Καύσωνες του Αυγούστου: Χρήσιμα tips από τον παιδίατρο, Σπύρο Μαζάνη, για να τους αντιμετωπίσει το παιδί σου ανώδυνα

Η πρωτόγνωρη, μεγάλη αύξηση της θερμοκρασίας και η μεγάλη χρονική διάρκεια του καύσωνα, έχει ανησυχήσει τις μαμάδες και κυρίως όσες έχουν βρέφη και μικρά μωρά. Τι πρέπει να κάνουν για να μην υποφέρει το παιδί, αλλά και να μην κινδυνεύσει; Πώς να το ντύσουν; Να το πάνε στη θάλασσα ή καλύτερα να μείνουν στο σπίτι; Πώς θα καταλάβουν ότι ενδεχομένως το παιδί να έχει αφυδατωθεί;

Το μεγαλύτερο και αποτελεσματικότερο μέσο για την αντιμετώπιση του καύσωνα είναι η ΕΝΥΔΑΤΩΣΗ. Αυτό σημαίνει ότι ο οργανισμός του παιδιού θα πρέπει να αναπληρώνει τα υγρά που χάνει με την υψηλή θερμοκρασία. Το κακό όμως είναι ότι τα παιδιά κάτω των 6 χρονών, δεν αντιλαμβάνονται ότι διψάνε έτσι ώστε να ζητήσουν νερό. Επίσης τα παιδιά πάνω από 6 χρονών, ξεχνιούνται και ξεγελιούνται με το παιχνίδι και έτσι και αυτά δεν σταματάνε την δραστηριότητά τους για να πιουν νερό. Τι πρέπει να γίνει λοιπόν;

Το μυστικό είναι η μαμά τους να το έχει στο μυαλό της και κάθε τόσο να τους προσφέρει νερό. Ακόμη και τα μωρά λίγων μηνών διψάνε. Επίσης και στα μωρά που θηλάζουν μπορεί να μην επαρκεί το μητρικό γάλα να καλύψει τις ανάγκες νερού λόγω των ακραίων θερμικών καταστάσεων. Εννοείται ότι η θηλάζουσα μητέρα θα πρέπει να φροντίζει να πίνει περισσότερο νερό από ότι συνήθως. Όσον αφορά τα μεγαλύτερα παιδιά να τους υπενθυμίζετε να πίνουν νερό. Μια καλή μέθοδος είναι να έχουν μαζί τους θερμός, με δροσερό νερό , ώστε να υπολογίζετε την ποσότητα που καταναλώνουν ημερησίως.

Γενικά όλα τα παιδιά , όλων των ηλικιών , να αποφεύγουν άσκοπες μετακινήσεις και έκθεση στις ζεστές ώρες του εικοσιτετράωρου , ειδικότερα μεταξύ 12.00 και 15.30 το μεσημέρι. Ακόμη και η ομπρέλα θαλάσσης δεν επαρκεί να καλύψει την ακτινοβολία του ηλίου και τις ψηλές θερμοκρασίες. Σχεδόν το 70ο/ο της ακτινοβολίας και της θερμότητας προέρχεται από την αντανάκλαση από την άμμο, τις πέτρες, το νερό της θάλασσας ή της πισίνας, τους τοίχους κλπ.

Στην περίπτωση που ένα παιδί έχει αφυδατωθεί από την ψηλή θερμοκρασία, θα γίνει αντιληπτό διότι:

  • Παρουσιάζει καταβολή δυνάμεων
  • Εμφανίζει υπνηλία
  • Παραπονιέται για πόνο στο κεφάλι ή στον αυχένα
  • Έχει τάση για εμετό
  • Έχει πυρετό
  • Χάνει τις αισθήσεις του και λιποθυμάει.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, οι πρώτες βοήθειες είναι οι εξής:

  • Μεταφέρουμε και ξαπλώνουμε το παιδί σε ένα σκιερό και δροσερό μέρος.
  • Του αφαιρούμε τα ρούχα από τη μέση και πάνω, ώστε να μην εμποδίζεται η αναπνοή του.
  • Ξεκινάμε να δροσίζουμε το σώμα και το πρόσωπό του και βρέχουμε τα μαλλιά του με δροσερό νερό.
  • Μπορούμε για όλη την παραπάνω διαδικασία να χρησιμοποιήσουμε βρεγμένες πετσέτες.
  • Αρχίζουμε να του δίνουμε σταδιακά λίγο, δροσερό νερό με το κουταλάκι ή γουλιά -γουλιά, ώστε να εκτιμήσουμε την ικανότητα του στην κατάποση και να αποφύγουμε τον εμετό.
  • Αν δεν συνέρχεται, φροντίζουμε να μεταφερθεί στο πλησιέστερο μέρος που προσφέρεται ιατρική βοήθεια.

Το καλοκαίρι είναι η πιο ευχάριστη εποχή του χρόνου για μικρούς και μεγάλους. Με λίγη υπομονή και γνώση μανούλες, μπορεί να γίνει και η πιο ασφαλής.

Read More

And More