Γιατί ματώνει η μύτη του; Ποιες είναι οι πρώτες βοήθειες που μπορείς να προσφέρεις

Μάτωσε η μύτη του. Αντανακλαστικά σε πιάνει φόβος, τουλάχιστον άγχος. Ο διακεκριμένος παιδίατρος, Δρ. Σπύρος Μαζάνης, μας εξηγεί γιατί μπορεί να συμβαίνει αυτό και μας δίνει τις απαραίτητες συμβουλές για το τί πρέπει να κάνουμε για να σταματήσει το αίμα…

Όταν οι γονείς βλέπουν ότι από τη μύτη του παιδιού τρέχει αίμα, δικαιολογημένα τους πιάνει φόβος και πανικός. Η αιμορραγία είναι πάντοτε μια κατάσταση επείγουσα, διότι αν δεν ελεγχθεί εγκαίρως μπορεί να οδηγήσει σε δυσάρεστες καταστάσεις.

Η αιμορραγία από τη μύτη σπάνια θα είναι τόσο σοβαρή, ώστε να σημάνει συναγερμός, όμως, μέχρι να σταματήσει θα αγχώσει και θα ταλαιπωρήσει τους γονείς, αλλά και το παιδί που και αυτό θα βιώσει μια δυσάρεστη κατάσταση σωματική και ψυχολογική.

Η πιο συχνή ηλικία που εμφανίζεται αιμορραγία από τη μύτη είναι μετά τα 3 χρόνια της ζωής. Η αιμορραγία εμφανίζεται όταν κάποιο αγγείο που βρίσκεται στο εσωτερικό της μύτης “σπάσει” και το αίμα βγαίνει από αυτό και τρέχει προς τα έξω, αλλά και προς τα μέσα στην περιοχή πίσω από την μύτη.

Οι αιτίες που μπορεί ένα αγγείο να αιμορραγήσει είναι αρκετές:
-Ένας τραυματισμός από πρόσκρουση σε αντικείμενα ή σε σύγκρουση με άλλο παιδί.
-Όταν το παιδί “σκαλίζει” τη μύτη του από τικ ή όταν ενοχλείται από ένα αντικείμενο που έχει μπει μέσα ή ασυνείδητα κατά τη διάρκεια του ύπνου.
-Όταν το περιβάλλον είναι πολύ ζεστό μέσα στο σπίτι ή και εξωτερικά.
-Σε περίπτωση που έχει αλλεργία στη μύτη, όπως αλλεργική ρινίτιδα.
-Σε ιώσεις που προσβάλουν και τη μύτη και εμφανίζονται ρινίτιδες.
-Όταν το παιδί συνηθίζει να φυσάει με πολλή δύναμη τη μύτη του.

Ποιες είναι οι πρώτες βοήθειες που μπορείς να του προσφέρεις;
-Είναι πολύ σημαντικό να μην χαθεί η ψυχραιμία και να ηρεμήσει το παιδί, το οποίο είναι ιδιαίτερα ανήσυχο, διότι δεν εχει σαφή εικόνα για το τι συμβαίνει.

-Πάρτε το παιδί στην αγκαλιά σας σε καθιστική θέση ή βάλτε το να καθίσει με μια κλίση του κεφαλιού προς τα εμπρός, ώστε να μην κυλάει το αίμα πίσω στον ρινοφάρυγγα και νιώθει να πνίγεται.

-Πιέστε με τα δυο δάχτυλα σας την μύτη του παιδιού ελαφριά, ώστε να σταματήσει η αιμορραγία για 10 λεπτά τουλάχιστον.

-Όταν σταματήσει η αιμορραγία, βάλτε το παιδί να ξεκουραστεί για να ηρεμήσει και να “ξεραθεί” η πληγή από το αγγείο που αιμορραγούσε. Αποφύγετε την θέση ανάσκελα.

Μιλήστε με τον παιδίατρο ή απευθυνθείτε στο νοσοκομείο αν:
-Η αιμορραγία δεν σταματάει μετά από 2 προσπάθειες δεκαλέπτου πιασίματος της μύτης.
-Αν το παιδί αιμορραγεί συχνά από τη μύτη.
-Αν υποψιάζεστε ότι έχει μπει κάτι στη μύτη του.
-Αν αιμορραγεί και σε άλλα μέρη του σώματος ή μελανιάζει γύρω από το στόμα.

 

Read More

And More