πιστός στο ραντεβού του απαντά στις ερωτήσεις των γονιών κάθε εβδομάδα!

Γεια σας. Έχω ένα αγοράκι 2,5 ετών που δεν τρώει καμία τροφή (ούτε φρούτα) παρά μόνο πίνει γάλα και τρώει παιδικό γιαούρτι. Αυτό συμβαίνει εδώ και 6 μήνες. Κινδυνεύει η υγεία του;

Αγαπητή ΦΙΛΗ η μονοφαγία αργά ή γρήγορα μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα, όπως έλλειψη σιδήρου, βιταμινών και άλλα. Απ’ ότι φαίνεται δεν έχεις ένα παιδί ανόρεχτο, αλλά ένα παιδί που πεινάει αλλά αρέσκεται σε δυο-τρία φαγητά. Είναι εύκολο να το αντρειέψεις: θα εκμεταλευτείς την πείνα του και θα του προσφέρεις να φάει αυτά που νομίζεις εσύ και θα αφαιρέσεις εντελώς για λίγες μέρες όλα τα άλλα. Το παιδί στην αρχή θα διαμαρτυρηθεί, αλλά θα το νικήσει η πεινά και θα φάει.

Καλημέρα γιατρέ, έχω ένα αγοράκι 4 χρονών πριν 8 μέρες παραλίγο να πνιγεί στην πισίνα. Ο χρόνος που έμεινε στο νερό ήταν 5 με 10 δευτερόλεπτα, δεν τον είδα να βυθίζεται αλλά το στοματάκι του ήταν μέσα έξω από το νερό. Όταν τον έβγαλα είχε τις αισθήσεις, του δεν έβηχε καθόλου, ήπιε τσάι και πήγε για παιχνίδι. Τον παρακολούθησε παιδίατρος για τρεις ημέρες όλα ήταν άριστα! Η ερώτηση μου είναι η εξής: μπορεί να έχει υποστεί κάποια βλάβη, είτε αναπνευστική, είτε καρδιακή λειτουργία, είτε εγκεφαλική, για τις οποίες να μην έχουμε συμπτώματα;

Αγαπητή φίλη, απ’ ότι περιγράφεις, τελικά δεν ήταν πνιγμός και γι’ αυτό δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα. Πάντοτε όμως, μετά από ένα τέτοιο περιστατικό, χρειάζεται παρακολούθηση, διότι μπορεί να εμφανίσει πνευμονία, ακόμη και μετά από μια-δυο βδομάδες ή να υπάρξει και διαταραχή των ηλεκτρολυτών λόγω κατάποσης αλμυρού νερού.

Καλησπέρα. Πόσο μπορεί να διαρκέσουν τα συμπτώματα ανερχόμενων δοντιών (ανησυχία γκρίνια σαλια κλπ);

Αγαπητή μανούλα, εξαρτάται από το κάθε παιδί. Άλλα παιδιά βγάζουν πιο εύκολα τα δόντια και άλλα δυσκολεύονται. Επίσης κάθε δόντι έχει και την δίκη του ιστορία. Το σίγουρο είναι ότι τα είκοσι πρώτα δόντια θα βγουν έτσι ή αλλιώς μέχρι τα τρία χρόνια του.

Αγαπητέ κύριε Μαζάνη. Η κορούλα μου κοντεύει να γίνει ενός, όμως μέχρι στιγμής δόντια δεν έχουν εμφανιστεί. Αυτό που με προβληματίζει όμως είναι το εξής. Είναι πάρα πολύ ανήσυχη, αυστηρά κάθε απόγευμα, με πολλά σάλια, χέρια στο στόμα κλπ. Πάει καιρός που γίνεται αυτό. Υπάρχει περίπτωση να είναι από τα δόντια και αν ναι πόσο καιρό μπορεί να κρατήσουν όλα αυτά τα συμπτώματα; Ευχαριστώ.

Αγαπητή φίλη, η οδοντοφυΐα ποικίλει σε κάθε παιδί. Επίσης με διαφορετικό τρόπο βγαίνει και το κάθε δόντι. Άλλα παιδιά τα βγάζουν πιο γρήγορα και άλλα πιο αργά. Υπάρχουν και παιδιά που έχουν γεννηθεί με κάποια δόντια. Το σύνηθες είναι ότι από την ηλικία των έξι μηνών μέχρι την ηλικία των τριών ετών βγαίνουν και τα είκοσι πρώτα δόντια.

Γιατρέ χαίρεται, ο γιος μου, 9 ετών, αρκετές φορές (μέχρι 5-6 φορές το μήνα) προς το τέλος της ημέρας, μετά από το σχολείο και την απογευματινή του αθλητική δραστηριότητα (μπάσκετ) ή τα αγγλικά του, παραπονιέται για έντονο πονοκέφαλο, τόσο που δεν μπορεί να κάνει τίποτα. Εγώ το αποδίδω στην κούραση της ημέρας. Του δίνω depon και πηγαίνει για ύπνο. Το πρωί είναι καλά. Θεωρείτε ότι πρέπει να το ψάξω περισσότερο με κάποιες εξετάσεις (κ αν ναι ποιες) ή θεωρείτε ότι είναι φυσιολογικό λόγω της δραστηριότητας αυτής; Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Αγαπητή φίλη, ο πονοκέφαλος ( κεφαλαλγία) είναι πολύ συνηθισμένο φαινόμενο και στα παιδιά. Είναι πολλές οι αιτίες που τον δημιουργούν, όπως για παράδειγμα και η κούραση, δηλαδή αυτό που λέμε κεφαλαλγία τάσης από στρες. Υπάρχει και κληρονομικότητα. Καταρχάς κάνε ένα πείραμα: άλλαξε για λίγες μέρες τον τρόπο ζωής και καθημερινότητας του παιδιού σου για να δεις αν θα αλλάξει και η συμπεριφορά του πονοκεφάλου. Αν συνεχίσει τότε υπάρχουν και αιματολογικές εξετάσεις (σίδηρος για αναιμία) αλλά και γράφημα και μαγνητική εγκεφάλου.

ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΣΤΕΙΛΕΤΕ ΤΙΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΑΣ ΣΤΟ ΔΡ. ΣΠΥΡΟ ΜΑΖΑΝΗ; ΚΑΝ’ ΤΕ ΚΛΙΚ ΣΤΟ BANNER ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ

Read More

And More