Εργαζόμενη μητέρα: Γιατί η μητρότητα μπορεί να σε κάνει και καλύτερη επαγγελματία

Μία από τις συνηθέστερες καταστάσεις που βιώνουν οι γυναίκες είναι η δυσκολία που αντιμετωπίζουν -τόσο σε προσωπικό, όσο και σε κοινωνικό επίπεδο- γύρω από το γεγονός πως είναι εργαζόμενες μητέρες. Η εγκυμοσύνη και η απόκτηση παιδιών είναι αδιαμφισβήτητα κομβικό σημείο στη ζωή της γυναίκας, αλλά συχνά έρχεται σε… σύγκρουση με το “δρόμο” της καριέρας ή της ενασχόλησης με αντικείμενα που δεν αφορούν εξολοκλήρου το νοικοκυριό και το μεγάλωμα των παιδιών τους. Ωστόσο, στην πραγματικότητα ο συνδυασμός αυτών των δύο αξιών (της μητρότητας και της εργασίας) μπορεί να αποδειχθεί ένα από τα πιο θεμελιώδη οφέλη για τις γυναίκες! Αν και εσύ ανήκεις σε αυτή την κατηγορία, μάλλον έχει έρθει η στιγμή να ανακαλύψεις τους λόγους και τους τρόπους με τους οποίους η μητρότητα σε κάνει καλύτερη επαγγελματία, αλλά και η δουλειά σου καλύτερη μητέρα!

Μπορεί οι περισσότερες μητέρες να “παλεύουν” με τη σκέψη πως η δουλειά τούς στερεί πολύτιμο χρόνο τον οποίο θα μπορούσαν να αξιοποιήσουν με τα παιδιά τους, ενώ άλλες να θεωρούν (κυρίως λόγω κοινωνικών προκαταλήψεων που βιώνουν στο εργασιακό περιβάλλον τους) πως η απόκτηση παιδιών θα μειώσει την απόδοσή τους, αλλά εκείνο που ουσιαστικά είναι απαραίτητο σε αυτή την περίπτωση είναι η διατήρηση της ισορροπίας ανάμεσα στα δύο περιβάλλοντα και τις ιδιότητες της γυναίκας μέσα σε αυτά. Με λίγα λόγια, κανείς δεν γεννιέται για να διαδραματίσει μονάχα ένα ρόλο στη ζωή του. Έτσι και στη περίπτωση της γυναίκας (ως φύλο), η εξέλιξη έχει φροντίσει ώστε με την απόκτηση παιδιών να μπορεί να αναπτύξει συγκεκριμένες δεξιότητες και ικανότητες για να παράξει αυτόνομα, δημιουργικά και σκεπτόμενα παιδιά. Δηλαδή, νέους ανθρώπους! Αν αυτό δεν είναι αρκετό για να σε πείσει πως μπορείς να είσαι κάτι παραπάνω από “αρκετή” σε αυτό το διττό ρόλο της εργαζόμενης μητέρας, τότε τι;

Και για του λόγου το αληθές, αυτά είναι τα πέντε βασικά σημεία στα οποία ο ένας ρόλος βοηθά και αναπτύσσει τον άλλο!

Συναισθηματική νοημοσύνη
Ξεκινώντας από τη μητρότητα, αντιλαμβάνεσαι και στην πράξη πόσο εξελίσσεται η συναισθηματική ικανότητά σου. Στην προσπάθειά σου να μεγαλώσεις τα παιδιά σου όσο πιο “ορθά” μπορείς -πάντα σύμφωνα με τα προσωπικά και κοινωνικά κριτήριά σου-, ένα από τα στοιχεία της προσωπικότητάς σου τα οποία “δουλεύεις” και αναπτύσσεις είναι η ικανότητά σου να ανταποκρίνεσαι συναισθηματικά στο παιδί και να αντιλαμβάνεσαι τις ανάγκες και τα “θέλω” του άμεσα και ολοκληρωτικά. Και αυτό είναι κάτι που θα αξιοποιήσεις και στη δουλειά σου, όταν καλείσαι να διαχειριστείς εργαζόμενους και να επιλύσεις προβλήματα που ανακύπτουν. Σύμφωνα με έρευνες της νευροβιολόγου Ruth Feldman, του Bar-Ilan Πανεπιστημίου του Ισραήλ και της Ιατρικής Σχολής του Yale, οι γονείς έχουν αυξημένες ικανότητες να συνδέουν τα συναισθήματά τους στο παρόν, να αντιλαμβάνονται τα συναισθήματα και τους στόχους άλλων ατόμων και να συνεργάζονται καλύτερα.

Θάρρος
Η οξυτοκίνη (“ορμόνη της αγάπης”) είναι μία από τις βασικές ορμόνες της μητρότητας, μιας και εκλύεται κατά τον τοκετό και το θηλασμό και παίζει σημαντικό ρόλο στη σχέση που αναπτύσσει η μητέρα με το παιδί της. Σύμφωνα με έρευνα της ψυχολόγου Monika Eckstein του Πανεπιστημίου της Βόννης, η οξυτοκίνη συνδέεται άμεσα με τη μειωμένη δραστηριότητα του κέντρου του εγκεφάλου που διαχειρίζεται το φόβο. Με λίγα λόγια, η μητρότητα μπορεί να σε κάνει… αγέρωχη! Σε πρακτικό επίπεδο (και σε εργασιακό) αυτό σημαίνει πως ούσα μια γυναίκα μητέρα μπορεί να διαχειριστεί πολύ καλύτερα το άγχος και το φόβο της, να μην διστάζει να αναλάβει πρωτοβουλία απέναντι σε στρεσογόνες καταστάσεις και να αντεπεξέρχεται με μεγαλύτερη ευκολία σε πιεστικές περιόδους.

Ανθεκτικότητα
Είναι πολύ σημαντική η “ανθεκτικότητα” που αναπτύσσουν οι γονείς, μεγαλώνοντας τα παιδιά τους. Οι αντοχές αυξάνονται μαζί με την επιμονή και την υπομονή τους. Πέρα όμως από αυτό, κάθε γονέας φροντίζει να περιστοιχίζει τον εαυτό του και την οικογένειά του με ένα επαρκές δίκτυο ανθρώπων. Το κοντινό περιβάλλον του είναι εκείνο που τον στηρίζει και τον βοηθάει να αντεπεξέλθει σε περισσότερο δυσμενείς καταστάσεις. Σύμφωνα, λοιπόν, με την κοινωνικό ψυχολόγο και ερευνήτρια του UCLA, Shelley E. Taylor, όταν η οξυτοκίνη ενεργεί στον οργανισμό, οι άνθρωποι τείνουν να ανταποκρίνονται στο στρες ερχόμενοι κοντά με τους γύρω τους, παρά εγκαταλείποντας τα πάντα. Συγκεκριμένα, όταν τα επίπεδα του στρες είναι χαμηλά, η οξυτοκίνη “ανταμείβει” εκείνους που έχουν ισχυρό υποστηρικτικό δίκτυο, κάνοντάς τους να νιώθουν ασφαλείς και ολοκληρωμένοι. Αντιστοίχως, όταν τα επίπεδα στρες είναι υψηλά, το άτομο θα φροντίσει να απευθυνθεί σε τρίτους προκειμένου να “χτίσει” περισσότερες επαφές για στήριξη. Και αυτό είναι που κάνει την εργαζόμενη μητέρα τόσο “ανθεκτική”, μιας και μπορεί να απευθυνθεί σε ένα δίκτυο ανθρώπων για να επιλύσει τις καταστάσεις.

Παραγωγικότητα και λειτουργικότητα
Ως γονείς, οι γυναίκες γνωρίζουν πώς να ανταποκρίνονται σε έκτακτες καταστάσεις, ώστε να βοηθήσουν, να προστατεύσουν ή απλώς να στηρίξουν τα παιδιά τους. Σύμφωνα με το νευροεπιστήμονα Craig Kinsley του Πανεπιστημίου του Richmond, οι γυναίκες τείνουν να γίνονται περισσότερο λειτουργικές, να αξιοποιούν τη λογική αλλά και τη φαντασία τους και να εφευρίσκουν τρόπους να ανταποκρίνονται σε δύσκολες καταστάσεις, ακριβώς για να παρέχουν στα παιδιά τους όσα χρειάζονται. Και αυτή είναι άλλη μία από τις “δεξιότητες” που λειτουργούν θετικά στον εργασιακό τομέα, μιας και αυξάνεται η παραγωγικότητα και η δημιουργικότητα της γυναίκας, προκειμένου να ολοκληρώσει το εκάστοτε project.

Φιλοδοξία και αποφασιστικότητα
Αν αναλογιστείς τη δύναμη που χρειάζεται για να αποφασίσει μια γυναίκα να επιστρέψει στη δουλειά της μετά την απόκτηση του παιδιού της (είτε για οικονομικούς, είτε για προσωπικούς λόγους) και άρα να το αποχωριστεί για μεγάλα διαστήματα της ημέρας, είναι εύκολο να αντιληφθείς πόσο ισχυρή μπορεί να φανεί και στον εργασιακό τομέα. Συχνά, οι μητέρες ακολουθούν τη λογική “εφόσον θα είμαι μακριά από το παιδί μου, ας το αξίζει η δουλειά μου”, το οποίο συνήθως μεταφράζεται ως μέγιστη αποφασιστικότητα και φιλοδοξία να διαπρέψουν στο χώρο εργασίας τους. Μάλιστα, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, οι εργαζόμενες μητέρες έχουν τις ίδιες πιθανότητες με τις γυναίκες χωρίς παιδιά να διαπρέψουν στον τομέα τους, ενώ είναι πιο πιθανό να αλλάξουν δουλειά για να πάρουν προαγωγή ή καλύτερους μισθούς.

Read More

And More