Co-Sleeping habits: Τέσσερις μεγάλοι μύθοι για την μέθοδο της συγκοίμισης καταρρίπτονται

Πολύς λόγος γίνεται τα τελευταία αρκετά χρόνια γύρω από την μέθοδο της συγκοίμισης ή το co-sleeping, όπως είναι ευρέως γνωστό. Και ενώ μπορεί να μην γνωρίζεις την επίσημη ορολογία, ωστόσο πρόκειται για τον ύπνο των γονέων στο ίδιο κρεβάτι με το μωρό τους, κατά τους πρώτους μήνες της ζωής του. Ακόμη, όμως, πιο ηχηρό είναι το debate που λαμβάνει χώρα τόσο μεταξύ των γονέων, όσο και των γιατρών σχετικά με τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της πρακτικής. Βλέπεις, κατά καιρούς έχει γνωρίσει ένθερμους υποστηρικτές από την επιστημονική κοινότητα, ενώ συχνά έχει αμφισβητηθεί από εκπροσώπους της. Εκείνο, όμως, που προκύπτει συνήθως από τέτοιου είδους αντιπαραθέσεις είναι μια σειρά από ανακρίβειες, παραπληροφορητικά στοιχεία και λανθασμένες εντυπώσεις, τόσο για τους υπέρμαχους, όσο και για τους πολέμιους της μεθόδου.

Γι’ αυτό και παρακάτω, χωρίς να παίρνουμε θέση σε αυτή την διαμάχη, συγκεντρώσαμε μερικούς από τους μεγαλύτερους μύθους που έχουν επικρατήσει σχετικά με την συγκοίμιση ή co-sleeping!

Myth #1: Η συγκοίμιση είναι απολύτως ασφαλής
Οι γονείς που επιλέγουν την μέθοδο του co-sleeping είναι συνήθως και υπέρμαχοι του attachment parenting, δηλαδή την στενή επαφή του κηδεμόνα με το μωρό κατά τους πρώτους μήνες ζωής, ώστε να ελέγχονται οι ανάγκες του και να μειώνεται το στρες και των δύο. Επιλέγοντας, λοιπόν, την συγκοίμιση, έχουν την εντύπωση πως πρόκειται για μια απολύτως ασφαλή κατάσταση, η οποία προάγει το δέσιμο του παιδιού μαζί τους. Τα πράγματα, όμως, δεν είναι ακριβώς έτσι, διότι ένα παιδί που κοιμάται ανάμεσα από δύο ενήλικες διατρέχει μεγάλο κίνδυνο ασφυξίας ή εγκλωβισμού (πλάκωμα), ειδικά όταν είναι μικρότερο των τριών μηνών. Διότι, στην διάρκεια της νύχτας το παιδί μπορεί να μπλεχτεί στα βαριά σκεπάσματα ή να παγιδευτεί από το σώμα του γονέα. Γι’ αυτό και για να μειωθεί ο κίνδυνος, όσοι γονείς συνεχίζουν να χρησιμοποιούν την συγκοίμιση, δεν πρέπει να τοποθετούν ποτέ το μωρό ανάμεσά τους, να χρησιμοποιούν βαριά σκεπάσματα ή να πέφτουν στο κρεβάτι σε κατάσταση μέθης. Ακόμη, όμως, και με αυτές τις προφυλάξεις, ο κίνδυνος θα υπάρχει πάντα και για αυτό τον λόγο η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής συνεχίσει να μην συνιστά την μέθοδο.

Myth #2: Η συγκοίμιση δεν είναι ποτέ ασφαλής
Από το ένα άκρο, φτάνουμε στο άλλο. Και όμως, ενώ μπορεί πάντοτε να υπάρχει ένας μικρός κίνδυνος στο παραδοσιακό co-sleeping με τους δύο γονείς και το μωρό στο ίδιο κρεβάτι, ωστόσο η συγκοίμιση μπορεί να επιτευχθεί και με άλλους τρόπους. Καταρχάς, όσο το παιδί μεγαλώνει, τόσο πιο ασφαλές είναι για εκείνο το co-sleeping, μιας και έχοντας έλεγχο του σώματός του, μπορεί να απελευθερωθεί από μια ασφυκτική κατάσταση. Ακόμη, όμως, και για τα μωρά, η συγκοίμιση μπορεί να γίνει με την βοήθεια ειδικών μαξιλαριών που περιβάλλουν και προστατεύουν το παιδί ή με προεκτάσεις οι οποίες δένονται στο κρεβάτι, ώστε να μην βρίσκεται το μωρό στο ίδιο στρώμα με τους γονείς.

Myth #3: Τα παιδιά που συνηθίζουν την συγκοίμιση, δεν μπορούν να κοιμηθούν μόνα
Είτε ένα παιδί έχει μεγαλώσει με την μέθοδο του co-sleeping, είτε από μωρό κοιμόταν στην κούνια του, πάντως η μετάβαση στο παιδικό κρεβάτι είναι πάντοτε δύσκολη και στρεσογόνος διαδικασία. Αυτό δεν σημαίνει πως η συγκοίμιση προκαλεί μεγαλύτερη δυσκολία στο παιδί, μιας και πρόκειται για μια μεγάλη αλλαγή στην ζωή του ανεξαρτήτως και ως τέτοια θα επηρεάσει την συμπεριφορά του. Παρ’ όλα αυτά, οι γονείς πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για την αντίδραση του παιδιού, η οποία μπορεί να ποικίλει ανάλογα με την ιδιοσυγκρασία ή και την ηλικία του. Η καλύτερη μέθοδος για την μετάβαση αυτή είναι η σταδιακή απομάκρυνση του γονέα, ο οποίος είναι στο πλάι του παιδιού καθώς το παίρνει ο ύπνος στο κρεβάτι του, αλλά σιγά-σιγά απομακρύνεται από τον χώρο.

Myth #4: Το co-sleeping δεν έχει οφέλη για τα παιδιά
Άλλος ένα μύθος, που δεν στηρίζεται σε έγκυρα επιχειρήματα. Αντιθέτως, σύμφωνα με έρευνες, η υγεία του μωρού βελτιώνεται όταν κοιμάται κοντά στους γονείς του, ενώ έχει πιο σταθερό σφυγμό και καλύτερη αναπνοή. Επιπλέον, έχει μετρηθεί ότι κοιμάται καλύτερα και πιο βαθιά. Επίσης, η συγκοίμιση αποδεικνύεται αρκετά αποτελεσματική ενάντια στο Σύνδρομο Αιφνίδιου Βρεφικού Θανάτου. Γι’ αυτό, άλλωστε, και η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής συνιστά τα μωρά να κοιμούνται μεν στο ίδιο δωμάτιο με τους γονείς τους, ωστόσο στην καλαθούνα και την κούνια τους και όχι στο ίδιο κρεβάτι. Άλλα οφέλη της μεθόδου θεωρούνται ο καλύτερος μητρικός θηλασμός, χάρη στην εγγύτητα της μητέρας και του παιδιού, ενώ ο βαθύτερος ύπνος του μωρού σημαίνει και λιγότερες διακοπές στον βραδινό ύπνο και άρα πιο ξεκούραστη μαμά!

And More