Νέα προσπάθεια στην κατάρριψη του μύθου γύρω από το εμβόλιο MMR και τον αυτισμό

Για 20 ολόκληρα χρόνια, έχει επικρατήσει ο μύθος πως το τριπλό εμβόλιο MMR για την ιλαρά, την ερυθρά και την παρωτίτιδα συσχετίζεται με κάποιο τρόπο ή ευθύνεται για τα περιστατικά αυτισμού που σημειώνονται στα παιδιά. Αυτή η φρικτή παρανόηση που οφείλεται σε ψευδή στοιχεία στημένης έρευνας που πραγματοποιήθηκε από τον Βρετανό γαστρεντερολόγο Andrew Wakefield (για την οποία άλλωστε του αφαιρέθηκε η άδεια ασκήσεως επαγγέλματος) το 1998. Έκτοτε, η παραπληροφόρηση έχει καταφέρει να επικρατήσει μεταξύ των γονέων, πυροδοτώντας το αντιεμβολιαστικό κίνημα και επιτρέποντας σε παιδιά να χάσουν ακόμη και την ζωή τους εξαιτίας του μη εμβολιασμού, αλλά και σε επιδημίες να εξαπλωθούν. Και ενώ στα χρόνια που ακολούθησαν πολλές έρευνες έχουν καταρρίψει τον μύθο που θέλει το MMR να αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης αυτισμού, ωστόσο οι επιστήμονες συνεχίζουν να παλεύουν με την παραπληροφόρηση, με πιο πρόσφατο παράδειγμα την μεγαλύτερη έρευνα που διενεργήθηκε ποτέ πάνω στο πεδίο και δημοσιεύτηκε στην περιοδική έκδοση Annals of Internal Medicine.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, τα παιδιά που εμβολιάζονται κατά της ιλαράς, της ερυθράς και της παρωτίτιδας εμφανίζουν στην πραγματικότητα 7% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν αυτισμό, σε σχέση με τα παιδιά που δεν έχουν εμβολιαστεί. Σε αυτό το συμπέρασμα έφτασε η ερευνητική ομάδα του Statens Serum Institut από την Δανία μετά την εξέταση 657.461 παιδιών, καταλήγοντας πως: “Οι γονείς δεν πρέπει να αποφεύγουν το εμβόλιο με τον φόβο του αυτισμού”.

Επιπλέον, μετά και την τεράστια αυτή έρευνα, η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής (AAP) ζήτησε την βοήθεια της Google, του Facebook και του Pinterest, ώστε να ξεκινήσει μια προσπάθεια πληροφόρησης γύρω από τον εμβολιασμό. Τέλος, η AAP ζητά από τους γονείς να συμβουλεύονται τον παιδίατρό τους πριν πάρουν οποιαδήποτε απόφαση γύρω από το εμβόλιο.

Read More

And More