Μητέρα και κόρη: Πέντε αξέχαστες κινηματογραφικές ταινίες για την πιο πολύτιμη σχέση

Η τέχνη μιμείται τη ζωή ή η ζωή την τέχνη; Πόσες φορές έχεις σκεφτεί ότι αυτό που σου συμβαίνει την εκάστοτε στιγμή της ζωής σου είναι… “βγαλμένο από ταινία”; Αλλά και το ανάποδο: Πόσο συχνά παρακολουθείς μια ταινία και πιάνεις τον εαυτό σου να ταυτίζεται με τους πρωταγωνιστές ή τις καταστάσεις που βιώνουν; Εάν μάλιστα αυτό σου συμβαίνει πιο συχνά από όταν απέκτησες παιδιά -και μάλιστα κόρες!-, σημαίνει ότι βλέπεις τις κατάλληλες ταινίες που απεικονίζουν αυτή ακριβώς την “ιερή” σχέση!

(Το κείμενο που ακολουθεί απευθύνεται αυστηρά σε μητέρες με κόρες -αλλά και οι μπαμπάδες είναι ευπρόσδεκτοι, ώστε να “μυηθούν” στα… μυστικά της άρρηκτης σύνδεσης που δημιουργείται ανάμεσα σε μια μαμά και την κόρη της!)

Πολλοί είναι εκείνοι που υποστηρίζουν πως οι καλύτερες ταινίες είναι εκείνες που παρουσιάζουν τη σχέση ανάμεσα σε μητέρες με τις κόρες τους! Και μπορεί μια τέτοια διαπίστωση να σου φαίνεται κάπως… υποκειμενική, αλλά τείνει να αγγίξει την πραγματικότητα, αν αναλογιστείς πως τα μεγαλύτερα δράματα που έχουν γυριστεί στην ιστορία του κινηματογράφου αφορούν αυτή τη μοναδική επαφή που “χτίζεται” μεταξύ μιας μάνας και της κόρης της -αν εξαιρέσεις τους μεγάλους έρωτες που κατά καιρούς έχεις παρακολουθήσει στη μεγάλη οθόνη!

Αυτή η πολύπλοκη και πολυεπίπεδη σχέση που αναπτύσσεται ανάμεσα σε μαμάδες και κόρες, πέρα από αχανές πεδίο έρευνας για τις επιστήμες, είναι μια θεματολογία που πολύ συχνά μπαίνει στο… στόχαστρο του κινηματογράφου. Ωστόσο, μπορεί πολλές ταινίες να έχουν προσπαθήσει να “αποκωδικοποιήσουν” τις ποικίλες πτυχές αυτού του δυναμικού συνδέσμου, αλλά λίγες να κατάφεραν να τον “αποτυπώσουν” με χάρη και τη… στοργή που του χρειάζεται!

Παρακάτω μπορείς να δεις μια μικρή λίστα με τις πιο πιστές και επιτυχημένες μεταφορές της “ιερής” σχέσης μητέρας και κόρης στον κινηματογράφο!

*Ενδείκνυνται για… mother- daughter κινηματογραφικές βραδιές στο σπίτι, συνοδεία ποπ κορν και φυσικά χαρτομάντιλων!

Γοργόνες (1990)


Μια “αντισυμβατική” single μητέρα (Cher) μετακομίζει με τις δυο κόρες της (Winona Ryder και Christina Ricci) σε μια μικρή πόλη της Μασαχουσέτης και ξαναχτίζουν τη ζωή τους. Οι “κόντρες” και οι συγκρούσεις της έφηβης κόρης με τη μητέρα της, αλλά και η ασυνήθιστη και ταυτόχρονη στοργική σχέση τους αποτυπώνεται με μοναδική ακρίβεια από τις μεγάλες ηθοποιούς, δίνοντας μια πλέον κλασσική ταινία!


Η ζωή σε δύο πράξεις (1998)


Η χωρισμένη με δύο παιδιά μητέρα (Susan Sarandon) διαγιγνώσκεται με ανίατη ασθένεια και πρέπει να φροντίσει τις υποχρεώσεις της απέναντι στα παιδιά και τον πρώην σύζυγό της που έχει ξαναφτιάξει τη ζωή του με τη νέα σύντροφό του (Julia Roberts), αλλά και να φτιάξει τις σχέσεις ανάμεσα στην κόρη της και τη νέα θετή μητέρα των παιδιών.


Μικρές κυρίες (1994)


Οι τέσσερις αδερφές March (Winona Ryder, Kirten Dunst, Claire Danes και Trini Alvarado) μεγαλώνουν σε μια μικρή πόλη της Μασαχουσέτης κατά τη διάρκεια του αμερικανικού εμφύλιου πολέμου από τη δυναμική και στοργική μητέρα τους (Susan Sarandon) και καταφέρνουν να ζήσουν το δικό τους παραμύθι με μικρές “αποδράσεις”, τόσο σε φανταστικό όσο και σε πραγματικό επίπεδο!

Mamma mia (2008)


Η αγαπημένη και… νεανίζουσα μητέρα (Meryl Streep) που ετοιμάζει το γάμο της 20χρονης κόρης (Amanda Seyfried) βρίσκεται μπροστά σε μια έκπληξη όταν προσκεκλημένοι της μονάκριβης κόρης της καταφθάνουν οι τρεις μεγάλοι έρωτες της ζωής της! Τραγούδι, χορός, ελληνικό καλοκαίρι και φυσικά η κορυφαία Meryl σε μια ακόμη αξιοζήλευτη performance!

Ανθισμένες μανόλιες (1989)


Η νεαρή κόρη (Julia Roberts) με τη σοβαρή ασθένεια και η σχέση της με τη λατρεμένη μητέρα της (Sally Field) και τις ξεχωριστές και εκκεντρικές φίλες τους στη μικρή πόλη του αμερικανικού Νότου. Συγκίνηση και αξέχαστες ερμηνείες από το all star cast που συμπληρώνεται από τις μεγάλες κυρίες του Hollywood, Shirley MacLaine, Olympia Dukakis και Dolly Parton.

Αύγουστος (2013)


Οι δυσλειτουργικές σχέσεις ανάμεσα στις τρεις κόρες (Julia Roberts, Juliette Lewis και Julianne Nicholson) της οικογένειας Weston με την αυστηρή και “άκαρδη” μητέρα τους (Meryl Streep) που καλούνται μετά το θάνατο του πατέρα τους να διαχειριστούν το αγεφύρωτο κενό που αναπτύχθηκε μεταξύ τους. Αξιομνημόνευτες ερμηνείες από τις μεγάλες πρωταγωνίστριες του αμερικανικού κινηματογράφου!

And More