Ο Δρ. Σπύρος Μαζάνης καταρρίπτει 10 αναληθείς πεποιθήσεις γύρω από τον εμβολιασμό

Με το αντιεμβολιαστικό κίνημα να λαμβάνει μεγάλες διαστάσεις σε παγκόσμιο επίπεδο, θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή εκατομμυρίων παιδιών και έπειτα από τις νέες οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης γύρω από τον εμβολιασμό, ο Δρ. Σπύρος Μαζάνης καταρρίπτει 10 επικίνδυνες και άκρως αναληθείς πεποιθήσεις γύρω από τον εμβολιασμό:

Πριν λίγες εβδομάδες, οι ευρωβουλευτές στην Ευρωπαϊκή Ένωση ενέκριναν ψήφισμα και κοινό σχέδιο δράσης για την καταπολέμηση της αμέλειας και της απροθυμίας των ανθρώπων να εμβολιάσουν τα παιδιά τους. Επίσης, πρότειναν μέτρα για την καταπολέμηση των ψευδών πληροφοριών σχετικά με τον εμβολιασμό, ιδίως στο διαδίκτυο.

Με την ευκαιρία αυτή, θα αναφερθούμε σε 10 ψέματα που διαδίδονται με τον -δόλιο- στόχο να μην αποτραπούν μέσω των εμβολίων περίπου 2,5 εκατομμύρια θάνατοι ετησίως στον κόσμο και να μην μειωθούν οι δαπάνες από το κόστος θεραπείας που σχετίζονται με τις αρρώστιες, οι οποίες μπορούν να αποτραπούν με τον εμβολιασμό.

 

1) Τα εμβόλια προκαλούν αυτισμό.

Καταρχήν, μέχρι τώρα δεν έχει αποδειχθεί επιστημονικά πού οφείλεται ο αυτισμός. Γι’ αυτό και οποιαδήποτε “φημολογούμενη” αιτιολογία του είναι εικασία.

Το ψέμα ξεκίνησε το 1998, όταν ο Άγγλος χειρουργός Wakefield ισχυρίστηκε ότι το εμβόλιο ιλαράς-ερυθράς-παρωτίτιδας, όταν γίνεται συνδυαστικά και όχι ξεχωριστά το καθένα, μπορεί να προκαλέσει αυτισμό. Αποδείχθηκε ότι είχε χρηματοδοτηθεί παράνομα από δικηγόρους αντίπαλης εταιρίας, η οποία κατασκεύαζε μεμονωμένα εμβόλια ιλαράς, ερυθράς και παρωτίτιδας.

Κατόπιν τούτου, ο γιατρός απολύθηκε και του αφαιρέθηκε η ιατρική άδεια.

 

2) Οι αντιεμβολιαστές είναι ιδεολόγοι και οικολόγοι και θέλουν το καλό μας.

Ορισμένοι άνθρωποι είναι από άγνοια ιδεολόγοι. Φαίνεται, όμως, ότι πίσω από αυτούς κρύβονται μεγάλα συμφέροντα εταιριών, που προωθούν προϊόντα εναλλακτικών θεραπειών, τα οποία κάνουν τζίρους πολλών εκατομμυρίων.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΟ ΟΛΟΚΑΙΝΟΥΡΙΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΔΡΑ. ΣΠΥΡΟΥ ΜΑΖΑΝΗ “ΒΟΛΙΟΣ ΕΜΒΟΛΙΟΣ”

3) Οι φαρμακευτικές εταιρίες βγάζουν πολλά εκατομμύρια από τα εμβόλια.

Ο τζίρος των εμβολίων υπολογίζεται ότι είναι μόλις το 3-5% των συνολικών εσόδων από τα φάρμακα. Επίσης, το κόστος παραγωγής των εμβολίων είναι πολύ μεγάλο.

Από την άλλη πλευρά, το κόστος νοσηλείας των ανεμβολίαστων είναι δυσανάλογο και γι’ αυτό τα κράτη παρέχουν δωρεάν τα εμβόλια στους πολίτες τους.

 

4) Κάποιοι “εγκέφαλοι” και διεθνή συμφέροντα επιδιώκουν τη μείωση του πληθυσμού της γης μέσω των εμβολίων.

Αυτό είναι ψέμα. Τα τελευταία 50 χρόνια, ο πληθυσμός της γης έχει υπερδιπλασιάσει χάρη στα εμβόλια, λόγω της μείωσης των θανάτων από λοιμώξεις.

 

5) Δεν εμβολιάζω το παιδί μου, αν θέλει ας εμβολιαστεί όταν μεγαλώσει.

Είναι λάθος. Τα βρέφη και τα μικρότερα παιδιά είναι πιο επιρρεπή στις λοιμώξεις και κινδυνεύουν περισσότερο να πεθάνουν ή οι ασθένειες να τους προκαλέσουν επιπλοκές.

 

6) Δεν εμβολιάζω το παιδί μου, διότι οι αρρώστιες έτσι και αλλιώς μειώθηκαν λόγω της βελτίωσης των συνθηκών διαβίωσης.

Είναι ψέμα. Οι αρρώστιες μειώθηκαν θεαματικά μετά την έναρξη των εμβολιασμών σε πολλές χώρες, όπου το επίπεδο διαβίωσης παρέμεινε το ίδιο, όπως στην Ινδία, τον Καναδά, τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και αλλού.

 

7) Δεν εμβολιάζω το παιδί μου, διότι είναι καλυτέρα να αρρωστήσει και να έχει φυσική ανοσία.

Είναι ψέμα. Οι αρρώστιες που καλύπτονται από τα εμβόλια είναι εκείνες που προκαλούν θάνατο ή αφήνουν πολλές χρόνιες επιπλοκές. Δεν είναι σοφό να ρισκάρει τη ζωή του ένα παιδί, τη στιγμή που υπάρχει ασφαλές εμβόλιο για την προφύλαξή του.

 

8) Τα εμβόλια φορτώνουν τον οργανισμό με πολλά αντιγόνα και κουράζουν το ανοσοποιητικό σύστημα.

Δεν είναι αλήθεια. Η σημερινή βιοτεχνολογία έχει βελτιώσει τόσο πολύ την παραγωγή των εμβολίων, ώστε με ένα εμβόλιο να εισέρχονται στον οργανισμό του παιδιού πολύ λιγότερα αντιγόνα από ό,τι στο παρελθόν.

 

9) Τα εμβόλια περιέχουν και άλλες ουσίες, βλαβερές για την υγεία του παιδιού.

Οι ουσίες που υποχρεωτικά περιέχονται στα εμβόλια, προκειμένου να σταθεροποιηθεί η  συσκευασία, είναι πλήρως σύμφωνα με τις επιτρεπόμενες αναλογίες από επισήμους κρατικούς φορείς και ελέγχους, ώστε να μην είναι σε τίποτα ικανές να δημιουργήσουν κάποιο πρόβλημα.

 

10) Αφού τα άλλα παιδιά είναι εμβολιασμένα, γιατί να εμβολιάζω και εγώ το δικό μου που δεν κινδυνεύει;

Το παιδί που δεν έχει εμβολιαστεί εκθέτει σε κίνδυνο τον εαυτό του, αλλά και τους γύρω του. Υπάρχουν άλλα παιδιά που δεν πρόλαβαν να εμβολιαστούν ή παιδιά και μεγάλα άτομα που για λόγους υγείας έχουν αναβάλει προσωρινά τον εμβολιασμό τους.

 

ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΣΤΕΙΛΕΤΕ ΤΙΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΑΣ ΣΤΟ ΔΡ. ΣΠΥΡΟ ΜΑΖΑΝΗ; ΚΑΝ’ ΤΕ ΚΛΙΚ ΣΤΟ BANNER ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ

Επιμέλεια κειμένου: Νίκη Κλεισούρα

And More