Mom galore: Τέσσερα πράγματα που κάνεις και ενοχλούν τις φίλες σου που δεν έχουν παιδιά

Όταν φέρνεις στον κόσμο το πρώτο (και το δεύτερο και το τρίτο) παιδί σου, τα πάντα στην ζωή σου αλλάζουν! Εντάξει, δεν είναι όσο τρομακτικό ακούστηκε μόλις, αλλά η αλήθεια είναι πως μεταβάλλονται οι ισορροπίες σου, αυξάνονται οι ευθύνες και οι υποχρεώσεις σου, μειώνεται ο ελεύθερος και προσωπικός χρόνος, ενώ η καθημερινότητα αλλάζει εντελώς σύσταση. Και να σου πω κάτι; Αυτό είναι μια πραγματικότητα που βιώνουν όλες οι μητέρες και ναι, είναι δύσκολο να αντεπεξέλθεις σε όλα αυτά. Έλα, όμως, που με τον καιρό αναπτύσσεις ορισμένες συμπεριφορές, οι οποίες -πίστεψέ με- είναι αφόρητες για τις φίλες σου που δεν έχουν γίνει ακόμη μητέρες! Και στο υπογράφω ως “η φίλη που δεν έχει παιδιά, αλλά έχει πολλές φίλες με παιδιά”.

Χωρίς καμία διάθεση, λοιπόν, να σου κάνω mom-shaming και κυρίως για να σε διασκεδάσω, παρακάτω σου συγκέντρωσα τέσσερις συμπεριφορές μιας μητέρας που γίνονται φοβερά ενοχλητικές για… τις άνευ παιδιών φίλες τους!

Fail #1: Όταν συμπεριφέρεται ως “η μόνη κουρασμένη γυναίκα του κόσμου”
Σαφώς και μία μητέρα έχει να αντιμετωπίσει τόσες πολλές προκλήσεις στην καθημερινότητά της και να αντεπεξέλθει σε άπειρες έκτακτες εντυπώσεις, που στο τέλος της ημέρας δεν την κρατούν τα πόδια της. Φυσικά, τα πράγματα γίνονται ακόμα πιο έντονα όταν μιλάμε για μία εργαζόμενη μητέρα! Και όλοι αντιλαμβανόμαστε πόσο “ζόρικα” είναι τα πράγματα. Αλλά ξέρεις κάτι; Δεν βλάπτει να αναγνωρίζεις που και που ότι και η φίλη σου που κάνει τρεις διαφορετικές δουλειές, μετακινείται με ένα άθλιο σύστημα μαζικής μεταφοράς, έχει να διανύσει άπειρα χιλιόμετρα την ημέρα και να κοιμηθεί μόλις τέσσερις ώρες το βράδυ και ΟΛΑ αυτά χωρίς κανένα ουσιαστικό οικονομικό αντίκρισμα, ναι, και αυτή είναι εξίσου εξουθενωμένη!

Fail #2: Όταν αφήνει το μικρό της να σπέρνει τον πανικό α-νε-νό-χλη-το
Πίστεψέ με, ξέρουμε όλοι πολύ καλά πόσο δύσκολο είναι να βρίσκεσαι εκτός σπιτιού με ένα παιδί, στο οποίο είτε προκαλείται εκνευρισμός σε πολυσύχναστους χώρους, είτε βαριέται όταν δεν ασχολείται κανείς μαζί του ή γίνεται υπερδραστήριο. Και όλοι κατανοούμε τις αντιδράσεις του παιδιού, αλλά και την δυσκολία της μητέρας να το διαχειριστεί. Όταν, όμως, έχουμε να κάνουμε με ένα παιδί που κοπανάει πιάτα, ποτήρια και μαχαιροπίρουνα, πετάει το φαγητό του στα διπλανά τραπέζια, τρέχει με φόρα πάνω στους σερβιτόρους και γενικά σπέρνει τον πανικό, ενώ την ίδια στιγμή η μητέρα του συνεχίζει το γεύμα και την συζήτηση με την παρέα της, σαν να μην συμβαίνει τίποτα, τότε ναι, έχουμε πρόβλημα!

Fail #3: Όταν πρέπει να δείξει 858 φωτογραφίες και 237 βίντεο του μικρού της
Εννοείται πως τα παιδιά είναι αξιολάτρευτα και οι σκανδαλιές τους απίστευτα χαριτωμένες. Και φυσικά, όταν πρόκειται για παιδιά φίλων και συγγενών, όλοι θέλουμε να δούμε τις γλυκές φωτογραφίες τους και τα αστεία βιντεάκια τους. Τι γίνεται, όμως, όταν θέλουμε να δούμε την φίλη μας για έναν σύντομο καφέ και εκείνη μας “βομβαρδίζει” με χιλιάδες φωτογραφίες και ταινιάκια με το παιδί της που προσπαθεί να μάθει το γιογιό ή απλά ανακατεύει σε ένα μπολ αλεύρι με κόλλα, χρυσόσκονη και σοκολάτα; Καλό είναι, λοιπόν, οι μαμάδες να συγκρατούν ελαφρώς τον ενθουσιασμό τους και να κάνουν μια προσεκτική επιλογή του αριθμού των φωτογραφιών που μοιράζονται με τις φίλες τους, ώστε να μην μονοπωλούν με αυτό τον (λιγάκι ανιαρό, πρέπει να ομολογήσω) τρόπο τον χρόνο των άλλων.

Fail #4: Όταν αναρωτιέται γιατί δεν έχουν παιδιά οι φίλες τους
Ένας από τους πιο σημαντικούς κανόνες ευγενείας και μη είναι να μην ρωτάμε ποτέ κάποιον για ποιο λόγο δεν έχει παιδιά. Καταρχήν, διότι δεν μας αφορά. Κατά δεύτερον, διότι δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε το εκάστοτε πρόβλημα γονιμότητας που μπορεί να αντιμετωπίζει. Και τέλος, διότι δεν μας αφορά -α, συγνώμη, αυτό το ξαναείπα! Σε κάθε περίπτωση, υπάρχουν άνθρωποι που θέλουν να γίνουν γονείς, άλλοι που θέλουν να γίνουν γονείς και δεν μπορούν και κάποιοι που πολύ απλά δεν θέλουν να αποκτήσουν παιδιά. Και όλα τα παραπάνω είναι προσωπική τους υπόθεση. Τελεία και παύλα.

Read More

And More