Mom Life: Τέσσερα σημάδια που θα σου δείξουν ότι δεν κοιμάσαι όσο πρέπει

Είσαι μαμά. Είσαι και σύντροφος. Είσαι και υπάλληλος. Και κόρη και αδερφή και φίλη και συνάδελφος. Είσαι τόσα πολλά πράγματα και δεν μετράμε καν τα στοιχεία που σε χαρακτηρίζουν, αλλά απαριθμούμε μερικούς από τους ρόλους που αναλαμβάνεις. Αν, όμως, σταθούμε μια στιγμή σε αυτούς τους ρόλους και αρχίσουμε να μετράμε τον χρόνο που διοχετεύεις σε καθένα από αυτούς για να τους ενσαρκώσεις όσο πιο επιτυχημένα γίνεται, τελικά πόσες ώρες από τις 24 που έχει κάθε ημέρα είσαι ελεύθερη να είσαι απλά εσύ; Ελάχιστες; Μήπως, λοιπόν, ανάμεσα στα “τρεχάματα” με τα παιδιά, τα μαγειρέματα και τα συγυρίσματα, τα αμέτρητα email και τα αγχωτικά deadline, τα τηλεφωνήματα με τις φίλες και την αδερφή σου, τις επισκέψεις στους γονείς σου και την καθημερινότητα με τον σύντροφό σου, βλέπεις να μην υπάρχει χρόνος για κάτι; Ναι, για τον ύπνο μιλάω! Γιατί με όλες αυτές τις ευθύνες, τις δουλειές και τις υποχρεώσεις, έχω την αίσθηση ότι δεν κοιμάσαι αρκετά. Δεν είσαι σίγουρη; Ρίξε μια ματιά παρακάτω!

Γιατί, σήμερα σου συγκέντρωσα τέσσερα σημάδια που θα επιβεβαιώσουν ότι δεν κοιμάσαι όσο θα έπρεπε και θα σου δείξουν πως πρέπει σύντομα να αλλάξεις τους χρόνους σου και να αφιερώσεις χρόνο στην ξεκούρασή σου!

Hint #1: Βρήκες τα κλειδιά του αυτοκινήτου στο ψυγείο
Όταν αρχίζεις να “χάνεις” τα πράγματά σου μέσα στο σπίτι και δεν μπορείς με τίποτα να θυμηθείς πού είδες τελευταία φορά τα κλειδιά, τα γυαλιά ή το κινητό σου, ενώ μόλις τα είχες στα χέρια σου, τότε κάνε μου την χάρη και άνοιξε το ψυγείο, τον φούρνο και το ντουλάπι με τα τρόφιμα! Βλέπεις, όταν στερούμαστε τον απαραίτητο ύπνο, η μνήμη μας αρχίζει να… κινδυνεύει, με αποτέλεσμα να ξεχνάμε εύκολα. Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά συμπτώματα της έλλειψης ύπνου, λοιπόν, είναι η δυσκολία στην μνήμη. Ο βαθύς ύπνος και συγκεκριμένα το στάδιο του REM λειτουργούν υποστηρικτικά και προστατευτικά απέναντι στους μηχανισμούς μνήμης. Γι’ αυτό και πρέπει να “ακούσεις” τον οργανισμό σου και να κλείσεις επιτέλους τα μάτια σου!

Hint #2: Έκλαψες όταν δεν βρήκες γάλα αμυγδάλου στο σούπερ μάρκετ
Όταν αισθάνεσαι πολύ πιο ευάλωτη από ό,τι θα χαρακτήριζες τον εαυτό σου υπό κανονικές συνθήκες και κλαις με το παραμικρό, τότε κατά πάσα πιθανότητα δεν κοιμάσαι αρκετές ώρες! Ο λόγος που συνδέονται αυτές οι δύο καταστάσεις είναι διότι κατά την διάρκεια του ύπνου, το μυαλό και το σώμα έχουν χρόνο να αναδιοργανωθούν και άρα τα συναισθήματα να μπουν σε κανονική ροή. Όπως επισημαίνουν και οι επιστήμονες: “Ο ύπνος φαίνεται πως αποκαθιστά τα κυκλώματα του εγκεφάλου που ρυθμίζουν τα συναισθήματα και με αυτό τον τρόπο μας προετοιμάζει για τις προκλήσεις της επόμενης ημέρας και τις κοινωνικές συναναστροφές μας”. Τώρα, λοιπόν, σκούπισε τα μάτια σου και πήγαινε για ύπνο!

Hint #3: Μόλις έβρισες τον τοίχο επειδή έπεσε πάνω σου
Όταν αντιλαμβάνεσαι πως όλοι σε κοιτάζουν σοκαρισμένοι μετά από ένα ξέσπασμα επειδή το γάλα στον καφέ είναι αγελάδας και όχι αμυγδάλου. Όταν τα παιδιά σου σε κοιτάζουν έντρομα να επιτίθεσαι στην ηλεκτρική σκούπα επειδή δεν “ρουφάει την σκόνη” και ο σύντροφός σου φοβάται να σε ρωτήσει τι κάνεις γιατί μπορεί να του βάλεις τις φωνές, τότε κάτι θα πρέπει να σε θορυβήσει. Βλέπεις, όταν οι φυσιολογικές καταστάσεις που αντιμετωπίζεις στην καθημερινότητα σε μετατρέπουν ξαφνικά σε… μαύρο σκυλί της Κολάσεως, τότε πρέπει να πέσεις επειγόντως για ύπνο! Η έλλειψή του είναι εκείνη που σε κάνει ευέξαπτη και ανίκανη να διαχειριστείς με ηρεμία τις απολύτως “διαχειρίσιμες” καταστάσεις.

Hint #4: Βλέπεις στον καθρέφτη την μαμά σου
Όχι, δεν μιλάω σε συμβολικό επίπεδο (αν και αυτό ισχύει), αλλά για αυτούς τους τεράστιους μαύρους κύκλους κάτω από τα μάτια σου και τις ρυτίδες στο μέτωπό σου που μοιάζουν σαν χαρακιές! Η έλλειψη ύπνου κάνει κακό στο δέρμα σου και προκαλεί γήρανση, αφού σε αφυδατώνει. Η διαδικασία έχει ως εξής: όταν δεν κοιμάσαι αρκετά, ο οργανισμός σου εκκρίνει περισσότερη κορτιζόλη, την ορμόνη του στρες, η οποία διασπά το κολλαγόνο και ταυτόχρονα μειώνει την παραγωγή της αυξητικής ορμόνης που είναι απαραίτητη για την επιδιόρθωση των ιστών. Με λίγα λόγια, αν δεν κοιμηθείς αρκετά, θα μοιάζεις με την μαμά σου!

Read More

And More