New Dad!

5 τρόποι να έρθουν κοντά μπαμπάς και παιδί

Μπορεί η στήλη αυτή να ασχολείται κυρίως με τις μαμάδες – με εσένα -, όμως, αυτό δεν σημαίνει ότι οι μπαμπάδες δεν χρειάζονται και αυτοί, με τη σειρά τους, μερικές συμβουλές. Κάθε άλλο. Και επειδή δεν θέλουμε να αφήσουμε κανέναν παραπονεμένο, σήμερα το θέμα αυτό είναι αφιερωμένο σε εκείνους. Γιατί, ο ρόλος του μπαμπά είναι ιδιαίτερα σημαντικός στην ανατροφή ενός παιδιού. Πρώτα, όμως, χρειάζεται να έρθει κοντά με το μικρό του που τον λατρεύει. Πώς θα το καταφέρει με ευκολία;

 

 

Μήπως να τρώνε μαζί; Ανεξάρτητα από την ηλικία που βρίσκεται το παιδί η σχέση με το φαγητό – και τη διατροφή ευρύτερα – είναι η πιο σημαντική. Τι θα έλεγες, λοιπόν, εκεί να κάνεις ένα βήμα πίσω εσύ και δύο μπροστά ο μπαμπάς της οικογένειας; Άλλωστε, βασικό συστατικό της επιτυχίας ενός φαγητού είναι να γίνεται και να σερβίρεται με αγάπη. Θα το δεις και μόνη σου, ως εξωτερικός παρατηρητής. Η οικειότητα που θα αναπτυχθεί ανάμεσα στο παιδί και τον πατέρα είναι πολύ έντονη, αφού πάντοτε το οικογενειακό τραπέζι συνοδεύεται από αστεία, νέα και χαμόγελα.

Μετά το φαγητό, μήπως να συμμετέχει λίγο πιο έντονα και στις υπόλοιπες ανάγκες του παιδιού; Ας είμαστε ειλικρινείς. Το πιο συχνό παράπονο των μαμάδων είναι ότι οι μπαμπάδες δεν βοηθούν και τόσο στην καθημερινή φροντίδα του μωρού. Ένα μικρό χρειάζεται μπάνιο, για να είναι καθαρό, βοήθεια για να ντυθεί σωστά, προκειμένου ούτε να κρυώνει, ούτε να ζεσταίνεται υπερβολικά και κάποιον να χτενίσει τα μαλλιά του – ειδικά αν έχεις κοριτσάκι. Αν το καλοσκεφτείς, όλες αυτές οι ανάγκες μπορούν να καλυφθούν και από τον μπαμπά, όταν είσαι κουρασμένη ή οι υποχρεώσεις δεν σου επιτρέπουν να τα κάνεις όλα εσύ. Let’s Go dads, λοιπόν!

Ας παίξουν μαζί… Εκτός από τον πιο ευχάριστο τρόπο για να περάσει τον ελεύθερο χρόνο του, το παιχνίδι αποτελεί για το παιδί μέσο εκπαίδευσης και εκμάθησης. Μέσα από την ενασχόληση του με αυτό, το μικρό σου αποκτά νέες γνώσεις, διευρύνει το πνεύμα του και κοινωνικοποιείται. Ειδικά, όταν το παιχνίδι είναι ομαδικό και η εναλλαγή στους παρτενέρ ανάμεσα σε μπαμπά και μαμά αρκετά συχνή. Θα το δοκιμάσεις;

Μην υποτιμάς τη δύναμη της… γκριμάτσας. Όσο πιο μικρό είναι το παιδί, τόσο πιο πολύ τις αγαπάει. Οι χαρωπές και παιχνιδιάρικες κινήσεις του μπαμπά θα το κάνουν να γελάσει και να αισθανθεί ότι δεν χρειάζεται κάθε φορά που θέλει χάρη να τρέχει αποκλειστικά σε εσένα. Τα κοινά τους χαμόγελα θα “γεννήσουν” οικειότητα και ακόμα περισσότερη αγάπη.

Μία βόλτα αρκεί… Αλήθεια, πόσες φορές έχεις πιάσει το μικρό σου από το χέρι και κατευθυνθεί, σε ώρα απογευματινή, προς την παιδική χαρά; Ρητορικό το ερώτημα. Τι θα έλεγες, λοιπόν, να μοιράσετε τις εξόδους του παιδιού για παιχνίδι στη μέση και έτσι και ο μπαμπάς να ενεργά να συμμετέχει; Πέρα από το πρακτικό της υπόθεσης, παιδί και πατέρας θα έχουν περισσότερο χρόνο για τους δυο τους και να έρθουν ακόμα πιο κοντά.

Have Fun, Dad & Kid!

 

And More