Hydration ratio: 4 μύθοι για τη σχέση των παιδιών με το νερό και την ενυδάτωση!

Αν δεν το έχεις ήδη προσέξει (πράγμα απίθανο!), εκεί έξω έχουν “χτυπήσει” πολύ υψηλές θερμοκρασίες, με τον mini καύσωνα να έχει κάνει την εμφάνισή του ακόμη κι αν το ημερολόγιο βρίσκεται στις πρώτες σελίδες του Ιουνίου! Αυτό σημαίνει, πως με λιγοστές κινήσεις κατά τη διάρκεια της ημέρας, ο ιδρώτας… ρέει άφθονος, με τον οργανισμό να χρειάζεται τακτική και συχνή ενυδάτωση, για να αντεπεξέλθει στο θερμό καλοκαίρι! Ακριβώς το ίδιο, φυσικά, ισχύει και για τα παιδιά, τα οποία έχουν εξίσου υψηλές ανάγκες για πρόσληψη νερού, όπως και κάθε άλλος άνθρωπος! Ωστόσο, σε αντίθεση με τους ενήλικες, τα παιδιά έχουν πολύ συγκεκριμένες ανάγκες τόσο γύρω από την ποσότητα του νερού που πίνουν, όσο και στη συχνότητα με την οποία το χρειάζονται. Γι’ αυτό και είναι απαραίτητο οι γονείς να γνωρίζουν τις κατάλληλες πληροφορίες, για να κρατούν τα μικρά τους επαρκώς ενυδατωμένα, ανεξαρτήτως εποχής και καιρικών συνθηκών!

Παρακάτω, λοιπόν, θα δεις τους τέσσερις μεγαλύτερους μύθους για τη σχέση των παιδιών με το νερό!

 

Μύθος #1: “Τα μωρά χρειάζονται νερό για να μην αφυδατωθούν”

Μπορεί το σύγχρονο κίνημα του wellness να μας έχει βάλει όλους στο “τριπάκι” να καταναλώνουμε όσο περισσότερο νερό μπορούμε στη διάρκεια της ημέρας, αλλά μια τέτοια τακτική είναι απολύτως βλαβερή και άκρως επικίνδυνη για τα μωρά! Και ενώ εύλογα ο γονιός μπορεί να σκεφτεί πως το νερό είναι απαραίτητο για το μικρό του, υπό υψηλές θερμοκρασίες, ωστόσο στην περίπτωση των μωρών η πρόσληψη νερού μπορεί να προκαλέσει κρίσεις ή ακόμη και θάνατο! Γιατί, όμως, συμβαίνει αυτό; Διότι η φύση έχει προνοήσει, ώστε ο οργανισμός των μωρών να προσλαμβάνει τις απαραίτητες για το σώμα τους ποσότητες νερού από το μητρικό γάλα. Και στην περίπτωση όμως μη θηλασμού, η ποσότητα νερού που προστίθεται στο γάλα-φόρμουλα έχει πολύ αυστηρή δοσολογία, για τον ίδιο ακριβώς λόγο. Καταναλώνοντας το βρέφος επιπλέον νερό, “πλημμυρίζει” ο οργανισμός του με αυτό, καταστρέφοντας την ισορροπία των ηλεκτρολυτών. Για αυτό το λόγο, οι παιδίατροι συνιστούν την προσθήκη νερού στη διατροφή των μωρών αφού συμπληρώσουν το πρώτο έτος της ζωής τους.

 

Μύθος #2: “Το εμφιαλωμένο νερό είναι καλύτερο για τα παιδιά”

Κάποια μεμονωμένα κρούσματα τοξικής δηλητηρίασης από μόλυβδο, που έχουν καταγραφεί κατά καιρούς, από την κατανάλωση νερού βρύσης, έχουν οδηγήσει πολλούς γονείς να εμπιστεύονται μόνο το νερό που είναι προϊόν εμφιάλωσης. Και ενώ μπορεί η ανησυχία, υπό ορισμένες συνθήκες και σε συγκεκριμένα σημεία του κόσμου, να είναι εύλογη, ωστόσο έρευνες αποδεικνύουν πως ο κίνδυνος έκθεσης των παιδιών σε μόλυβδο μέσω του νερού βρύσης είναι ελάχιστος. Επιπλέον, οι ερευνητές επισημαίνουν πως με τη μη κατανάλωση νερού βρύσης, τα παιδιά αποκλείονται από τα σημαντικά οδοντικά οφέλη που παρέχονται από αυτό μέσω της φθορίωσης στην οποία υπόκειται.

 

Μύθος #3: “Ο χυμός είναι εξίσου καλός με το νερό”

Μπορεί οι χυμοί ή και τα energy drinks που λατρεύουν τα παιδιά να καταφέρνουν να “σβήσουν” τη δίψα τους, ωστόσο και οι δύο κατηγορίες ποτών περιέχουν κάτι που δεν υπάρχει στο νερό: ζάχαρη! Μάλιστα, με την παιδική παχυσαρκία να γνωρίζει συνεχώς άνοδο, ίσως αυτή να είναι μια από τις χειρότερες συνήθειες που μπορεί να αποκτήσει ένα παιδί. Γι’ αυτό και η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιάτρων συνιστά στους γονείς να μην δίνουν καθόλου χυμό και energy drinks στα μικρά τους. Άλλωστε, εκτός κι αν το παιδί σου είναι πρωταθλητής με αμέτρητες ώρες προπόνησης, σίγουρα δεν χρειάζεται τους έξτρα ηλεκτρολύτες που περιέχονται στα energy drinks!

 

Μύθος #4: “Στα παιδιά δεν αρέσει το νερό”

Το πρόβλημα με τα παιδιά και το νερό δεν είναι πως δεν τους αρέσει, αλλά το γεγονός πως τους αρέσουν περισσότερο οι χυμοί και τα αναψυκτικά με τις λαχταριστές γεύσεις και… την τεράστια ποσότητα σε ζάχαρη! Γι’ αυτό και χρειάζεται ένα είδος “εκπαίδευσης” όταν μιλάμε για παιδιά, που σημαίνει πως θα πρέπει να συνηθίσουν την παρουσία του νερού στην καθημερινότητά τους. Και αυτή η εκπαίδευση είναι δουλειά των γονιών, που θα πρέπει να βοηθήσουν τα μικρά τους να αναπτύξουν αγάπη για το νερό. Η καλύτερη ίσως λύση είναι η τακτική κατανάλωση νερού από τον πρώτο κιόλας χρόνο, πολύ πριν τα γενέθλια πάρτι με τα γλυκά ποτά!

And More