Οι πιο συχνές φράσεις που κάθε μαμά λέει στο παιδί της. Εσύ;

Όλες οι μαμάδες θέλουν να είναι μοντέρνες και το σημαντικότερο: να μην θυμίζουν σε τίποτα τη δική τους μαμά και τις συνήθειες που είχε, όταν και αυτές ήταν μικρά κοριτσάκια. Ούτε στον τρόπο ομιλίας. Γιατί πόσες φορές να πεις στο παιδί σου να πάρει… ζακέτα; Το ξέρεις, το βιώνεις, το προσπαθείς, δεν το πετυχαίνεις πάντα. Ναι, καλά διάβασες. Είναι στιγμές που και εσύ λες μερικές από εκείνες τις εκφράσεις που κάθε μαμά που σέβεται τον εαυτό της λέει τελικά. Ποιες είναι, λοιπόν, αυτές οι φράσεις που το μικρό σου ακούει αρκετά συχνά;

Ε, βέβαια, όταν τα λέω εγώ…
Μόλις το παιδί σου μεγαλώσει λιγάκι, πάει στο Δημοτικό και αρχίσει να διαφωνεί λίγο με όσα του λες, τότε αυτή η φράση κάνει την εμφάνιση της. Γιατί, ναι μεν το μικρό σου μπορεί να σκέφτεται διαφορετικά, αλλά η πείρα σου αποδεικνύεται σοφή. 

Όλο το χυμό!
Συνήθως, ολοκληρώνεται με το όνομα του μικρού σου. Μπορεί ο χυμός να έχει έντονο και παιχνιδιάρικο χρώμα, όμως, μόνο και μόνο που το παιδάκι σου γνωρίζει ότι είναι αρκετά υγιεινό, θέλει απλά να πιει μία γουλιά και να το αφήσει στην άκρη. Δεν πρέπει, όμως. Είναι για το καλό του…

Άμα πάθεις κάτι, δεν θα τρέχεις εσύ, εγώ θα τρέχω
Μπορεί το παιδί σου να αγαπάει το ρίσκο, όμως, μέσα του γνωρίζει πολύ καλά πως ό,τι και αν συμβεί η αγκαλιά της μαμάς του θα είναι πάντα το καταφύγιο του, κάτι που – φυσικότατα – ισχύει. Όπως εξίσου φυσικά, εσύ θα του το υπενθυμίσεις την επόμενη φορά που θα αρχίσει να τρέχει μόνο του στο δρόμο.

Δεν θα σηκωθείς από το τραπέζι αν δεν τελειώσεις το φαγητό σου!
Το κομμάτι της σωστής διατροφής είναι ένα από τα σημαντικότερα για τα μικρά παιδιά. Μία ισορροπημένη διατροφή με τρόφιμα από όλες τις διατροφικές ομάδες συμβάλλει στην ομαλή ανάπτυξη ενός παιδιού. Δεν έχουν όλα τα φαγητά την ίδια γεύση. Ειδικά, τα όσπρια και τα λαχανικά δεν είναι και από τα αγαπημένα ενός παιδιού. Πρέπει, όμως, να τα καταναλώσει και αυτά. Voila, η φράση – κλειδί.

Αν δεν το μαζέψω εγώ ποιος θα το κάνει;
Αν υπάρχει μία συνήθεια που διατηρείται σταθερή σε κάθε παιδί από την περίοδο που ήταν ενός μέχρι να τελειώσει το… Πανεπιστήμιο, αυτή είναι σίγουρα να αφήνει τα πράγματα του όπου θέλει και να περιμένει από εσένα να τα μαζέψεις. Παιχνίδια, ρουχαλάκια, σχολικά είδη. Την απάντηση – ατάκα την γνωρίζεις. 

Έλα να φας θα κρυώσει!
Μα, πόσες φορές να το φωνάξεις και εσύ, γιατί το παστίτσιο θα κρυώσει και μετά δεν θα τρώγεται; Είπαμε να συμμετέχει ενεργά στην τηλεκπαίδευση, αλλά ένα διαλειμματάκι για μεσημεριανό μπορεί να το κάνει. 

Να έχεις ανοιχτό το κινητό σου!
Θα φορέσει την μασκούλα του και θα συναντηθεί με τον καλύτερο του φίλο στο πάρκο. Για πρώτη φορά, δεν σε θέλει στην παρέα του, γιατί πια είναι μεγάλο παιδί. Το κινητό του θα είναι κλειστό; Δεν νομίζω…

Εσύ πόσες έχεις πει ήδη;

 

Read More

And More