Για άλλη μία εβδομάδα, ο Δρ. Σπύρος Μαζάνης απαντά στις δικές σας ερωτήσεις

Ο παιδίατρος του TLIFE, Δρ. Σπύρος Μαζάνης, πιστός στο ραντεβού του απαντά στις ερωτήσεις των γονιών κάθε εβδομάδα. Αυτή τη φορά, μία μέρα πριν από την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.

 

⇒ Ερώτηση:

Κύριε Μαζάνη, Καλησπέρα! Έχω ένα πολύ μικρό αγοράκι, 2 ετών και 4 μηνών και πολύ σύντομα θα ξεκινήσει τον παιδικό σταθμό. Μπορώ να κάνω κάτι για να το προστατέψω από πιθανές ασθένειες;

⇐Απάντηση:

Αγαπητή φίλη, καταρχάς το παιδί σου θα πρέπει να είναι εμβολιασμένο με όλα τα εμβόλια που προβλέπονται για την ηλικία του. Επίσης, φέτος να κάνει και το εμβόλιο για την γρίπη. Η διατροφή του είναι πολύ σημαντική, ώστε να παίρνει ενέργεια και βιταμίνες και να μην κάνει περιττές καύσεις και αισθάνεται εξαντλημένο. Δηλαδή να κάνει πλούσιο πρωινό με γάλα, δημητριακά και φρούτο, να έχει ένα κάλο δεκατιανό με φρούτο ή τοστ ή μπάρα ή μέλι με ταχίνι. Το ντύσιμο του να μην είναι πολύ βαρύ και ιδρώνει και άλλα ρούχα να φοράει όταν είναι έξω και άλλα στο σπίτι ή μέσα στο σχολειο. Να αερίζονται συχνά και καλά οι χώροι του σπιτιού και του σχολείου. Να αποφεύγει όσο είναι εφικτό τους κλειστούς χώρους και τις συγκεντρώσεις σε περίοδο εξάρσεων των ιώσεων , όπως τα πάρτι και οι παιδότοποι. Αντιθέτως με την πρώτη ευκαιρία να βγαίνει στο ύπαιθρο (παιδικές χαρές και εξοχή).

⇒ Ερώτηση:

Καλησπέρα σας γιατρέ. Θα ήθελα τη γνώμη σας σε ένα θέμα…ο ανιψιός μου είναι 3,5 χρόνων και κάποιες φορές παραπονιέται πως πονάει το κεφάλι του. Παίρνει φάρμακο και σταματάει. Μπορεί ένα παιδί τέτοιας ηλικίας να έχει πονοκεφάλους; Μερικές φορές μετά ανεβάζει πυρετό αλλά όχι πάντα.

⇐Απάντηση:

Αγαπητή,βεβαίως και τα παιδιά μπορεί να υποφέρουν από κεφαλαλγίες. Σε καθε περίπτωση, που είναι ένα συχνό φαινόμενο χρειάζεται να γίνει κάποιος έλεγχος, ώστε να σιγουρευτούμε ότι δεν υπάρχει κάτι σοβαρό και παθολογικό. Για παράδειγμα, η κεφαλαλγία μπορεί να είναι από κούραση, από υπερένταση, από διατροφή, από αναιμία λόγω έλλειψης σιδήρου, από κάκωση του κεφαλιού , από νευρολογικό πρόβλημα και αρκετές άλλες αιτίες. Όπως βλέπεις για να είμαστε σίγουροι θα χρειασθεί να γίνουν μερικές εξετάσεις , φυσικά όχι όλες μαζί, αλλά σταδιακά.

⇒ Ερώτηση:

Αγαπητέ κύριε Μαζάνη, έχω ένα αγοράκι 4 μηνών και 28 ημερών .Γεννήθηκε στις 37 εβδομάδες 3140gr και 52cm. Πέρασε βρογχιολίτιδα, πήραμε μάσκες και αντιβίωση.(ο βήχας του κράτησε περίπου 4- 5 εβδομάδες). Αυτή τη στιγμή, είναι 7640gr και 70 cm. Η θεραπεία με τη μάσκα και την αντιβίωση δεν έχει τελειώσει ακόμα. Tις τελευταίες μέρες σταδιακά μείωνε την ημερήσια πρόσληψη γάλακτος(φόρμουλα), ώσπου έχουμε φτάσει στο σημείο να τρώει περίπου 200 ml γάλα συνολικά την ημέρα και αυτό με το ζόρι και από λίγο κάθε φορά. Μόλις του βάλω το μπιμπερό στο στόμα το βγάζει και όσο και να τον πιέζω δεν πίνει σταγόνα. Δοκίμασα άλλα γάλατα αλλά τίποτα. Όταν του δίνω χαμομήλι το πίνει κανονικά .Σήμερα, δοκίμασα και μπανάνα και την έφαγε. Του έλιωσα και μέσα στο γάλα μπανάνα και πάλι έφαγε. Γιατί, όμως, έχει τέτοια αποστροφή για το γάλα; Εδώ και καιρό έχει σταθεροποιηθεί στα κιλά που προανέφερα. Έχουμε κάνει υπέρηχο και εξετάσεις αίματος, αλλά είναι όλα οκ. Το μωρό είναι σε πάρα πολλή καλή διάθεση. Μου κάνει εντύπωση γιατί δεν κλαίει ούτε από πείνα .Παρ’ όλο που μένει νηστικός για ώρες (δεν πίνει ούτε το πρωινό γάλα, παρά το ότι έχει μείνει νηστικός για 12 ώρες). Τι πιστεύεται ότι φταίει; Πού πρέπει να απευθυνθώ; Χρειάζονται κι άλλες εξετάσεις, όπως για παράδειγμα ακτινογραφία;

⇐Απάντηση:

Αγαπητή αναγνώστρια,  από την περιγραφή σου φαίνεται ότι έχει κάποια δυσανεξία στα γαλακτοκομικά και γι’ αυτό ο οργανισμός του δεν “συμπαθεί” το γάλα. Είναι κάτι που το συναντάμε συχνά. Μπορεί να είναι και περαστικό, αλλά μερικές φορές μπορεί να κρατήσει και για χρόνια, ειδικά αν υπάρχει κληρονομικότητα. Σε αυτές τις περιπτώσεις, προσπαθούμε να βρούμε συνταγές ώστε  να “χώσουμε” το γάλα, όπως κρέμες, φρούτα κλπ και χορηγούμε περισσότερο γιαούρτι και κίτρινα τυριά από τα οποία το παιδί παίρνει και ασβέστιο και διάφορες βιταμίνες.

⇒ Ερώτηση:

Καλησπέρα. Ο μικρός μου είναι 9 μηνών έβγαλε πριν 2 μέρες και τα 2 επάνω δοντάκια. ενώ από 6 μηνών έβγαλε τα 2 κάτω. Σήμερα, μετά το απόγευμα παρουσίασε πυρετό, κλάμα και αδιαθεσία. Του έκανα χαλαρό μπάνιο, αντιπυρετικό και ό,τι χρειάζεται. Ενώ ήμουν έτοιμη για τα επείγοντα και προσπαθούσα να τον ηρεμήσω, κοιμήθηκε. Είναι εξαντλημένος. Έφαγε σήμερα κανονικά και καλά μπορώ να πω σε σχέση με χτες κ προχτές. Μήπως να τον πάω στο Νοσοκομείο, αν συνεχιστεί ο πυρετός αργότερα; και μια ερώτηση: Κάνει υπερβολική ζέστη και δεν θέλει ρούχα πάνω εκτός από την πάνα του. Με το ζόρι του έβαλα μια βερμούδα. Τι να κάνω σε τέτοια περίπτωση; Επιπλέον, τρίζει τα δόντια του τώρα τα πάνω με τα κάτω. Είναι φυσιολογικό αυτό;

⇐Απάντηση:

Αγαπητή φίλη, γενικά ξέρουμε ότι αυτού καθεαυτού τα δόντια δεν προκαλούν πυρετό, αλλά μάλλον είναι κάποια ίωση. Αν λοιπόν ο πυρετός συνεχίζεται καλό είναι να εξεταστεί από παιδίατρο. Όσον αφορά το ντύσιμο ειδικά όταν έχει πυρετό πρέπει να είναι πολύ ελαφρύ έως και τελείως γυμνό. Το τρίξιμο των δοντιών είναι πολύ συχνό, κατά την περίοδο της οδοντοφυΐας και το μόνο που μπορείς να κάνεις είναι να του αποσπάς την προσοχή με αντικείμενα και παιχνίδια.

⇒ Ερώτηση:

Καλησπέρα κ. Μαζάνη! Ο γιος μου 14 μηνών και κοιμάται σε στάση μπουσουλήματος. Θα πρέπει να ανησυχώ; Κάθε βράδυ τον γυρίζω πότε δεξιά κ πότε αριστερά. Κάποιες φορές ξυπνά και κοιμάται πάλι στην αρχική θέση.

⇐ Απάντηση:

Αγαπητή, η θέση που περιγράφεις δεν ενδείκνυται, διότι δεν είναι ασφαλής, αλλά μπορεί να προκαλέσει και “στράβωμα” του σκελετού και να έχει βλαισοποδία. Επομένως, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, θα πρέπει να τον γυρίζεις.

 

ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΣΤΕΙΛΕΤΕ ΤΙΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΑΣ ΣΤΟ ΔΡ. ΣΠΥΡΟ ΜΑΖΑΝΗ; ΚΑΝ’ ΤΕ ΚΛΙΚ ΣΤΟ BANNER ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ

Read More

And More