Οι πιο συχνές δυσκολίες μίας μαμάς (και πώς μπορείς να τις διαχειριστείς)

Το να είσαι μαμά μόνο εύκολο δεν είναι. Αρκετές γυναίκες το περιγράφουν ως το πιο δύσκολο “επάγγελμα” που έχουν κάνει. Και δεν έχουν άδικο. Γιατί, το να πρέπει να μεγαλώσεις ένα παιδί, που από εσένα όλα τα περιμένει, δεν το λες και κάτι, για το οποίο είσαι εκπαιδευμένη. Το μαθαίνεις στην πράξη. Έχει τις υπέροχες στιγμές του. Έχει και τις δυσκολίες του. Ας επικεντρωθούμε στο τελευταίο. Ποιες είναι οι πιο συχνές δυσκολίες που κάθε μαμά βρίσκει μπροστά της και πώς μπορεί να τις επιλύσει (ή έστω απαλείψει); 

Πρώτη στιγμή: Οι πρώτες ημέρες μετά τον τοκετό… 

Δεν είναι λίγες οι φορές που οι μαμάδες αισθάνονται κάπως περίεργα, μετά τη γέννηση του παιδιού της. Η χαρά της στιγμής μετατρέπεται σε μικρή στεναχώρια. Δεν πρέπει να ξεχνάς ότι η ζωή σου τώρα αρχίζει να γίνεται καλύτερη, ο σύζυγος σου είναι στο πλευρό σου και όποιος χρειαστείς θα είναι εκεί για εσένα. Τα ωραία τώρα ξεκινούν!

 

Δεύτερη στιγμή: Όταν ο θηλασμός αρχίζει να σε δυσκολεύει…

Το να θηλάζεις το μικρό σου είναι υπέροχο. Δένεσαι μαζί του και το αισθάνεσαι κοντά. Πολύ κοντά σου. Και είναι. Όμως, δεν είναι μία συνήθεια που θα αναδειχθεί σε μόνιμη. Και αυτό το ξέρεις. Για αυτό, καλό είναι μόλις αισθανθείς ότι από παιχνίδι ο θηλασμός μετατρέπεται σε… αγγαρεία, προσπάθησε να τον περιορίσεις, μέχρι να τον σταματήσεις εντελώς. Φυσικά, σε μία τέτοια απόφαση, ακούς αποκλειστικά τον προσωπικό σου ιατρό και σίγουρα όχι τις αμέτρητες συμβουλές που η μαμά, η γιαγιά, η νύφη και η θεία σου δίνουν.

 

Τρίτη στιγμή: Η πρώτη ένταση με το παιδί…

Θα έρθει πιο γρήγορα από ό,τι περιμένεις. Και πιο σύντομα από ό,τι ελπίζεις. Μπορεί να μην του αρέσει το φαγητό που έφτιαξες, τα παιχνίδια του να έχουν χαθεί, η υπερβολική ζέστη να του δημιουργεί δάκρυα. Αυτό που πρέπει να κάνεις είναι να διατηρήσεις τη ψυχραιμία σου και να προσπαθήσεις με το δικό σου μοναδικό αγαπησιάρικο τρόπο να ηρεμήσεις το μικρό σου αγγελούδι.

Τέταρτη στιγμή: Όταν οι δουλειές είναι πάρα πολλές

Γραφείο, καθάρισμα του σπιτιού, παιχνίδι με το παιδί, διάβασμα, ετοιμασίες για το σχολείο και το κουβάρι τώρα αρχίζει να ξετυλίγεται. Αν τα παιδιά είναι δύο ή τρία ή τέσσερα, οι δουλειές πολλαπλασιάζονται και ακόμη και ο καλύτερος μπαμπάς σπάνια καταφέρνει να την απαλλάξει από αυτές. Προσπάθησε να θέσεις τις προτεραιότητες σου, τα όρια σου και να αποβάλλεις από το μυαλό σου ότι πρέπει να είσαι expert σε όλα.

 

Πέμπτη στιγμή: Όταν οι φίλες σου, ξεχνούν ότι έχεις γεννήσει

Σαν να διαγράφεται από τη μνήμη τους. Αποτέλεσμα; Να θέλουν συνέχεια να βρεθείτε για φαγητό, βόλτα, συζήτηση και να μην τους “περνά” από το μυαλό ότι πριν από λίγους, μόλις, μήνες έφερες στον κόσμο ένα αξιολάτρευτο μωράκι. Τι μπορείς να κάνεις; Να τους εξηγείς με τον ευγενικό σου τρόπο ότι τη συγκεκριμένη ώρα είσαι αφιερωμένη στο μωράκι σου και τις ανάγκες του. Γιατί, οι υποχρεώσεις δεν τελειώνουν τη στιγμή που φέρνεις το παιδί στον κόσμο αυτό…

 

Έκτη στιγμή: Το παιδί δεν κοιμάται εύκολα

Αποτελεί το συνηθέστερο πρόβλημα κάθε μαμάς, μετά το φαγητό. Όχι άδικα. Το να υιοθετήσει το μικρό σου μία συγκεκριμένη ρουτίνα ύπνου, που να τηρεί καθημερινά δεν είναι καθόλου εύκολο. Χρειάζεται να γίνει σταδιακά, για να μπορέσει να έχει διάρκεια στο χρόνο. Αυτό που μπορείς να κάνεις είναι να ρίξεις μία ματιά εδώ και εδώ για να συλλέξεις όσες πληροφορίες χρειάζεσαι.

 

Έβδομη στιγμή: Τα παιδιά τσακώνονται μεταξύ τους

Και ξαφνικά, χωρίς να μπορείς να συνειδητοποιήσεις το “γιατί”, τα μικρά σου αρχίζουν να μαλώνουν. Ακόμα, και για κάτι που τόσο αστείο φαντάζει. Τι μπορείς να κάνεις; Αρχικά, μην πάρεις το μέρος κανενός. Μετά, βρες το δικό σου σύμμαχο εδώ.

And More