Οικογενειακά γεύματα: Πόσο εποικοδομητικά είναι για τα παιδιά;

Τα Χριστούγεννα έρχονται! Και ποιο είναι το πιο κοινό πράγμα που κάνουμε όλοι, τόσο κατά τη διάρκειά τους, όσο και την Πρωτοχρονιά; Τα οικογενειακά γεύματα εννοείται! Άλλωστε, πέρα από το γεγονός πως πρόκειται για τις κατεξοχήν γιορτές της αγάπης και της αλληλεγγύης, είναι και η κατάλληλη ευκαιρία να εκμεταλλευτούμε τον ελεύθερο χρόνο που μας προσφέρουν οι αργίες και να τον αφιερώσουμε σε αυτούς που αγαπάμε! Για αυτό το λόγο, πληθαίνουν και τα γεύματα που απολαμβάνουμε με τα παιδιά, πέρα από όλες τις υπόλοιπες δραστηριότητες που κάνουμε παρέα τα Χριστούγεννα, όπως οι βόλτες, η επίσκεψη παιδικών εκδηλώσεων και η ανταλλαγή δώρων! Αφού και για τα παιδιά, αυτή είναι μία από τις αγαπημένες τους εποχές και την περιμένουν πώς και πώς για να ευχαριστηθούν τη συντροφιά και την προσοχή των γονιών τους! Το γνώριζες, όμως, ότι τα οικογενειακά γεύματα είναι γενικά εποικοδομητικά για τα παιδιά, ανεξάρτητα από τα χριστουγεννιάτικα;

Είναι κοινώς παραδεκτό πως η διαδικασία του τυπικού οικογενειακού γεύματος, όπου όλοι μαζεύονται γύρω από το τραπέζι και απολαμβάνουν το φαγητό τους είναι μία από τις σημαντικότερες κινήσεις στην καθημερινότητα, μιας και με αυτό τον τρόπο δίνεται ο απαραίτητος χρόνος στους γονείς να συνδεθούν συναισθηματικά με τα παιδιά τους! Πέρα, όμως, από τις γνωστές θετικές επιρροές, σύμφωνα με νέες μελέτες, υπάρχουν πολλά μακροπρόθεσμα οφέλη τόσο στη σωματική, όσο και στην ψυχική και πνευματική υγεία των παιδιών που τρώνε συχνά με τους γονείς τους!

Η έρευνα που διενεργήθηκε στο Κεμπέκ του Καναδά, συμπεριλαμβάνοντας δείγματα από 1492 παιδιά, δημοσιεύτηκε στην περιοδική έκδοση Αναπτυξιακής και Συμπεριφορικής Παιδιατρικής, εξέτασε τους τρόπους με τους οποίους η ποιοτική εμπειρία της οικογενειακής συνεστίασης σε μικρότερη ηλικία μπορεί να επηρεάσει την πορεία του παιδιού μεγαλώνοντας! Για το σκοπό αυτό, οι ειδικοί κατέγραψαν το δείγμα στην ηλικία των έξι ετών, κρατώντας ημερολογιακές σημειώσεις σχετικά με τα οικογενειακά γεύματα, και επισκέφτηκαν ξανά τα παιδιά όταν συμπλήρωσαν τα 10 έτη τους, ερευνώντας την εξέλιξή τους, τόσο σε επίπεδο καθημερινών συνηθειών, όσο και στην ακαδημαϊκή (σχολική) πορεία τους και τις επικοινωνιακές ικανότητές τους.

Τα αποτελέσματα της πολύχρονης έρευνας κατέληξαν πως ο ποιοτικός χρόνος με τους γονείς που προσφέρουν στα παιδιά τα οικογενειακά γεύματα από την ηλικία των έξι, έχει θετικά αποτελέσματα στη γενική σωματική υγεία και ανάπτυξη του παιδιού και εμφάνιζε πολύ λιγότερες περιπτώσεις κατανάλωσης αναψυκτικών στην ηλικία των 10. Αυτά τα παιδιά ήταν, επίσης, λιγότερο πιθανό να εμφανίσουν βίαιη συμπεριφορά μεγαλώνοντας, στοιχεία τα οποία υποδηλώνουν πως τα οικογενειακά γεύματα προωθούν καλύτερα πρότυπα κοινωνικής επαφής και αυτοσυντήρησης. Με λίγα λόγια, μέσα από τα σταθερά γεύματα με τους γονείς τους, τα παιδιά μαθαίνουν “από πρώτο χέρι” τι σημαίνει η κοινωνική αλληλεπίδραση, η συζήτηση για κοινωνικά θέματα και το ενδιαφέρον για καθημερινά ζητήματα, ενώ διδάσκονται όλα τα παραπάνω σε ένα οικείο και συναισθηματικά ασφαλές περιβάλλον.

Συμπερασματικά, συντηρώντας τη συνήθεια των οικογενειακών γευμάτων στο σπίτι είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τα παιδιά σε μακροπρόθεσμο επίπεδο, καθώς όχι μόνο δημιουργούν το κατάλληλο πλαίσιο για την καθημερινή αλληλεπίδραση, αλλά είναι επίσης εποικοδομητικό για την ανάπτυξη των κοινωνικών ικανοτήτων τους, της αυτοσυντήρησης και της καλής φυσικής κατάστασης!

Για αυτό, λοιπόν, αυτά τα Χριστούγεννα και τη νέα χρονιά, βάλε στόχο να καθιερώσεις στο πρόγραμμά σου αυτή την καθημερινή συνήθεια, που μόνο καλό μπορεί να κάνει σε όλη την οικογένεια!

Read More

And More