5 συμπεριφορές του παιδιού σου που επιβεβαιώνουν ότι είσαι καλή μαμά

Αγαπάς το παιδί σου, το φροντίζεις, του κάνεις χάρες, το βοηθάς στα διαβάσματα του, του παίρνεις δώρα, όμως, η αμφιβολία τελικά είναι μάλλον στο DNA σου. Είμαι άραγε καλή μαμά; Μεγαλώνω σωστά το παιδί μου; Το βοηθάω να γίνει καλύτερος άνθρωπος και να του μαθαίνω σωστούς τρόπους συμπεριφοράς; Μην αγχώνεσαι! Το κάνεις σίγουρα. Αλλά αν ακόμα έχεις δεύτερες σκέψεις, σου έχουμε συγκεντρώσει μερικές συμπεριφορές του μικρού σου που σου το επιβεβαιώνουν… 

Όταν ζητάει “συγγνώμη”
Όλοι κάνουμε λάθη, πόσω μάλλον ένα μικρό παιδί. Ακόμα και αν στα μάτια μας είναι αμελητέα, ένα λάθος είναι λάθος. Για παράδειγμα, τα παιδιά γίνονται ιδιαίτερα αγωνιστικά στο ψυχαγωγικό παιχνίδι, με αποτέλεσμα μερικά λογάκια του να κάνουν τους υπόλοιπους μικρούς του φίλους να στεναχωρηθούν. Αν ζητήσει “συγγνώμη”, τότε σίγουρα του έχεις προσφέρει ένα σημαντικό μάθημα, σπουδαίο και για την υπόλοιπη ζωή του.

Όταν λύνει μόνο του ένα πρόβλημα
Μήπως κάτι το ζορίζει στα μαθηματικά ή δεν θυμάται που άφησε τα παιχνίδια του την προηγούμενη ημέρα; Και τα δύο είναι πολύ πιθανόν να συμβούν. Όταν, όμως, το παιδί σου βρίσκει μόνο του τη λύση σε κάθε του πρόβλημα, τότε έχεις κάνει πολύ καλή δουλειά και θέσει τα θεμέλια της αυτονομίας του.

Όταν σε αγκαλιάζει
Διαφωνείτε, γκρινιάζετε, κάνετε γκριμάτσες, κρατάτε μούτρα. Όλα είναι μέσα στο παιχνίδι. Όταν, όμως, έρχεται μόνο του να σε αγκαλιάσει με όλη την συγχωρητική του διάθεση, τότε όλα πηγαίνουν πρίμα.

Όταν καταλαβαίνει ότι δεν είσαι και πολύ καλά
Μπορεί ο ρόλος του “προστάτη” να ανήκει σε εσένα, όμως, υπάρχουν και εκείνες οι μέρες που καλά δεν αισθάνεσαι, που ο φόρτος της δουλειάς σε στρεσάρει, που κάτι σε έχει “χαλάσει” και είσαι στεναχωρημένη. Στιγμές, οι οποίες αλλάζουν πρόσημο, όταν το μικρό σου το αντιλαμβάνεται και προσπαθεί να σε κάνει να νιώσεις καλύτερα. Έχεις καλλιεργήσει τη σπουδαία αξία της ενσυναίσθησης και για αυτό μόνο περήφανη οφείλεις να αισθάνεσαι. 

Όταν ξεδιπλώνει τη σκέψη του μέσω της τέχνης
Τα ερεθίσματα που προσφέρεις στο παιδί σου από τη βρεφική ακόμη ηλικία είναι τα ερείσματα της φαντασίας και της δημιουργικότητας του. Όταν, λοιπόν, δεις ότι το παιδί σου “αγκαλιάζει” τις τέχνες, μόνο χαρούμενη πρέπει να νιώθεις. 

And More