Γιατί παχαίνουν οι μπαμπάδες;

Γιατί κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης οι περισσότεροι σύζυγοι παίρνουν κι αυτοί κιλά;
Το έχουμε παρατηρήσει γύρω μας. Συμβαίνει. Οι μελλοντικοί μπαμπάδες στη διάρκεια της εγκυμοσύνης της συντρόφου τους… βάζουν βάρος. Υπάρχει κάποιος λόγος ή πρόκειτα για σύμπτωση;
Η ψυχολόγος Χρυσούλα Μαυράκη εξηγεί πώς οι μπαμπάδες επηρεάζονται…
“Αγάπη μου, πάχυνες κι εσύ!”
“Οι μπαμπάδες υποσυνείδητα βλέποντας την μητέρα να αλλάζει σχήμα και να γίνεται πιο μεγάλη σε όγκο πολλές φορές ασυναίσθητα θέλουν να μιμηθούν το μεγάλωμα και την “διεύρυνσή” της σε όγκο και έτσι καταφεύγουν στο φαγητό και κερδίζουν βάρος” σημειώνει η κ.Μαυράκη.
“Είναι σαν να κάνουν μία ψευδοεγκυμοσύνη οι ίδιοι πιστεύοντας ότι με αυτό τον τρόπο συμμετέχουν στην κύηση και στη δημιουργία της νέας ζωής. Κάνουν λοιπόν και εκείνοι με το φαγητό μια κοιλιά, κοιλίτσα ή μεγάλη κοιλιά και αυτό τους εξισώνει τουλάχιστον οπτικά -και τους ικανοποιεί ψυχολογικά- με την μητέρα.”
“Αγάπη μου, σταμάτα να τρως!”
“Ο σύζυγος που αρχίζει να τρώει με βουλιμία στην πραγματικότητα δείχνει την ανασφάλειά του” εξηγεί η ψυχολόγος.
“Με το φαγητό καταπολεμά την ανασφάλειά του γιατί η σύζυγός του επικεντρώνεται στο μωρό και δεν είναι ο πρώτος στην σκέψη της, χάνει λοιπόν την αποκλειστικότητα και την πρωτοκαθεδρία.”
“Επίσης, αισθάνεται ανασφάλεια γι’ αυτό που περιμένει… μπροστά δηλαδή στο μεγάλωμα ενός παιδιού. Θέλει να γίνει σαν κι εσένα γιατί εσύ κυοφορείς το μωρό και εκείνος είναι απ’ έξω. Αυτό τους σπρώχνει ασυναίσθητα, υποσυνείδητα και καταβροχθίζουν το φαγητό και παίρνουν κιλά”.
Πώς να το αποφύγει…
“Σε αυτή την περίπτωση η λύση είναι η εκλογίκευση και η ενδοσκόπηση. Δηλαδή να κοιτάμε μέσα μας και να καταλαβαίνουμε για ποιο λόγο κάνουμε κάποια πράγματα, να τα βάζουμε σε μία λογική βάση και να τα αντιμετωπίζουμε με τον σωστό τρόπο και όχι με το τι μας λέει το ένστικτό μας” προτείνει η ψυχολόγος Χρυσούλα Μαυράκη.

And More