Οι πιο συχνές απορίες μίας νέας μαμάς! Plus: Οι απαντήσεις τους

Αν τη στιγμή αυτή που διαβάζεις το συγκεκριμένο κείμενο κρατάς το μωρό σου στην αγκαλιά σου, τότε Συγχαρητήρια. Έφερες το μωράκι σου στον κόσμο αυτό, γυρίσατε στο σπίτι, οι πρώτες ημέρες κοινής πορείας πέρασαν και τώρα ετοιμάζεστε να κλείσετε μερικές εβδομάδες που είστε μαζί. Και το μυαλό σου γεμίζει με απορίες και δεύτερες σκέψεις. Γιατί, για να είμαστε ειλικρινείς, όσες συμβουλές και αν έχεις ακούσει από τη δική σου μαμά – και όχι μόνο -, πάντα θα υπάρχουν στο προσκήνιο μερικά μικρά θέματα που θα δημιουργούν ερωτήματα. Αυτό συμβαίνει σε κάθε νέα μαμά. Τι θα έλεγες, λοιπόν, να δούμε τις πιο συχνές απορίες και να προσπαθήσουμε να τις απαντήσουμε;

Πόσες ώρες πρέπει να κοιμάται το μωρό μου την ημέρα;
Σύμφωνα με μία έρευνα (ναι, την απάντηση δε θα σου τη δώσω εγώ), κατά τους πρώτους τρεις μήνες, το μωρό συνηθίζει να κοιμάται περίπου 15 με 16 ώρες την ημέρα. Βέβαια, δεν υπάρχει ένα προκαθορισμένο όριο για τον ύπνο, αφού συνήθως κοιμάται για μικρά διαστήματα των δύο και τεσσάρων ωρών ανάμεσα στα ταΐσματα.

Γιατί δυσκολεύεται να κοιμηθεί το βράδυ;
Η απάντηση βρίσκεται στο γεγονός ότι τις πρώτες ημέρες στη ζωή, τα μωρά δεν μπορούν να αντιληφθούν με ευκολία πότε είναι πρωί και πότε βράδυ. Προκειμένου να το βοηθήσεις να προσαρμοστεί, μπορείς να φροντίζεις να είναι το σπίτι πολύ φωτεινό κατά τη διάρκεια της ημέρας και ήσυχο και σκοτεινό κατά τη διάρκεια της νύχτας. Θα σε βοηθήσει κάπως…

Πώς θα καταλάβω ότι το μωρό μου έχει χορτάσει;
Για την συγκεκριμένη απορία, θα χρειαστείς τη βοήθεια του παιδιάτρου σου, γιατί ο επιστημονικός τρόπος που θα σου δείξει αν το μωρό τρέφεται αρκετά είναι οι τακτικές και σταθερές μετρήσεις του βάρους του, τις οποίες πρέπει να έχουν την υπογραφή του οικογενειακού σας γιατρού.

Πόσες φορές την ημέρα θα λερώσει την πάνα του;
Σε ανησυχεί και με το δίκιο σου, αφού ξέρεις ότι ο κλήρος για αυτήν την -όχι και τόσο δημιουργική- δουλειά θα πέσει σε εσένα. Ένας βασικός κανόνας λέει πως τον πρώτο καιρό η πάνα του μωρού λερώνεται προοδευτικά ανάλογα με την ημέρα ζωής του. Δηλαδή, την πρώτη ημέρα θα κάνει τσίσα μια φορά, την δεύτερη ημέρα θα κάνει τσίσα δύο φορές και την τρίτη τρεις φορές. Για περισσότερες πληροφορίες, φυσικά, μη διστάσεις να ρωτήσεις τον παιδίατρο σου.

Πότε μπορώ να του δώσω πιπίλα;
Είτε πολύχρωμη, είτε απλή, η πιπίλα μόνο χαρά μπορεί να δώσει. Και στο μωράκι σου και σε εσένα. Επειδή, όμως, τα πορίσματα σε έρευνες, άρα και οι απόψεις διίστανται, λέω να αφήσω την απάντηση αυτή στους ειδικούς.

Πώς μπορώ να φροντίσω τα πρώτα του δοντάκια;
Το μυστικό σε αυτό το όχι και τόσο εύκολο task, είναι να ξεκινήσεις τη φροντίδα από νωρίς. Πριν καν βγουν στην επιφάνεια. Να προετοιμάσεις το έδαφος. Τα ούλα του. Σύμμαχος σου; Οι συχνές πλύσεις στόματος και μερικές ακόμη συμβουλές που θα βρεις εδώ.

 

Read More

And More