7 συμβουλές που χρειάζεσαι, αν επιστρέφεις στη δουλειά μετά από άδεια μητρότητας

Δούλεψες από το σπίτι, έφερες στον κόσμο αυτό το μωρό σου, το φρόντισες, άρχισες το θηλασμό, όμως, οι αλλαγές δεν σταματούν εδώ. Από Δευτέρα, καλείσαι να αποχωριστείς για πολλές ώρες μέσα στην ημέρα το μωρό και το ζεστό σου σπίτι, για να επιστρέψεις στο μέρος που μεγαλουργείς επαγγελματικά: στο γραφείο. Συνειδητοποιείς, όμως, και από μόνη σου πως το να βρεις ισορροπία ανάμεσα σε εργασία και μητρότητα είναι κάτι που εύκολο δεν το λες. Κάθε άλλο. Χρειάζεσαι χρόνο και ένα διάστημα προσαρμογής.

Όπως πολλές φορές σου έχω πει μέσα από τη στήλη αυτή, τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο, όσο δύσκολο και αν φαντάζει στην αρχή. Για αυτό, σήμερα, σου έχω συγκεντρώσει μερικές συμβουλές, που θα σε βοηθήσουν να προσαρμοστείς ευκολότερα.

Αρχικά, βρες το άτομο που θα φροντίσει το μωρό σου. Αν η μαμά σου δεν είναι σε θέση να αναλάβει τη φροντίδα ενός πολύ μικρού παιδιού, τότε η επόμενη λύση είναι να βρεις μία νταντά. Το σημαντικό της υπόθεσης είναι να ξεκινήσεις να ψάχνεις από νωρίς, προκειμένου το πρώτο διάστημα (υπολόγισε περίπου 2 – 3 εβδομάδες) να είσαι και εσύ στο σπίτι. Έτσι, όχι μόνο θα βοηθήσεις την νταντά να έρθει κοντά με το μικρό σου, αλλά θα δημιουργήσεις σχέση εμπιστοσύνης και συνεργασίας μαζί της.

Μην ξεχνάς το πρόγραμμα. Επειδή εδώ μιλάμε ρεαλιστικά, γνωρίζεις και εσύ ότι οι υποχρεώσεις, πλέον, θα είναι πολλές. Στο κομμάτι της δουλειάς, αυτό που μπορείς να δοκιμάσεις είναι να πηγαίνεις λίγο πιο πρωί ή να κάνεις αρκετά πράγματα ταυτόχρονα, προκειμένου να επιστρέψεις στο μωρό σου νωρίτερα. Αν από την άλλη, η συμφωνία εργασίας είναι να ξεκινάς δουλειά περίπου κατά τις δέκα το πρωί, αυτό που μπορείς να κάνεις είναι να πηγαίνεις για τα ψώνια της τελευταίας στιγμής, πριν αναχωρήσεις προς το γραφείο. Εκμεταλλεύσου ακόμη και το χρόνο που είσαι κολλημένη στην κίνηση, για να τσεκάρεις τα mail σου. 

Μην διστάσεις να θέσεις όρια στους συνεργάτες σου. Αν ο μεγαλύτερος όγκος εργασίας σου γίνεται online, φρόντισε να ξεκαθαρίσεις από την αρχή ποιες ώρες εκτός γραφείου μπορείς να είσαι διαθέσιμη και ποιες όχι. Αν, πάλι, το ωράριο σου είναι μειωμένο, μην παραλείψεις να ενημερώσεις τους υπόλοιπους εργαζομένους, προκειμένου οι απαραίτητες συσκέψεις να γίνονται λίγο νωρίτερα και να μην σε δεσμεύουν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα στο γραφείο. 

Μοιράσου τις σκέψεις σου με άτομα που εμπιστεύεσαι. Και ξέρεις ότι μπορούν να σε βοηθήσουν έμπρακτα. Ένα από το λάθη από κάνουμε πολύ συχνά είναι να μην επικοινωνούμε τους προβληματισμούς μας, αφήνοντας τους να μας “τρώνε” εσωτερικά. Αν έχεις φίλες που έγιναν πρόσφατα και αυτές μαμάδες ή έστω πριν από λίγα χρόνια, συζήτησε μαζί τους, ζήτησε τις συμβουλές τους και άσε το ένστικτο σου να αποφασίσει τι πρέπει να κάνεις.

Μέσα στην ημέρα, βρες λίγο χρόνο και για εσένα. Έστω και 20 λεπτά. Το πιο σημαντικό είναι να κάνεις ένα διάλειμμα, να πατάς το off και να χάνεσαι στις σκέψεις σου. Να παίρνεις μία ανάσα, για να μπορείς στη συνέχεια να είσαι η μαμά και η υπάλληλος που ονειρεύεσαι. Relax, and take it (so) easy. 

Κάλμαρε λίγο τις προσδοκίες σου. Το να έχεις στόχους είναι υπέροχο. Και το κίνητρο που χρειάζεσαι σε οτιδήποτε ξεκινάς στη ζωή σου και θες να έχει συνέχεια. Επειδή, όμως, η φάση που βιώνεις δεν είναι και η καλύτερη για υψηλές απαιτήσεις, προσπάθησε να μετριάσεις τις φιλοδοξίες σου και μόλις η περίοδος αυτή ολοκληρωθεί, να συνεχίσεις δυναμικά. 

Last But Not Least, πάρε μία βαθιά ανάσα και κάνε υπομονή. Δεν είναι ανάγκη την πρώτη σου μέρα πίσω στη δουλειά να τα κάνεις όλα τέλεια, ούτε καν τις πρώτες εβδομάδες. Δώσε στον εαυτό σου ένα διάστημα προσαρμογής, χωρίς άγχος και φόβο. Είναι μία μεταβατική περίοδος που, μόλις την συνηθίσεις, θα σου φαίνεται… παιχνιδάκι.

Read More

And More