Γιατί τα παιδιά ζαλίζονται στο αυτοκίνητο και τι πρέπει να κάνεις

Σαν γονιός καλείσαι συχνά να αντιμετωπίσεις καταστάσεις που δεν βιώνεις κάθε μέρα με το παιδί σου. Μια από αυτές είναι και οι ζαλάδες που τυχόν θα νοιώθει το παιδί σου, όταν ταξιδεύετε με το αυτοκίνητο. Άλλα παιδιά λιγότερο και άλλα περισσότερο, αισθάνονται κάποια δυσφορία στα ταξίδια αυτά. Ο παιδίατρος του TLife, Δρ. Σπύρος Μαζάνης, σου απαντά γιατί συμβαίνει αυτό και σου δίνει λύσεις για το πως να το αντιμετωπίσεις, έτσι ώστε τα οικογενειακά ταξίδια να είναι μια ευχάριστη εμπειρία για το παιδί.

Καθώς οι καιρικές συνθήκες βελτιώνονται θα αρχίσουν και τα ταξίδια με το αυτοκίνητο σε κοντινές ή μακρύτερες αποστάσεις.

Αρκετά παιδιά όμως ζαλίζονται στο αυτοκίνητο, έχουν την τάση και κάνουν εμετό και οι γονείς προβληματίζονται γιατί να συμβαίνει αυτό στο δικό τους παιδιί και τί θα μπορούσαν να κάνουν ώστε να έχουν ένα ταξίδι χωρίς προβλήματα.

Η ναυτία στο αυτοκίνητο είναι μια δυσλειτουργία του λαβυρίνθου του αυτιού. Ο λαβύρινθος είναι ‘ενα μικρό όργανο το οποίο ρυθμίζει την ισορροπία. Στην περίπωση που δεν υπάρχει καλός συντονισμός μεταξύ εγκεφάλου, ματιών και περιφερειακών νεύρων, τότε το παιδί νοιώθει να χάνεται η ισορροπία του και αισθάνεται ναυτία.

Η ναυτία εκδηλώνεται με διαφορετικά συμπτώματα σε κάθε παιδί και σε κάθε περίπτωση:

– ίλιγγος

– τάση για εμετό

– εμετό

– απώλεια όρεξης

– λιποθυμία

-κρύος ιδρώτας

Όλα τα παιδια δεν έχουν την ίδια ευαισθησία και ούτε εμφανίζουν τα ίδια συμπτώματα. Συνήθως τα βρέφη μέχρι δύο ετών δεν αντιμετωπίζουν αυτό το πρόβλημα και γι’ αυτό ταξιδεύουν με το αυτοκίνητο χωρίς πρόβλημα, αν και τις περισσότερες φορές κοιμούνται κατά την διάρκεια του ταξιδιού.

Τα παιδιά από δυο έως δώδεκα ετών είναι εκείνα που έχουν ναυτία στο ταξίδι και δυσκολεύουν τους γονείς τους να βρουν τρόπο να μην κάνουν εμετό μέσα στο αυτοκίνητο.

Tips για να αποφύγετε την ναυτία στο αυτοκίνητο:

-Προσπαθείστε ώστε το παιδί να μην κάθεται πολύ χαμηλά στο κάθισμα ώστε να μπορεί να βλέπει προς τα έξω.

-Κατά την διάρκεια του ταξιδιού να μην διαβάζουν βιβλία και να μην παίζουν στο κινητό και τα tablet.

-Συμβουλεύατε το παιδί σας να κοιτάζει έξω από το αυτοκίνητο  και όσο γίνεται πιο μακρυά και όχι να περιεργάζεται το εσωτερικό της καμπίνας.

-Προσοχή στο φαγητό. Να μην τρώει κατά την διάρκεια του ταξιδιού. Αν πρόκειται να κάνετε μικρές αποστάσεις καλύτερα να τις κάνει νηστικό. Αλλιώς τα γεύματα του πριν το ταξίδι να είναι ελαφριά  χωρίς τηγανητά, πικάντικα ή λιπαρά. Σε περίπτωση που χρειασθεί να φάει κάτι κατα την διάρκεια του ταξιδιού θα μπορούσε να αρκεσθεί να ενα μικρό σνακ με κράκερ ή φρυγανιά.

-Ο καλός εξαερισμός της καμπίνας του αυτοκινήτου ειναι πολυ σημαντικός. Να μην υπάρχουν μυρωδιές και κατά διαστήματα να ανοίγετε για λίγο το παράθυρο.

-Τα φάρμακα που χρησιμοποιούμε για την ναυτία ειναι καλύτερα να τα αποφεύγετε. Σε περίπτωση μεγάλης ανάγκης θα τα δώσετε μόνο κατόπιν οδηγίας του παιδιάτρου

-Αν το παιδί ζαλιστεί το καλύτερο από όλα είναι να σταματήσετε το αυτοκίνητο. Να βγει το παιδί έξω και να περπατήσει. Να του βρέχετε το μέτωπο με ενα δροσερό πανί και να ξαπλώσει ανάσκελα για λίγα λεπτά.

Read More

And More