Μαμά σε BurnOut: 5 συμβουλές για να ξεκουραστείς και να αποφορτιστείς

Είσαι μαμά, εργαζόμενη, σύζυγος, φίλη. Ουφ! Κάπως πολλοί ρόλοι δεν μαζεύτηκαν; Πίστεψε με, αυτή είναι μόνο η αρχή. Το ξέρεις και το βιώνεις. Είσαι κουρασμένη στην πράξη και θες λίγο να πάρεις μία ανάσα. Να ξεκουραστείς και να αποσυμπιεστείς. Και το πρωί που το παιδί είναι στο σχολείο δεν φτάνει. Γιατί, μετά πρέπει να στρώσεις το τραπέζι, να κάνεις υπομονή μέχρι να αποφασίσουν να τελειώσουν το φαγητό τους, να κάνεις “delivery” σε κάθε πιθανή εξωσχολική δραστηριότητα, να αντέξεις όλες τις φωνές, τα κλάματα και τα παράπονα όταν ο ένας ενοχλεί τον άλλο ή όταν η άρνηση για τα μαθήματα της επόμενης ημέρας είναι τόσο σθεναρή, που σηκώνεις τα χέρια ψηλά. Πάρε μία ανάσα και ακολούθησε τα παρακάτω tips!

Άλλαξε τη διατροφή σου και μείωσε για λίγο την καφεΐνη
Σύμφωνα με μία νέα έρευνα, όσοι πίνουν ένα φλιτζάνι ή περισσότερο καφέ την ημέρα εμφανίζουν χαμηλότερες επιδόσεις σε σχέση με εκείνους που δεν πίνουν καθόλου καφέ. Αυτή η αντίδραση οφείλεται πιθανότατα στο γεγονός πως η καφεΐνη αυξάνει τα επίπεδα στρες. Αντ’ αυτού, λοιπόν, όταν θέλεις να αποσυμπιεστείς, προτίμησε να πιες περισσότερο νερό ή τσάι και άλλα αφεψήματα. Οι βαθιές ανάσες, επίσης, σίγουρα θα σε βοηθήσουν! Παράλληλα, εμπλούτισε τη διατροφή σου με τις απαραίτητες βιταμίνες, καθώς δεν θες να είσαι εντελώς κουρασμένη στα λίγα λεπτά της ημέρας που απομένουν για εσένα και τον εαυτό σου.

Οι φίλοι σου είναι η σωτηρία σου
Φυσικά και όταν σκέφτεσαι πως πρέπει να χαλαρώσεις, η πρώτη εικόνα που σου έρχεται στο μυαλό είναι να είσαι ξαπλωμένη μόνη σου στον καναπέ σου και να κάνεις κάτι που απαιτεί ελάχιστη σκέψη, αλλά αυτός δεν είναι ο μόνος τρόπος να γεμίσουν οι “μπαταρίες” σου. Μην ξεχνάς ότι οι άνθρωποι νιώθουν περισσότερο ευτυχισμένοι όταν περνούν χρόνο με τους φίλους τους σε σταθερή βάση. Γι’ αυτό, λοιπόν, στείλε τον μπαμπά μια βόλτα με τα παιδιά και πιες έναν καφέ με τις αγαπημένες σου φίλες. Στην Υγειά σου!

Κάνε το “Me Time” καθημερινή σου συνήθεια
Έστω και για 10 λεπτά. Το διάβασμα, μια ταινία ή ένα επεισόδιο της αγαπημένης σου σειράς, το πλέξιμο, ένα αρωματικό αφρόλουτρο, όλα τα παραπάνω είναι τρόποι που θα σε βοηθήσουν να αποβάλεις το άγχος και να χαλαρώσεις στην καθημερινότητά σου. Η ανάσα σου μέσα σε μία γεμάτη και δύσκολη μέρα. Απόλαυσε τες!

Κοιμήσου καλά και σωστά
Αυτό είναι αυτονόητο. Χωρίς την απαραίτητη ξεκούραση κανείς δεν μπορεί να λειτουργήσει επαρκώς. Προσπάθησε, λοιπόν, να βάλεις και στον ύπνο σου ένα πρόγραμμα, ώστε να καταφέρεις να αποσυμπιεστείς και να ρυθμίσεις τα επίπεδα άγχους, στρες, κούρασης και το ρυθμό του μεταβολισμού σου.

Βάλε την άσκηση στη ζωή σου
Δεν έχει να κάνει μόνο με τη φυσική κατάστασή σου, αλλά βάσει ερευνών, η τακτική άσκηση βοηθάει πολύ στη μείωση του στρες! Επομένως, βρες λίγο χρόνο μέσα στην ημέρα σου για να καθιερώσεις εύκολες τακτικές, ακόμη κι αν είναι ένας μικρός περίπατος γύρω από το σπίτι. 

 

And More