Αλήθεια, πόσες φορές σου έχει συμβεί να θέλει το παιδί σου να σου να σού μιλήσει για κάτι που το προβληματίζει, αλλά εσύ, γεμάτη από υποχρεώσεις να μεταθέτεις τη συζήτηση για αργότερα; Ή ακόμα πιο συχνά: να προσπαθείς να “ακούσεις” τι εκμυστηρεύεται το μικρό σου, ενώ παράλληλα ετοιμάζεις το φαγητό της επόμενης ημέρας, σιδερώνεις ή ετοιμάζεσαι για τη δουλειά; Ρητορικό το ερώτημα. Σύμφωνα με τους ειδικούς, αυτή η ολιγόλεπτη συνομιλία ανάμεσα σε γονιό και παιδί αποτελεί μία από τις πιο σημαντικές στιγμές της καθημερινότητας των μικρών μας φίλων. Πώς μπορείς, λοιπόν, να μάθεις να “ακούς” καλύτερα το παιδί σου;
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Tip No.1: Θεωρείσαι δεδομένο ότι αυτό θα συμβεί. Έτσι, θα είσαι καλύτερα προετοιμασμένη, όταν το μικρό σου σε πλησιάσει προβληματισμένο και θέλει να σου μιλήσει. Αν, παραδείγματος χάρη, τη στιγμή εκείνη είσαι στον υπολογιστή, μπορείς κάλλιστα να τους πεις με τον πιο γλυκό τόνο της φωνής σου ότι χρειάζεσαι μόλις δύο λεπτά, για να κλείσεις τα έγραφα σου και μετά θα είσαι όλη δική του μου. Με την τελευταία φράση, το παιδί σου ηρεμεί, γιατί διαπιστώνει έμπρακτα ότι θα είσαι πάντα εκεί για αυτό. Άσε που εσύ θα “ακούσεις” καθαρότερα ό,τι το προβληματίζει.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Tip No.2: Προτίμησε τον πιο minimal χώρο του σπιτιού. Εκείνον που τα χρώματα δεν είναι τόσο έντονα και παιχνιδιάρικα και τα έπιπλα γεμάτα αξεσουάρ. Μπορεί να σου φαίνεται λίγο αστείο, όμως, έτσι εξασφαλίζεις ότι η προσοχή σου θα είναι στραμμένη αποκλειστικά στο παιδί σου και όχι, για παράδειγμα, στο γραφείο που πρέπει να τακτοποιήσεις μετά. Γιατί, μην ξεχνάς ότι το μικρό σου θέλει να σου μιλήσει για κάτι πολύ συγκεκριμένο.
Tip No.3: Κάνε ερωτήσεις. Εντάξει, είπαμε ότι σήμερα θα μάθουμε να “ακούμε”, όμως, επειδή το παιδί σου είναι μικρό και η ικανότητα του να εκφράζεται ολοκληρωμένα ακόμα υπό εξέλιξη, καλύτερα να κάνεις μερικές ερωτήσεις και εσύ, προκειμένου να καταλάβεις ακόμα καλύτερα τι το προβληματίζει. Ακόμα και από την αρχή, αν διαπιστώσεις ότι το μικρό σου διστάζει να σου εκμυστηρευτεί αυτό που τόσο πολύ θέλει, γιατί δεν ξέρει από πού να αρχίσει να αφηγείται την ιστορία. “Για πες μου, λοιπόν, τι έγινε σήμερα και είσαι λίγο προβληματισμένο”, “Τι θέλεις να μου πεις”, “Και μετά; Τι σε πείραξε περισσότερο;” αποτελούν ενδεικτικές φράσεις για παιδιά κάθε ηλικίας.
Tip No.4: Επανέλαβε μερικά σημεία της συζήτησης, αλλάζοντας τα με τον δικό σου τρόπο. Για παράδειγμα, αν αυτό που ενοχλεί το παιδί σου είναι το γεγονός ότι μάλωσε με τον καλύτερο του φίλο και στη συνέχεια δεν κάθισαν στο ίδιο θρανίο στο φροντιστήριο αγγλικών, μπορείς να πεις: “Ώστε συνέβη κάτι μεταξύ σας, και μετά δεν ήθελε να μιλήσετε, ε;”. Με τον τρόπο αυτό, πέρα του ότι θα βοηθήσεις το μικρό σου να καταλάβει ακόμα καλύτερα το πρόβλημα του, θα του δείξεις ότι πράγματι ακούς όσα μοιράζεται μαζί του, κερδίζοντας παράλληλα χρόνο, για να βρεις – και να του δώσεις – την κατάλληλη συμβουλή.
Tip No.5: Άσε το παιδί να βρει μόνο του τη λύση. Όπως σου είπα από την αρχή, σήμερα ακούμε. Μπορεί, λοιπόν, εσύ να έχεις ήδη αποφασίσει ποιος είναι ο σωστός δρόμος για να λύσει το παιδί σου αυτό που το προβληματίζει, όμως, αυτό ίσως είναι καλύτερο σε πρώτη φάση να το βρει μόνο του. Γιατί, μόνο έτσι, σύμφωνα με τους ειδικούς, ένα παιδί μαθαίνει να βγάζει μόνο του τα δικά του συμπεράσματα.
Tip No.6: Μην προσπαθήσεις να αλλάξεις από την αρχή το πώς νιώθει. Ναι μεν, ο στόχος σου είναι να βρείτε μαζί μία λύση για να είμαι χαρούμενο ξανά, όμως, αυτό, δεν πρέπει σίγουρα να συμβεί πριν καν σου πει το πρόβλημα του. Γιατί, αυτό που θέλει το μικρό σου, μεταξύ άλλων, είναι να συζητήσετε και να ανοίξει την καρδιά σου. Και εσύ να το ακούσεις.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Top Stories
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ