Οι τροφές που μπορεί να φάει το μικρό σου κι ας μην είναι βιολογικές!

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σου, όλοι σου έλεγαν “Τώρα πρέπει να τρως για δύο”, θέλοντας να σου υπενθυμίσουν πως η διατροφή σου πέρα από υγιεινή και ισορροπημένη, θα πρέπει να είναι και σωστά δομημένη, ώστε να τρέφεται επαρκώς και το μωράκι που μεγαλώνει μέσα σου! Ξέχασαν, όμως, να σου πουν πως το κεφάλαιο “διατροφή του παιδιού” θα είναι ένα ζήτημα που θα σε απασχολεί… εσαεί! Ας μην ξεχνάμε, άλλωστε, πως το τρίπτυχο συμβουλών της Ελληνίδας -και διεθνούς!- μάνας προς το (συνήθως ενήλικο) παιδί της είναι “Να ντύνεσαι καλά-Να προσέχεις-Να τρως”! Πλέον, λοιπόν, που το μικρό σου μεγαλώνει και αναπτύσσεται ραγδαία, αντιλαμβάνεσαι πως οι διατροφικές συνήθειές του και η ανάγκη για πρόσληψη των απαραίτητων βιταμινών είναι πολύ σημαντικό ζήτημα! Μάλλον το καθημερινό άγχος θα είναι τι θα φάει, αν τρώει “ακατάλληλες” λιχουδιές και γενικά αν τρέφεται σωστά και αρκετά. Για αυτό και οι περισσότερες μαμάδες επιλέγουν να προμηθεύονται βιολογικά προϊόντα, ώστε να εξασφαλίσουν τις πιο αγνές πρώτες ύλες για το φαγητό των παιδιών τους. Τι γίνεται, όμως, όταν η… τσέπη δεν το αντέχει;

Η σύσταση όλων των κλινικών επιστημόνων διαχρονικά είναι να περιλαμβάνει η διατροφή μικρών και μεγάλων περισσότερα φρούτα και λαχανικά. Ακόμη και σε αυτή την υπόθεση, όμως, υπάρχει ο διαχωρισμός ανάμεσα στα βιολογικά ή οργανικά προϊόντα και τα συμβατικά ζαρζαβατικά που βρίσκει κανείς στην αγορά. Στην πρώτη κατηγορία υπάρχουν τα μικρότερα, λιγότερο “ευπαρουσίαστα”, αλλά πολύ πιο γευστικά τρόφιμα, τα οποία στοιχίζουν σαφώς πιο πολύ. Και στην άλλη πλευρά περιλαμβάνονται τα πιο “γεμάτα”, καλοσχηματισμένα, ενίοτε πιο άνοστα και σίγουρα φθηνότερα λαχανικά και φρούτα. Η ειδοποιός διαφορά τους είναι το γεγονός πως τα βιολογικά έχουν καλλιεργηθεί χωρίς χρήση εντομοκτόνων, αντιπαρασιτικών και παρόμοιων χημικών σκευασμάτων. Πόσο επικίνδυνα είναι, όμως, στην πραγματικότητα τα κοινά γεωργικά προϊόντα; Και πώς θα καταφέρεις να αντεπεξέλθεις οικονομικά αν αποφασίσεις να προμηθεύεσαι μόνο οργανικά υλικά;

Ευτυχώς, ακόμη και στα συμβατικά φρούτα και λαχανικά υπάρχουν διαβαθμίσεις, που σύμφωνα με τον αμερικανικό μη κερδοσκοπικό οργανισμό “Περιβαλλοντική Ομάδα Εργασίας” (Environmental Working Group-EWG), μπορούμε να καταναλώνουμε με ασφάλεια ακόμη και όταν έχουν καλλιεργηθεί με τις τυπικές διαδικασίες παραγωγής. Ο οργανισμός που μελετά και αναλύει τακτικά τα γεωργικά προϊόντα, συντάσσει έναν ετήσιο κατάλογο με εκείνα τα τρόφιμα που είναι λιγότερο βλαβερά, αλλά και τα πιο επικίνδυνα –πάντα με βάση τον τρόπο καλλιέργειάς τους.

Παρακάτω μπορείς να δεις ποια ανήκουν στη “χρυσή 13άδα” –είναι τυχερή, μην σε φοβίζει ο αριθμός!

→ Καλαμπόκι: Χάρη στο ανθεκτικό περίβλημά του, το καλαμπόκι είναι ένα από τα πιο ασφαλή λαχανικά, αφού ο προστατευτικός φλοιός του δεν επιτρέπει στα χημικά να διεισδύσουν στο εσωτερικό του.

→ Ανανάς: Το αγαπημένο φρούτο μικρών και μεγάλων ανήκει στην κατηγορία εκείνων που μπορείς να καταναλώσεις με ασφάλεια, αφού ο άκαμπτος φλοιός του συσσωρεύει όλα τα χημικά, αφήνοντάς το άθικτο εσωτερικά.

→ Μελιτζάνα: Η λεία και γυαλιστερή φλούδα της μελιτζάνας είναι υπεύθυνη για τη χαμηλή έως ανύπαρκτη συσσώρευση χημικών, μιας και τίποτα δεν μπορεί να… προσκολληθεί επάνω της.

→ Κατεψυγμένος αρακάς: Ευτυχώς, σε αυτή τη λίστα ανήκει και ο τυπικός αρακάς που προμηθεύεσαι από τα ψυγεία των super market, μιας και αποτελεί μία από τις αγαπημένες γεύσεις των παιδιών!

→ Λάχανο: Ένα λαχανικό, που ούτως ή άλλως δεν χρειάζεται σχεδόν καθόλου υποβοήθηση για να αναπτυχθεί. Επομένως, είναι μία από τις πιο ασφαλείς επιλογές για τα παιδιά.

→ Πεπόνι: Όλα τα είδη του πεπονιού, είτε λευκόσαρκο, είτε κόκκινο, είναι το ίδιο ασφαλή χάρη στη σκληρή και χοντρή φλούδα τους. Βουρ για τις πιο γλυκές και ζουμερές φρουτοσαλάτες, λοιπόν!

→ Αβοκάντο: Η “πραλίνα σοκολάτας” από αβοκάντο που με τόση λαχτάρα απολαμβάνουν τα μικρά σου –κι ας μην ξέρουν τι περιέχει-, δεν χρειάζεται πια να είναι… πανάκριβη! Το αβοκάντο, πέρα από το γεγονός πως αναπτύσσεται εύκολα χωρίς τη χρήση χημικών, έχει και αρκετά ανθεκτικό φλοιό που δεν επιτρέπει στα φυτοφάρμακα να το διαπεράσουν.

→ Κουνουπίδι: Ένα πολύ υγιεινό και θρεπτικό λαχανικό, ιδανικό για μεγάλη γκάμα παραλλαγών, που ευτυχώς μπορείς να παρέχεις στο μικρό σου ανεπιφύλακτα.

→ Μάνγκο: Το εξωτικό και ζουμερό φρούτο μπορείς άφοβα να το χρησιμοποιήσεις για τις σαλάτες ή τα υγιεινά smoothies που φτιάχνεις στα παιδιά, μιας και η σκληρή φλούδα του -που συχνά σε δυσκολεύει στο καθάρισμα- είναι υπεύθυνη για την ελάχιστη συγκέντρωση φυτοφαρμάκων.

→ Κρεμμύδι: Άλλο ένα λαχανικό με ελάχιστη συγκέντρωση χημικών, που θεωρείται ασφαλές ακόμη κι όταν δεν είναι οργανικό. Καλά το μάντεψες, είναι η μυρωδιά που απωθεί τα έντομα -ελπίζω όχι και τα παιδιά!

→ Σπαράγγια: Τα λαχταριστά λαχανικά έχουν την τάση να απομακρύνουν από μόνα τους τα ενοχλητικά ζωύφια -ή σωστότερα να μην τα έλκουν-, καθιστώντας περιττή τη χρήση φυτοφαρμάκων στην καλλιέργειά τους.

→ Γκρέιπφρουτ: Η σκληρή και ανθεκτική φλούδα του εσπεριδοειδούς είναι εκείνη που προστατεύει το χυμώδες εσωτερικό του.

→ Ακτινίδιο: Εφόσον δεν θα έτρωγες ποτέ τη… μαλλιαρή φλούδα του, είσαι απολύτως καλυμμένη και μπορείς να δίνεις το φρούτο στα παιδιά, ακόμη και μη οργανικό!

Σε κάθε περίπτωση, τα φρούτα και τα λαχανικά που μπορούν να καταναλώσουν τα παιδιά, ανάλογα με την ηλικία τους, είναι ένα ζήτημα που θα πρέπει να συζητήσεις με τον παιδίατρό τους, ώστε να αποφύγεις τροφικές αλλεργίες ή ανεπιθύμητες αντιδράσεις.

Read More

And More