Εργαζόμενη μαμά στο σπίτι με τα… παιδιά: Πώς θα τα καταφέρεις!

Τα δεδομένα άλλαξαν. Τα παιδιά δεν έχουν σχολείο και η μαμά πρέπει να δουλέψει από το σπίτι. Ο κορονοϊός και η ανάγκη να προστατεύσουμε εμάς και τα αγαπημένα μας πρόσωπα, έφερε στη ζωή μας και την τηλεργασία. Πώς όμως συνδυάζεις δουλειά και μητρότητα ταυτόχρονα; Δύσκολο πρότζεκτ, όταν δεν έχεις βοήθεια, και όταν οφείλουμε να προστατεύσουμε τους ηλικιωμένους -άρα οι γιαγιάδες και οι παππούδες είναι αδύνατον να βοηθήσουν.

Οι γυναίκες όμως γνωρίζουν καλά, ως πολυσύνθετα όντα, πως όλα μπορούν να επιτευχθούν, με σωστό προγραμματισμό και πειθαρχία.

Πώς, λοιπόν, θα καταφέρεις να είσαι και εργαζόμενη, αλλά και μαμά συγχρόνως στο σπίτι;

– Φτιάξε ένα πρόγραμμα. Αν η αρχή είναι το ήμισυ του παντός, τότε το πρόγραμμα είναι το κλειδί, για να μπορέσεις να ανταπεξέλθεις σε όλους σου τους ρόλους. Εξάλλου, τόσο το να δουλεύεις εξ΄αποστάσεως, όσο και να πρέπει να περάσεις χρόνο με το παιδί σου τις πρωινές ώρες είναι και τα δύο πρωτόγνωρες καταστάσεις. Αν είσαι πρωινός τύπος, προσπάθησε να δώσεις έμφαση στο εργασιακό κομμάτι, αμέσως μετά το πρωινό σου. Αν, πάλι, λειτουργείς καλύτερα, όσο ο ήλιος δύει απασχόλησε δημιουργικά το μικρό σου, ώστε μετά να έχει χορτάσει την αγάπη σου.

– Αξιοποίησε το χρόνο που το παιδί σου.. κοιμάται. Όλα τα παιδάκια, μετά το μεσημεριανό, θέλουν να κλείσουν τα ματάκια τους και να ξεκουραστούν. Εκείνο, λοιπόν, το διάστημα μπορεί να αποδειχθεί σωτήριο για εσένα, αν το αξιοποιήσεις σωστά. Το μικρό σου χαλαρώνει στο μαξιλάρι και εσύ αρχίζεις να γράφεις στο laptop.

– Διαχώρισε το ρόλο της μαμάς, από το ρόλο της εργαζόμενης. Κακά τα ψέματα! Το να έχεις στο ένα χέρι το brief από τη δουλειά, στον ώμο το τηλέφωνο και το άλλο χέρι να το τραβά διακριτικά το παιδάκι σου, δε θα σε βοηθήσει. Αντιθέτως, αν εξηγήσεις στο μικρό σου ότι η επόμενη ώρα είναι αφιερωμένη στη δουλειά σου, θα δεις, εν τέλει, ότι θα συγκεντρωθείς καλύτερα και στους δύο ρόλους.

– Μη ξεχάσεις τα διαλείμματα. Κάθε πρόγραμμα που σέβεται τον εαυτό του έχει και λίγο χρόνο για ξεκούραση. Για αυτό, προσπάθησε ένα διάστημα της ημέρας να το αφιερώνεις στον εαυτό σου: να διαβάσεις το αγαπημένο σου βιβλίο, να μαγειρέψεις τη σπεσιαλιτέ σου, να κάνεις το beaute σου. Θα πάρεις την ανάσα και τη δύναμη που χρειάζεσαι, για να συνεχίσεις!

– Απασχόλησε το παιδί με τα παιχνίδια του. Μήπως όσο εσύ μιλάς στο τηλέφωνο είναι η καλύτερη στιγμή για το παιδί σου, να ξεκινήσει (και να τελειώσει) το παζλ που έχει τόσα πολλά κομμάτια και δύσκολο να βρεις ποιο ταιριάζει με ποιο. Όμως, είναι μία λύση, ώστε και εσύ να ολοκληρώσεις γρηγορότερα τις υποχρεώσεις σου και το μικρό σου να μείνει ήσυχο και συγκεντρωμένο στο παιχνίδι του.

– Ζήτα βοήθεια από τον μπαμπά! Σαν άλλος από μηχανής θεός, εμφανίζεται τη στιγμή που πρέπει. Ή μπορείς να το φωνάξεις εσύ, προκειμένου να απασχολήσει το παιδί, τη στιγμή που το skype call από τη δουλειά χτυπά.

And More