Για άλλη μια εβδομάδα, ο Δρ. Σπύρος Μαζάνης απαντά στις ερωτήσεις των γονιών

Για άλλη μια εβδομάδα, ο Δρ. Σπύρος Μαζάνης απαντά στις ερωτήσεις των γονιών | tlife.gr

Ο παιδίατρος του TLIFE, Δρ. Σπύρος Μαζάνης, πιστός στο ραντεβού του απαντά στις ερωτήσεις των γονιών κάθε εβδομάδα!

⇒ Ερώτηση:
Αγαπητέ κύριε Μαζάνη, έχω ένα αγοράκι 4μηνων και 28 ημερών. Γεννήθηκε στις 37 εβδομάδες, 3140gr και 52cm. περασε βρογχιολίτιδα, πήραμε μάσκες και αντιβίωση (ο βήχας του κράτησε περίπου 4.5εβδομαδες). Αυτή τη στιγμή είναι 7640gr και 70 cm. H θεραπεία με τη μάσκα και την αντιβίωση δεν έχει τελειώσει ακόμα. Τις τελευταίες μέρες σταδιακά μείωνε την ημερήσια πρόσληψη γάλακτος (φόρμουλα), ώσπου έχουμε φτάσει στο σημείο να τρώει περίπου 200 ml γάλα συνολικά την ημέρα και αυτό με το ζόρι και από λίγο κάθε φορά. Μόλις του βάλω το μπιμπερό στο στόμα το βγάζει και όσο και να τον πιέζω δεν πίνει σταγόνα. Δοκίμασα άλλα γάλατα, αλλά τίποτα. Όταν του δίνω χαμομήλι το πίνει κανονικά .Σήμερα δοκίμασα και μπανάνα και την έφαγε. Του έλιωσα και μέσα στο γάλα μπανάνα και πάλι έφαγε. Γιατί τέτοια αποστροφή για το γάλα; Εδώ και καιρό έχει σταθεροποιηθεί στα κιλά που προανέφερα. Έχουμε κάνει υπέρηχο και εξετάσεις αίματος αλλά είναι όλα οκ. Το μωρό είναι σε πάρα πολλή καλή διάθεση, χωρίς γκρίνια και μου κάνει εντύπωση γιατί δεν κλαίει ούτε από πείνα. Παρ’ όλο που μένει νηστικός για ώρες (δεν πίνει ούτε το πρωινό γάλα, όπου έχει μείνει νηστικός για 12 ώρες). Τι πιστεύεται ότι φταίει; Που πρέπει να απευθυνθώ; Χρειάζονται κι άλλες εξετάσεις, όπως πχ ακτινογραφία; Ευχαριστώ.

⇐ Απάντηση:
Αγαπητή φίλη, μέχρι τώρα το βάρος του μωρού σου είναι πολύ καλό. Η αποστροφή για το γάλα μπορεί να προήλθε και από την χορήγηση των φαρμάκων, δηλαδή μπορεί για κάποιο λόγο να συνδυάζει την μορφή του γάλακτος με κάποιο φάρμακο. Αυτό θέλει λίγο χρόνο για να το ξεπεράσει. Επειδή όπως περιγράφεις τρώει το γάλα, όταν συνδυάζεται με στερεά τροφή, μπορείς να το εκμεταλευτείς και να το προσφέρεις με κάτι πιο στέρεο, όπως κρέμα, φρούτο και να δοκιμάσεις να το δώσεις και με κουταλάκι μήπως και απεχθάνεται το μπιμπερό. Επίσης σε ένα μήνα θα ξεκινήσει έτσι και αλλιώς στερεά τροφή (κρέας και χόρτα-λαχανικά) τα οποία θα τα δίνεις με το κουταλάκι και έτσι θα έχεις μεγαλύτερη ποικιλία.

⇒ Ερώτηση:
Καλησπέρα κ. Μαζάνη. Ο γιος μου 14 μηνών, κοιμάται σε στάση μπουσουλήματος. Θα πρέπει να ανησυχώ; Κάθε βράδυ τον γυρίζω πότε δεξιά και πότε αριστερά, κάποιες φορές ξυπνά και κοιμάται πάλι στην αρχική θέση. Ευχαριστώ.

⇐ Απάντηση:
Αγαπητή φίλη, η θέση αυτή δεν είναι η ενδεδειγμένη, διότι μπορεί να προκαλέσει στρεβλώσεις των ισχίων και μετά να κάθεται στην θέση W, το οποίο δεν το θέλουμε. Τουλάχιστον θα πρέπει να μειώσεις τις ώρες που το κάνει.

⇒ Ερώτηση:
Ο γιος μου είναι 2 ετών και 2 μηνών και τώρα που κάναμε τον αιματολογικό έλεγχο για πρώτη φορά βγήκε η TSH αυξημένη 6.21 με όριο το 6. Τα αντισώματα βγήκαν φυσιολογικά και FT3, FT4. Η γιατρός μας συνέστησε να κάνουμε επανέλεγχο σε 3 μήνες. Είναι πολύ ανησυχητικό; Εσείς πώς κρίνετε ότι πρέπει να κινηθούμε;

⇐ Απάντηση:
Αγαπητή φίλη, αν το παιδί σου δεν έχει άλλο εμφανές πρόβλημα το οποίο συνάδει με πάθηση του θυρεοειδούς, καλό είναι να επαναλάβεις την εξέταση, μετά από 2-3 μήνες και στην περίπτωση που είναι πάλι αυξημένη, τότε θα συμβουλευτείτε ειδικό ενδοκρινολόγο για παιδιά, προκείμενου να εκτίμηση αν πρέπει να κάνει θεραπεία.

⇒ Ερώτηση:
Πως πρέπει να είναι τα κακάκια του μωρού 1,5 μηνών; Είναι σχηματισμένα κανονικά και ζορίζεται να τα κάνει έχει και κολικούς, δεν είναι σκληρά όμως πολύ. Να αλλάξω γάλα;

⇐ Απάντηση:
Αγαπητή μανούλα, αν τα κακά του μωρού σου δεν είναι σκληρά σαν της κατσίκας (σβόλοι-σβόλοι), τότε δεν μπορούμε να μιλάμε για δυσκοιλιότητα. Επομένως από ότι περιγράφεις το μωρό σου δεν έχει δυσκοιλιότητα, αλλά βρίσκεται σε φάση προσαρμογής του εντέρου του, όπως λέμε, και γι’ αυτό να περιμένεις πριν αλλάξεις το γάλα , διότι δεν ξέρεις αν και το άλλο γάλα δεν θα κάνει το ίδιο. Επίσης θα μπορούσες να προσθέσεις λίγο χαμομήλι μέσα στο γάλα, το οποίο καμία φορά μπορεί να βοηθήσει τις κενώσεις, άλλα και τα πονάκια στην κοιλιά.

⇒ Ερώτηση:
Καλησπέρα κ. Μαζάνη. Θα ήθελα να με καθοδηγήσετε σχετικά με το εμβόλιο της μηνιγγίτιδας. Η παιδίατρος είναι αρνητική με τον συγκεκριμένο εμβολιασμό, γιατί δεν είναι ακόμα πεπεισμένη ότι είναι ακίνδυνο. Οι παρενέργειές του μπορεί να είναι πολύ σοβαρές, όπως επισημαίνει, και λόγω μικρού χρονικό διαστήματος κυκλοφορίας του δεν είναι ακόμα σίγουρη για την αξιοπιστία του. Εγώ, όμως, ανησυχώ εξαιτίας συχνών των συχνών κρουσμάτων που ακούω τελευταία. Έχω ένα παιδάκι τεσσάρων ετών. Τι με συμβουλεύετε να κάνω; Ευχαριστώ.

⇐ Απάντηση:
Αγάπητη φιλη, η δίκη μου γνώμη είναι αυτό που ισχύει βάσει των οδηγιών της ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών παιδιάτρων και της ελληνικής παιδιατρικής εταιρείας: το εμβόλιο για την μηνιγγίτιδα Β, δηλαδή το BEXSERO, αν εννοείς και εσύ αυτό, είναι πολύ χρήσιμο να το κάνουν τα παιδιά από δυο μηνών και πάνω. Είναι ασφαλές, διότι κυκλοφορεί πολλά χρόνια πια. Οι παρενέργειες του, όταν υπάρχουν, είναι πυρετός και πόνος στο σημείο της ένεσης για ένα-δυο εικοσιτετράωρα. Το όφελος προς το παιδί είναι πολύ μεγάλο διότι το προστατεύει από μια αρρώστια φοβερή που αν την κολλήσει απειλείται η ζωή του.

ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΣΤΕΙΛΕΤΕ ΤΙΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΑΣ ΣΤΟ ΔΡ. ΣΠΥΡΟ ΜΑΖΑΝΗ; ΚΑΝ’ ΤΕ ΚΛΙΚ ΣΤΟ BANNER ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ

READ more