Γέννησε η φίλη σου; 5 κανόνες για την πρώτη επίσκεψη στο σπίτι με το μωρό

Πριν από λίγες μέρες, η καλύτερη σου φίλη έγινε μαμά. Χαρές, γέλια, δάκρυα ευτυχίας. Και τώρα ετοιμάζεσαι να κάνεις την πρώτη σου επίσκεψη στο σπίτι της. Για να δεις το μωρό, αλλά και τη φίλη σου μετά από καιρό. Ποιους κανόνες πρέπει να ακολουθήσεις;

Τήρησε όλα τα μέτρα υγιεινής και προστασίας
Απαραίτητο και μη διαπραγματεύσιμο. Τα μωρά έχουν πολύ ευαίσθητους οργανισμούς και είναι απαραίτητο να τηρούνται οι κανόνες υγιεινής γύρω τους. Πρέπει πάντα να πλένεις καλά τα χέρια σου κατά την επίσκεψη και φυσικά αν έχεις σκοπό να πάρεις το βρέφος στην αγκαλιά σου. Φυσικά, καλό είναι να κάνεις και ένα rapid test, για να κρατήσεις τον κορονοιό έξω από το σπίτι. 

Πρόσεξε λίγο παραπάνω το πρόγραμμα της μαμάς / φίλης σου
Εάν η μητέρα σου έχει “κλείσει” συγκεκριμένο ραντεβού, αυτό σημαίνει πως η δεδομένη ώρα την εξυπηρετεί σε σχέση με το πρόγραμμά της. Αν, λοιπόν, σκεφτείς πόσο “ευαίσθητο” είναι το πρόγραμμά της και οι ανάγκες της, τότε θα καταλάβεις πως πρέπει να είσαι και συνεπής στο ραντεβού σου! Ούτε να πας νωρίτερα στο σπίτι και φυσικά όχι αργότερα.

Μην δώσεις και τόσες συμβουλές, αν δεν σου το ζητήσει
Εκτός και αν σου ζητηθεί, όσο κοντινή και αν είναι η σχέση σου με τη μαμά, μην πεις την άποψή σου, μην δώσεις καθοδήγηση και κράτα τις συμβουλές για τον εαυτό σου. Η ψυχολογία της νέας μαμάς τον πρώτο καιρό είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη και τίποτα δεν είναι πιο ενοχλητικό από έναν άνθρωπο που λειτουργεί ως… υπόδειγμα και μοιάζει να ασκεί κριτική.

Μην μείνεις και τόσο πολύ στο σπίτι
Και πάλι, βάσει των πρωτόγνωρων εμπειριών, του άγχους και της κούρασης που μπορεί να βιώνει μια νέα μαμά, το πρόγραμμά της είναι πολύ φορτωμένο και περιέχει αρκετό στρες. Αυτό σημαίνει πως η επίσκεψή σου δεν μπορεί να διαρκέσει ώρες, αλλά ένα σύντομο χρονικό διάστημα. Ιδανική διάρκεια είναι η μία ώρα, εκτός και αν η μητέρα σου ζητήσει να μείνεις παραπάνω -και όχι από ευγένεια, αλλά για βοήθεια.

Στο τέλος, πρότεινε της να κάνει ένα μπάνιο και να ξεκουραστεί
Γιατί, το καλό το κρατάς πάντα για το τέλος. Αν πρόκειται για ένα τόσο οικείο πρόσωπο, όπως μια κολλητή φίλη ή μια συγγενή, τότε μπορείς να της προτείνεις να κρατήσεις εσύ για λίγο τα… ηνία στο σπίτι, προκειμένου να κάνει κάτι για τον εαυτό της, όπως ένα μπάνιο ή ένα σύντομο διάλειμμα. Ωστόσο, αν αρνηθεί, τότε μην την πιέσεις. Φυσικά, αν δεν έχεις το θάρρος ή δεν είναι τόσο κοντινό σου πρόσωπο, εννοείται πως δεν πρέπει να το προτείνεις καθόλου.

 

 

 

Read More

And More