Ασφαλές internet: Πώς να προστατεύσεις τα παιδιά σου από τους… online κινδύνους

Θα έχεις σίγουρα αντιληφθεί την τεράστια εξοικείωση που υπάρχει πλέον ανάμεσα στα παιδιά και τα νέα τεχνολογικά μέσα! Σε αντίθεση με την εποχή που μεγάλωνες εσύ, που στο σχολείο ίσως να διδασκόσουν εντολές DOS (!) και στο σπίτι κάθε φορά που ήθελες να μπεις online να έπρεπε να αποσυνδέσεις το σταθερό τηλέφωνο της οικογένειας και να περιμένεις το modem να κάνει το χαρακτηριστικό ήχο κλήσης, καθώς περίμενες υπομονετικά για αρκετά λεπτά μέχρι να συνδεθείς, τα παιδιά πλέον από την πρώτη στιγμή που αρχίζουν να έχουν αλληλεπίδραση με τον κόσμο γύρω τους, γνωρίζουν πώς να χειρίζονται και το smartphone σου! Ξέρουν να παίζουν παιχνίδια στο tablet σου και να ανοίγουν μόνα τους σελίδες στο laptop! Εν μέρει το φαινόμενο οφείλεται στα τεχνολογικά άλματα που έχουν επιτευχθεί τα τελευταία χρόνια και στην ευκολία που υπάρχει πλέον στη διαδικασία πρόσβασης σε αχανή περιβάλλοντα πληροφοριών. Από την άλλη, σημαντικό ρόλο παίζει η δική μας προσωπική επαφή με την τεχνολογία, που έχει μπει τόσο έντονα στην καθημερινότητά μας και αναπόφευκτα “περνάει” στα παιδιά ως μια απλή και συνηθισμένη εικόνα. Ωστόσο, ποτέ κανείς δεν μπορεί να είναι απολύτως σίγουρος πως τα παιδιά δεν θα παρακολουθήσουν -έστω και κατά λάθος- υλικό ακατάλληλο για την ηλικία τους.

Οι δικλείδες ασφαλείας στη χρήση του internet θα πρέπει να είναι πολλές και… ανθεκτικές, ώστε να νιώθεις περισσότερο ασφαλής ότι το παιδί δεν θα έρθει αντιμέτωπο με εικόνες και πληροφορίες που δεν θα έπρεπε. Από την ακατάλληλη γλώσσα και τις διαφημίσεις- μαϊμού, μέχρι τις βίαιες απεικονίσεις και το γυμνό, οι παγίδες του διαδικτύου μπορεί να είναι πολλές. Θα ξέρεις και από την προσωπική εμπειρία σου, πόσο πολλές διαφημίσεις “πετάγονται” συνεχώς κατά την περιήγησή σου στο internet και πόσο ενοχλητικές ή ακατάλληλες για ανηλίκους μπορεί να είναι! Επομένως, αν και θα πρέπει να μειώσεις ούτως ή άλλως το χρόνο που περνούν τα παιδιά μπροστά από τον υπολογιστή και γενικά τις οθόνες, εκείνο που έχει μεγάλη σημασία είναι να μπορείς να ελέγχεις το είδος της χρήσης των μέσων που κάνουν και να τα βοηθήσεις να χαρούν την ευκολία και τα οφέλη του διαδικτύου, χωρίς να υποπέσουν σε παγίδες και σφάλματα.

Δες παρακάτω μερικά από τα βήματα που μπορείς να κάνεις, ώστε το internet στο σπίτι να είναι πιο ασφαλές!

♦ Θέσπισε κανόνες “ιερούς” σαν συμβόλαιο
Πριν από οτιδήποτε άλλο θα πρέπει να γίνει μία ξεκάθαρη και κατανοητή κουβέντα με τα παιδιά. Θα πρέπει να γνωρίζουν -σύμφωνα με την ηλικία και την αντίληψή τους φυσικά- για ποιο λόγο επιτρέπεται να κάνουν μονάχα ορισμένα πράγματα στον υπολογιστή και γιατί θα πρέπει να έχουν εμπιστοσύνη σε εσένα και όχι στο internet. Παράλληλα, έχει μεγάλη σημασία να υπάρχουν συγκεκριμένοι ιστότοποι που επιτρέπεται να επισκεφτούν και όχι να μπαίνουν σε όποια σελίδα θέλουν! Μπορείτε να συντάξετε και μια λίστα με τα επιτρεπόμενα site, ώστε να την ακολουθούν ως… ευαγγέλιο!

♦ Πληροφορήσου για τις σελίδες που ψάχνει το παιδί σου
Θα πρέπει να είσαι πλήρως ενημερωμένη για όσα παρακολουθεί το παιδί online. Όπως ξέρεις κάθε γωνιά, εσοχή και λακκούβα της παιδικής χαράς και του πάρκου της γειτονιάς, έτσι πρέπει να γνωρίζεις και τις σελίδες που επισκέπτεται το παιδί στο internet. Μόνο έτσι θα μπορείς να έχεις μια σαφή άποψη για όσα βλέπει και με τι έρχεται αντιμέτωπο, όσο κουραστικό και αν ακούγεται! Το διαδίκτυο είναι ένας τόπος αχαρτογράφητος, αλλά μέχρι ενός σημείου μπορείς να ακολουθήσεις την… πορεία του παιδιού μέσα σε αυτό.

♦ Μάθε τους τη σωστή διαδικτυακή παρουσία

Με κάποιο τρόπο τα παιδιά θα πρέπει να καταλάβουν την αναγκαιότητα να μην μοιράζονται προσωπικά στοιχεία και πληροφορίες στο internet! Να μην δίνουν το όνομά τους, το τηλέφωνό τους, την ηλικία και τη διεύθυνσή τους. Παράλληλα θα πρέπει να γνωρίζουν πως δεν είναι επιτρεπτό ούτε να συνομιλούν με αγνώστους, ούτε να ανοίγουν mail τον αποστολέα των οποίων δεν γνωρίζουν και σαφώς να μην επισκέπτονται σελίδες με άσεμνο περιεχόμενο.

♦ Έχε τον υπολογιστή σε κεντρικό σημείο του σπιτιού
Η… τοποθεσία είναι πολύ βασική στη σωστή διαχείριση της σχέσης των παιδιών με το internet. Ο υπολογιστής, το tablet και το κινητό τηλέφωνο θα πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο σε σημείο του σπιτιού στο οποίο έχεις και εσύ πρόσβαση, όπως το σαλόνι, και πάντα όταν είσαι παρούσα στο χώρο. Με τον τρόπο αυτό θα καταφέρεις να ελαχιστοποιήσεις τις πιθανότητες να ψάξουν λόγω περιέργειας sites που δεν θα επέτρεπες να δουν και να μην έρθουν αντιμέτωπα με ακατάλληλο περιεχόμενο.

♦ Να είσαι πάντα διαθέσιμη και στο πλάι τους
Θα πρέπει να κάνεις τα παιδιά να νιώθουν άνετα στην περίπτωση που πετύχουν κάτι online το οποίο τα κάνει να αισθάνονται άβολα, ώστε να έχουν το θάρρος να έρθουν να σου το πουν. Να είσαι ο συμβουλάτορας και έμπιστός τους άνθρωπος, στον οποίο δεν θα φοβηθούν ή ντραπούν να απευθυνθούν στην περίπτωση που συμβεί κάποια… αναποδιά!

♦ Χρησιμοποίησε τα parental controls του τηλεφωνικού παρόχου
Όλες οι τηλεφωνικές εταιρείες που μπορεί να χρησιμοποιείς έχουν διαθέσιμα και συνήθως δωρεάν parental controls, που λειτουργούν ως ένα είδος ασπίδας. Αποκλείουν σελίδες και περιεχόμενο που δεν θέλεις να επισκέπτονται τα παιδιά, αφήνοντάς τους το περιθώριο να περιηγηθούν στα αγαπημένα τους εικονικά περιβάλλοντα, χωρίς φόβο και άγχος!

♦ Επικοινώνησε με κάποιον ειδικό για να εγκαταστήσεις “ασπίδες”
Ένας ειδικός του internet είναι ο κατάλληλος άνθρωπος για να σου μιλήσει σχετικά με τα πιο εξελιγμένα προγράμματα ασφαλούς περιήγησης που υπάρχουν στο εμπόριο και μαζί να βρείτε εκείνο που θα καλύψει τις ανάγκες του σπιτιού σου. Με τον τρόπο αυτό θα έχει ήσυχο το κεφάλι σου, αφού το εκάστοτε πρόγραμμα μπλοκάρει τις ιστοσελίδες και τα παράθυρα που δεν θέλεις να βλέπουν τα παιδιά, ενώ παράλληλα το επίπεδο προστασίας και τεχνολογίας είναι τόσο υψηλό, ώστε να μην κάμπτεται από τα πιο έμπειρα και μεγαλύτερα σε ηλικία παιδιά.

Read More

And More