Οι πιο συχνές αμήχανες στιγμές που κάθε νέα μαμά θα βρει μπροστά της…

Ναι. Μόλις απέκτησες το πιο όμορφο μωράκι και αισθάνεσαι ότι είσαι η πιο ευτυχισμένη γυναίκα στον κόσμο. Και εσύ! Είναι, όμως, και η πρώτη φορά που γίνεσαι μαμά και αυτό σημαίνει κάτι αγχωτικό: κάθε μέρα θα έρχεσαι αντιμέτωπη με μία, δύο, τρεις, δεκατρείς νέες καταστάσεις. Το ξέρεις, πριν καν συμβεί. Με το ένα χέρι, θα κρατάς το μωρό σου και με το άλλο θα του αλλάζεις πάνα, ρουχαλάκια, πιπίλες και ό,τι άλλο θέλει το μικρό σου. Μέσα σε όλες αυτές τις καταστάσεις, όλο και κάτι αμήχανο θα συμβεί.

Τι λες, λοιπόν, να δεις (και να προετοιμαστείς για) τις πιο αμήχανες στιγμές, που κάθε πρωτάρα μαμά έχει να αντιμετωπίσει;

– Ο πρώτος του μικρός τραυματισμός. Το νεογέννητο σου είναι αγγελούδι, όταν ξέρει ότι το κοιτάς. Τι συμβαίνει, όμως, όταν το βλέμμα σου στρέφεται σε κάτι άλλο και το μικρό σου το παρατηρεί; Το πιο πιθανό είναι να κάνει κάτι που του έχεις απαγορεύσει και θα χτυπήσει λίγο. Ποια πρέπει να είναι η αντίδραση σου; Επειδή η πρώτη του αντίδραση θα είναι το έντονο κλάμα, αυτό που απαιτείται είναι να μην πανικοβληθείς. Γιατί, το παιδί χρειάζεται την ηρεμία σου, για να αισθανθεί ασφαλής.

– Καθαρίζεις το σπίτι και κατά λάθος πατάς ένα από τα αγαπημένα του τουβλάκια. Oops! Αυτό δεν πρέπει να συμβεί ή αν κάτι πάει στραβά, γιατί και εσύ δύο μάτια έχεις, όχι δεκατέσσερα, προσπάθησε να εξαφανίσεις το σπασμένο παιχνίδι όσο πιο άμεσα μπορείς και άμα το μικρό σου αρχίσει να το ψάχνει, εξήγησε του ότι κάπου μέσα στο σπίτι θα το άφησε και τώρα δεν μπορεί να θυμηθεί πού. Δύο, τρεις μέρες μετά, θα το έχει ξεχάσει, γιατί στο μεσοδιάστημα θα έχει χρήσει άλλο ως αγαπημένο του.

– Όταν το κουταλάκι με το φαγητό, αντί για το στόμα του, καταλήγει στο πάτωμα ή αλλιώς, όταν στο μικρό σου, δεν αρέσει και πολύ το φαγητό που του έχεις ετοιμάσει. Μπορεί να απογοητευτείς, όμως, στην πραγματικότητα ίσως και να μη χρειάζεται. Πολλές φορές, οι μικροί μας φίλοι απλά ενθουσιάζονται λιγότερο με μερικά χρώματα, αδιαφορώντας για τη γεύση. Για αυτό, Relax & Take It Easy.

– Μαμά, τι σημαίνει “Αυτό”; Μα καλά, είναι δυνατόν, μόλις μπορέσει να μιλήσει, το πρώτο πράγμα που θα ακούσει και θέλει να εκφράσει να είναι μία ακατάλληλη λέξη; Οι πιθανότητες γέρνουν απειλητικά προς τα αυτό και εσύ πρέπει να βρεις μία εκπληκτική δικαιολογία, γιατί πόσο χαμηλά να βάλεις την ένταση στην τηλεόραση; Στο ένα την είχες…

– Όταν στο παιδί σου δεν αρέσει τίποτα… Ούτε το φαγητό, ούτε τα παιχνίδια του, ούτε τα νέα του ρουχαλάκια. “Ωχ, τι κάνω τώρα;” σκέφτεσαι. Το πιο σημαντικό είναι να μη θυμώσεις με το μικρό σου και να το αφήσεις να έρθει σε επαφή με τα αντικείμενα αυτά, προκειμένου να τα συνηθίσει.

– Μία φίλη σου θέλει να σας επισκεφτεί, για να δει το μωρό. Επίσκεψη στα χρόνια του κορονοϊού; Μμμμμ…. Το βασικό σου άγχος είναι πως το παιδί της φίλης σου ενδεχομένως φέρνει μαζί του και ένα σωρό μικρόβια, επομένως θα πρέπει να το αντιμετωπίσεις όπως και τους ενήλικες. Άκου τι μπορείς να κάνεις: μόλις φτάσουν ζητάς να βγάλουν τα παπούτσια και να πλύνουν τα χέρια τους. Αν το παιδί ζητήσει να πάρει αγκαλιά το μωρό, μπορείς να καθίσεις μαζί του στον καναπέ και να το κρατήσετε μαζί. Διαφορετικά, μπορείς να του προτείνεις εναλλακτικούς τρόπους αλληλεπίδρασης με το μωρό, που δεν θα απαιτούν άμεση επαφή, όπως είναι το νανούρισμα.

And More