Ιπτάμενοι… εισβολείς: 8 φυσικοί τρόποι να προστατεύσεις τα παιδιά από τα κουνούπια

Όπως πολύ σωστά τόνισε και ο παιδίατρος του Tlife, Δρ. Σπύρος Μαζάνης, τα κουνούπια δεν πάνε διακοπές! Αντιθέτως, μπορεί να είναι και το μόνο “βάσανο” με το οποίο ερχόμαστε αντιμέτωποι κάθε καλοκαίρι -εκτός, βέβαια, από την αναμονή για την άδεια, που επίσης μας βασανίζει πολύ. Ειδικά στην περίπτωση των παιδιών, όμως, τα κουνούπια φαίνεται να δείχνουν ιδιαίτερη συμπάθεια, στρέφοντας πολύ συχνά το ενδιαφέρον τους σε εκείνα και γεμίζοντάς τα τσιμπήματα! Εσύ, ως μητέρα, φυσικά και θα ήθελες να μπορούσες με έναν μαγικό τρόπο να τα εξαφανίσεις από προσώπου γης, αλλά η αλήθεια είναι πως τα κουνούπια είναι ένας… βραχνάς από τον οποίο δύσκολα μπορείς να απαλλαγείς! Υπάρχουν, όμως, πολλοί τρόποι που θα σε βοηθήσουν να κάνεις την παρουσία τους λιγότερο συχνή, αλλά και να προστατεύσεις τα μικρά σου από τα ανεπιθύμητα και καθόλου ευχάριστα τσιμπήματα!

Παρακάτω, λοιπόν, σου έχω συγκεντρώσει μερικούς από τους πιο αποτελεσματικούς φυσικούς τρόπους απώθησης των κουνουπιών, για να κάνετε το οικογενειακό καλοκαίρι σας λιγάκι πιο ξέγνοιαστο!

♦ Αξιοποίησε την λεβάντα
Πέρα από ένα πανέμορφο και αρωματικό βότανο, η λεβάντα είναι και ένα φυσικό εντομοαπωθητικό που αντιμετωπίζει με επιτυχία τα κουνούπια. Μπορείς, λοιπόν, να φυτέψεις λεβάντα στον κήπο και τα μπαλκόνια, να έχεις μερικά κλωνάρια εντός του σπιτιού ή να χρησιμοποιείς αιθέριο έλαιο λεβάντας για επάλειψη στο σώμα.

♦ Απομάκρυνε τα στάσιμα νερά
Μπορεί να σας φαίνεται τέλεια ιδέα το παιχνίδι με το λάστιχο στο μπαλκόνι, μιας και είναι ό,τι πιο δροσιστικό μπορείτε να κάνετε μια καυτή ημέρα μακριά από τη θάλασσα, αλλά τα στάσιμα νερά που θα παραμείνουν εκεί έξω είναι super μαγνήτης για τα κουνούπια! Απόφυγε, λοιπόν, την υγρασία και επιπλέον φρόντισε να ποτίζεις τα φυτά σου πρωινές ώρες.

♦ Φόρεσέ τους μακριά ρούχα
Τα κουνούπια τσιμπούν μόνο απευθείας στο γυμνό δέρμα, επομένως αν διατηρείς το σώμα καλυμμένο με ρούχα, τότε μπορείς να αποφύγεις μεγάλο αριθμό “επιθέσεων”! Καλύτερα, λοιπόν, από το απόγευμα και μετά να φοράς μακριά παντελόνια και κάλτσες στα παιδιά, ώστε να προστατευτούν περισσότερο.

♦ Φόρεσέ τους ανοιχτόχρωμα ρούχα
Η επιστήμη λέει πως τα κουνούπια έλκονται από τα σκοτεινά χρώματα, επομένως τα λευκά και γενικότερα οι πιο “ανοιχτές” αποχρώσεις είναι προτιμότερες για τα παιδιά.

♦ Απόφυγε την δύση του ήλιου
Μπορεί να είναι η καλύτερη ώρα της ημέρας, μιας και η θερμοκρασία πέφτει αισθητά και έτσι να διευκολύνεται το εξωτερικό παιχνίδι των παιδιών, αλλά αυτή είναι και η αγαπημένη ώρα των κουνουπιών! Καλύτερα, λοιπόν, να αποφύγετε το παιχνίδι εκτός του σπιτιού κατά τη διάρκεια του ηλιοβασιλέματος.

♦ Χρησιμοποίησε κεριά
Ο έντονος φωτισμός είναι γνωστό πως ελκύει τα έντομα και δη τα κουνούπια. Σβήσε, λοιπόν, τα φώτα και άναψε τα κεριά, που ούτως ή άλλως είναι πολύ πιο ξεκούραστα το βράδυ! Επιπλέον, αναζήτησε στο εμπόριο ειδικά εντομοαπωθητικά κεριά με σιτρονέλα ή αντίσοιχα βότανα και έλαια, ώστε να είναι ακόμη πιο αποτελεσματική η δράση τους.

♦ Μην πετάς τον καφέ σου
Οι χρησιμοποιημένη (αποσταγμένοι) κόκκοι καφέ είναι μία από τις πιο αποτελεσματικές μεθόδους απώθησης των κουνουπιών! Πασπάλισε, λοιπόν, με τους νωπούς κόκκους τις γλάστρες και τον κήπο σου και απομάκρυνέ τα συνολικά από το σπίτι.

♦ Φτιάξε ένα αυτοσχέδιο εντομοαπωθητικό χώρου
Αν αρνείσαι να χρησιμοποιήσεις τα χημικά υγρά αντικουνουπικά και τα διάσημα “φιδάκια” κοντά στα παιδιά, τότε φτιάξε μόνη σου τη φυσική εκδοχή τους. Πάρε ένα πλαστικό μπουκάλι και κόψε την κορυφή με το στόμιο. Έπειτα τοποθέτησε αυτό το κομμάτι ανάποδα μέσα στο υπόλοιπο τμήμα του μπουκαλιού (σαν να επρόκειτο για χωνί). Φτιάξε ένα διάλυμα με δύο μέρη ζεστό νερό και ένα μέρος ζάχαρη και ρίξ’ το με προσοχή στο μπουκάλι, χωρίς να αγγίζει το αναποδογυρισμένο στόμιο. Τοποθέτησε το μπουκάλι σε σημεία εισόδου του σπιτιού, όπως παράθυρα και μπαλκονόπορτες και… φυλάκισε τα κουνούπια για πάντα εκεί!

Read More

And More