Ανοιξιάτικη δερματίτιδα από κάμπιες: Πώς θα την αναγνωρίσεις και τι πρέπει να κάνεις

Μαζί με την ευχάριστη διάθεση και τον καλό καιρό η άνοιξη φέρνει μαζί της και μια φύση που… οργιάζει! Και ενώ όλα τα παιδιά δεν βλέπουν την ώρα να “ξεχυθούν” στο πάρκο της γειτονιάς και να ξαπλώσουν στα γρασίδια, ωστόσο η φύση κρύβει και μερικές παγίδες, όπως είναι οι αλλεργίες. Ανάμεσα σε αυτές τις αλλεργικές αντιδράσεις, μπορεί να προκύψουν και εκείνες που οφείλονται στις κάμπιες. Γι’ αυτό και ο Δρ. Σπύρος Μαζάνης εξηγεί πώς θα αναγνωρίσεις τις δερματικές αντιδράσεις στην κάμπια, αλλά και πώς θα προστατευτείς ή θα αντιμετωπίσεις τα συμπτώματα στα παιδιά:

Μία από τις πιο συχνές δερματολογικές παθήσεις της άνοιξης είναι η αλλεργία ή η δερματίτιδα από τις κάμπιες. Μάλιστα, από ό,τι φαίνεται, είναι και η πρώτη ενόχληση στα παιδιά, ώστε να καταλάβουμε ότι… μπήκαμε στην άνοιξη και έπειτα ακολουθούν οι διάφορες άλλες αλλεργίες, όπως ρινίτιδα, άσθμα ή αναφυλαξία στην γύρη των λουλουδιών και των πεύκων.

Η κάμπια των πεύκων έχει την ικανότητα, όταν νιώθει ότι απειλείται από κάποιο ακούμπισμα να εκτοξεύει στον αέρα μικροσκοπικά τριχίδια, τα οποία περιέχουν μια ισχυρή τοξίνη που είναι πολύ ερεθιστική για το δέρμα του παιδιού. Οι τρίχες με την τοξίνη ερεθίζουν το δέρμα, τα μάτια και το αναπνευστικό σύστημα. Η επαφή ακόμη και μόνο από σημεία από τα οποία πέρασε η κάμπια και άφησε τα τριχίδια της, μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό. Είναι, λοιπόν, εμφανές ότι οι τρίχες με την τοξίνη μπορούν να μεταφερθούν με τον αέρα αρκετά μακριά από το σημείο που βρίσκεται η ίδια η κάμπια και να προκαλέσουν εξίσου σημαντικό πρόβλημα στο παιδί. Επίσης, οι βλάβες στο δέρμα δεν περιορίζονται μόνο στα εκτεθειμένα σημεία, αλλά μπορεί να περάσουν και μέσα από τα ρούχα και να εμφανιστούν σημάδια σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος.

Τα τριχίδια μοιάζουν με καμάκι και διεισδύουν εύκολα στην επιδερμίδα του παιδιού, απελευθερώνονται τοξικές ουσίες οι οποίες προκαλούν αντίδραση υπερευαισθησίας, είτε άμεσα, είτε μετά από κάποιες ώρες. Σπάνια μπορεί να προκαλέσουν σοβαρή αναφυλακτική αντίδραση και να απειληθεί η ζωή του παιδιού, αν δεν ληφθούν γρήγορα θεραπευτικά μέτρα.

Τα συμπτώματα είναι κοκκινίλες και έντονη φαγούρα. Οι κοκκινίλες εξελίσσονται σε τρεις με τέσσερις ημέρες και μπορεί να αφήσουν στο τέλος ένα καφέ χρώμα που αργεί να υποχωρήσει. Μερικές φορές, όλο αυτό μπορεί να διαρκέσει μέχρι και δύο εβδομάδες. Σε ορισμένες περιπτώσεις παρατηρούμε και το αποτύπωμα της πορείας της κάμπιας πάνω στο δέρμα. Χρειάζεται πολλή προσοχή στα μάτια, διότι αν τα έχουν ακουμπήσει τριχίδια, τότε μπορεί να εμφανιστεί κοκκινίλα και με το τρίψιμο λόγω της φαγούρας να τραυματισθεί το άσπρο του ματιού. Επίσης, η εισπνοή των τριχιδίων μπορεί να προκαλέσει ρινίτιδα, κρίση βήχα, δυσκολία στην αναπνοή και στα ευαίσθητα παιδιά ακόμη και κρίση άσθματος.

Πώς γίνεται η διάγνωση:
Συνήθως, ένας έμπειρος παιδίατρος που έχει δει και στο παρελθόν δερματίτιδες από κάμπιες, μπορεί να βγάλει εύκολα την διάγνωση. Το πρόσφατο ιστορικό, δηλαδή πού βρισκόταν το παιδί τις τελευταίες ώρες, θα βοηθήσει.

Υπάρχει και μια μέθοδος με την χρήση κολλητικής ταινίας που εφαρμόζεται πάνω στις βλάβες του δέρματος και μετά γίνεται παρατήρηση στο μικροσκόπιο όπου διαπιστώνεται η παρουσία ή μη τριχιδίων της κάμπιας.

Πώς θα θεραπεύσουμε την δερματίτιδα από κάμπιες:
♦ Προσπαθούμε να απομακρύνουμε τις τρίχες της κάμπιας με ένα μικρό τσιμπιδάκι ή με λίγο σελοτέιπ.

♦ Πλένουμε με καθαρό τρεχούμενο νερό την περιοχή που έχει τις βλάβες.

♦ Τοποθετούμε κομπρέσες με δροσερό νερό πάνω στις βλάβες.

♦ Εφαρμόζουμε τοπικά αλοιφές με κορτιζόνη για να μειωθεί η κοκκινίλα και η φαγούρα.

Ποια είναι τα προληπτικά μέτρα:
♦ Ενημερώνουμε και εξηγούμε στα παιδιά να μην πλησιάζουν τα πεύκα που φαίνεται ότι πάνω τους υπάρχουν φωλιές από κάμπιες.

♦ Συμβουλεύουμε τα παιδιά να μην αγγίζουν τις κάμπιες ή τις φωλιές τους.

♦ Την περίοδο της άνοιξης αποφεύγουμε να απλώνουμε τα ρούχα σε εξωτερικούς χώρους.

♦ Φοράμε στα παιδιά κατάλληλα ρούχα με μακριά μανίκια και παντελόνια.

♦ Φοράμε στα παιδιά γυαλιά ηλίου και γάντια αν πρόκειται να ασχοληθούν με την κηπουρική.

♦ Συμβουλευόμαστε τον γιατρό αν τα συμπτώματα είναι επίμονα ή το παιδί εμφανίζει δυσκολία στην αναπνοή.

ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΣΤΕΙΛΕΤΕ ΤΙΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΑΣ ΣΤΟ ΔΡ. ΣΠΥΡΟ ΜΑΖΑΝΗ; ΚΑΝ’ ΤΕ ΚΛΙΚ ΣΤΟ BANNER ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ

Επιμέλεια κειμένου: Νίκη Κλεισούρα

Read More

And More