Μητρότητα: Πώς τη βιώνουν και πώς νιώθουν μετά την απόκτηση παιδιών οι μεγάλες κυρίες του Hollywood;

μητρότητα η [mitrótita] : 1. η κατάσταση ή η ιδιότητα της γυναίκας που είναι μητέρα -ιδίως μικρών παιδιών: Οι χαρές / τα βάσανα της μητρότητας. Κοινωνική προστασία της μητρότητας. 2. η επιθυμία της γυναίκας να αποκτήσει παιδιά, καθώς και η αγάπη για τα παιδιά της: Το ένστικτο της μητρότητας. Αυτός είναι ένας περιεκτικός και σύντομος ορισμός της έννοιας της μητρότητας σύμφωνα με το λεξικό της νέας ελληνικής γλώσσας. Αν σε ρωτούσε, όμως, κάποιος τι σημαίνει μητρότητα, τότε το πιθανότερο είναι πως δεν θα απαντούσες τίποτα από τα παραπάνω. Διότι, ανεξάρτητα από τις εννοιολογικές επεκτάσεις της μητρότητας, που είναι σαφείς και περιγραφικές, η κατάσταση του να είσαι μητέρα εμπεριέχει τόσα πολλά και διαφορετικά στοιχεία, συναισθήματα και παραμέτρους που δύσκολα χωρά σε λέξεις συχνά.

Η μητρότητα θεωρείται ως η υπέρτατη αξία της γυναίκας. Και ναι, η “μαγική” ικανότητά της να δημιουργεί ζωή είναι το μεγαλύτερο θαύμα της φύσης. Όσο ακαδημαϊκά, όμως, και αν αντιμετωπιστεί το θέμα και η ουσία της μητρότητας, η πραγματική αίσθηση με όλες τις εκφάνσεις της έρχονται μόνο μέσα από την ενσάρκωση του ρόλου της μητέρας. Μόνο μια γυναίκα που έχει αποκτήσει παιδιά και βιώνει την αληθινή εμπειρία της διαδικασίας μπορεί να δώσει τη δική της μετάφραση για τη μητρότητα, που ίσως να μην συνάδει απαραίτητα με εκείνη που έχει κάποια άλλη μητέρα. Διότι, κάθε γυναίκα αντιλαμβάνεται, αισθάνεται και λειτουργεί διαφορετικά ως μητέρα και δεν υπάρχει μια ενιαία και μοναδική οπτική.

Ωστόσο, πολλές είναι οι φορές που το θέμα -ή και “αίνιγμα”- της μητρότητας έχει απασχολήσει αρκετές διάσημες μανούλες. Τα φώτα της δημοσιότητας πολύ συχνά “πέφτουν” πάνω στις stars της showbiz όταν αποκτούν παιδιά. Και ακόμη πιο συχνή είναι η ερώτηση “πόσο σε άλλαξε η μητρότητα”. Και τότε οι απαντήσεις αρχίζουν να φανερώνουν τη διαφορετική θεώρηση της έννοιας, πάντα ωστόσο κάτω από την καθολική αίσθηση της υψηλής αξίας που την ακολουθεί.

Παρακάτω μπορείς να δεις τι έχουν να σου πουν μερικές από τις πιο διάσημες γυναίκες του κόσμου σχετικά με την προσωπική εμπειρία τους ως μητέρες.

Jemima Kirke:


© Getty Images / Ideal Image

“Όταν γεννήθηκε το μωρό μου άρχισα να… θρηνώ. Να θρηνώ για την εγωπάθειά μου, την παλιά ζωή μου, το χαριτωμένο κορμί μου -αλλά επίσης θρηνούσα για εκείνη. Πόσο τέλεια προστατευμένη ήταν πριν τη φέρω στη ζωή, πριν ακόμα καλά- καλά τη συλλάβω. Οι ελπίδες που είχα για εκείνη. Η τέλεια ζωή που είχα φανταστεί για εκείνη. Όλα αυτά ήταν προστατευμένα πριν γεννηθεί. Αλλά τώρα είναι πλέον άνθρωπος, όχι μια ιδέα. Είναι εκτεθειμένη, τρωτή και μπορεί να πληγωθεί.”
-Time, 2015

Nicole Richie:


© Getty Images / Ideal Image

“Η μητρότητα είναι ό,τι καλύτερο. Σου διδάσκει πολλά για τον εαυτό σου και για την υπομονή και την αγάπη και την ασταμάτητη συμπόνια. Όταν αποκτάς παιδιά, έχεις τη δυνατότητα και την ευκαιρία να είσαι ο πραγματικός σου εαυτός. Λατρεύω το ότι είμαι μητέρα και να αποτελώ παράδειγμα για τα παιδιά μου. Είναι διασκεδαστικό, γιατί έχεις την ευκαιρία να ξαναζήσεις την παιδική σου ηλικία από την αρχή.”
-Oprah, 2014

Tilda Swinton:


© Getty Images / Ideal Image

“Είμαι τόσο υπέρ του όρου “αρκετά καλή μαμά”. Όλη η ιδέα γύρω από το να είσαι η σούπερ μαμά ή ακόμη χειρότερα η σούπερ γυναίκα είναι πολύ επικίνδυνη. Όμως η ιδέα του να είσαι αρκετά καλή (αρκετή) και να είσαι φυσική και αυθεντική και άνθρωπος είναι πιο σημαντική, γιατί αυτή είναι στην πραγματικότητα η ‘δουλειά’. Ο ρόλος σου είναι να πλάσεις έναν άνθρωπο. Πιστεύω ότι το να προσπαθείς να είσαι η σούπερ γυναίκα είναι βλαβερό και επικίνδυνο.”
-Vulture,2011

Sienna Miller:


© Getty Images / Ideal Image

“Με συνεπήρε η αίσθηση πως το ένιωσα τόσο φυσικό (την απόκτηση παιδιών). ‘Εσύ είσαι αυτό που έλειπε από τη ζωή μου’. Σαν να βιώνουμε και οι δύο κάτι το οποίο μόνο εμείς γνωρίζουμε. Η απίθανη αίσθηση του να είσαι ‘συνένοχος’ με ένα τόσο μικρό πλασματάκι.”
-Vogue, 2014

Zoe Saldana:


© Getty Images / Ideal Image

“Όλοι μου έλεγαν: ‘Μην ανησυχείς, ξέρω ότι σιχαίνεσαι να αλλάζεις πάνες, αλλά όταν αποκτήσεις το δικό σου παιδί…’. Ε, λοιπόν, μάντεψε! Έκανα δικά μου παιδιά και θα κάνω ό,τι περνάει από το χέρι μου για να μην αλλάξω μια λερωμένη πάνα. Σκληρό; Δεν μπορώ να το κάνω, καταλήγω γεμάτη… κακά! Κακά πάνω στο μωρό, κακά πάνω μου, κακά στα μαλλιά μου και σε όλο το χώρο γύρω μου. Και σκέφτομαι μέσα μου: ‘Πώς έγινε όλο αυτό;’.”
-Allure, 2016

And More