5 λάθη που οι περισσότεροι γονείς θα ήθελαν να μην έχουν κάνει

Κανείς δεν είναι τέλειος και κανείς δεν γνωρίζει πώς να συμπεριφερθεί σε μία πρωτόγνωρη κατάσταση σωστά. Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά, για να μην σου χαλάσουμε τη διάθεση. Το να είσαι γονιός είναι κάτι που μαθαίνεις στην πράξη. Δεν υπάρχει εγχειρίδιο που να διδάσκει σε κάποιον από πριν τα απαραίτητα. Για αυτό, και μερικές φορές κάνεις λάθη. Και από τα λάθη μαθαίνεις. Σήμερα, λοιπόν, συγκεντρώσαμε εκείνα τα λάθη που κάθε γονέας θα ήθελε να αποφύγει για να τα προλάβεις, πριν σε προλάβουν αυτά. Ιδού!

Υψώνεις τη φωνή σου λίγο παραπάνω
Μήπως τα ντεσιμπέλ “ανεβαίνουν” χωρίς να το καταλαβαίνεις; Δεν φταις εσύ. Λίγο η κούραση, λίγο οι αταξίες των μικρών σου στην εντελώς λάθος ώρα και στιγμή, λίγο η ζέστη που δεν σε κάνει να χαμογελάς εύκολα μπορούν να σε οδηγήσουν στο να μιλήσεις στα παιδιά σου πιο δυνατά. Την επόμενη φορά που θα συμβεί κάτι τέτοιο, κράτησε στο πίσω μέρος του μυαλού σου ότι η ένταση γεννά εκνευρισμό, καθώς και ότι, αν θες να μάθεις στα παιδιά σου πώς πρέπει να συμπεριφέρονται όταν κάτι τους εκνευρίζει, η δική σου στάση είναι το καλύτερο παράδειγμα. Επομένως, δεν χρειάζονται φωνές.

Είσαι αρκετά υπερπροστατευική
Ξέρω. Τα όρια ανάμεσα στην προστασία και την (υπερ)προστασία μόνο διακριτά δεν είναι. Αν και η γραμμή είναι πράγματι ιδιαίτερη λεπτή, θα σου δώσω ένα παράδειγμα που θα διαλευκάνει κάθε σου αμφιβολία: θα σου άρεσε να τρέχεις πίσω από το παιδί σου ακόμα και σε ένα παιδικό πάρτυ που γίνεται στον κήπο ενός φίλου του; Έχεις την απάντηση.

Τα συγκρίνεις
Σχεδόν ασυναίσθητα, αλλά μπροστά τους ή έστω όταν τα παιδιά ακούν. Δεν πρέπει. Δύο ή τρία παιδάκια μεγαλώνουν μπροστά σου και έχουν εντελώς διαφορετική ανάπτυξη και συμπεριφορά. Για αυτό, το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να τα αφήσεις να “αναπνεύσουν” όπως θέλουν εκείνα και να χαράξει το καθένα τον δικό του δρόμο.

Σε απασχολούν και υπεραναλύεις θέματα όχι και τόσο σημαντικά
Ναι μεν θέλεις το παιδάκι σου να απορροφά όλες τις θρεπτικές ουσίες που του παρέχουν οι διαφορετικές τροφές, αλλά, μήπως ασχολείσαι πολύ περισσότερο με το τι θα φάει το μεσημεράκι και λιγότερο με πιο σημαντικά θέματα, όπως παραδείγματος χάρη να του μάθεις να φροντίζει το κατοικίδιο σας και να το αγαπά;

Δεν έχεις χρόνο για τον εαυτό σου
Κάτι για εσένα! Γιατί, εκτός από γονιός, μαμά, είσαι και γυναίκα. Για την ακρίβεια, είσαι γυναίκα, σύζυγος, εργαζόμενη, μητέρα, νοικοκυρά. Μήπως, όμως, πρέπει για λίγο να κάνεις ένα διάλειμμα από όλους αυτούς τους ρόλους και να βρεις χρόνο για εσένα; Για τον εαυτό σου; Να διαβάσεις το βιβλίο που τόσο καιρό αφήνεις μισοτελειωμένο στο κομοδίνο, να δεις την σειρά που σου αρέσει, να χαλαρώσεις. Το δικαιούσαι.

(*πηγή φωτογραφιών: iStock)

And More