Παιδί: Ανοιξιάτικη αλλεργία από κάμπιες. Τι πρέπει να κάνουν οι γονείς

Η Άνοιξη φέρνει χαρά, ευεξία, θετική διάθεση και… αλλεργίες. Ο διακεκριμένος παιδίατρος, Δρ. Σπύρος Μαζάνης, γράφει σήμερα για την αλλεργία από τις κάμπιες, την οποία και πρέπει να προσέξουμε. Ο λόγος στον ειδικό…

Μπορεί να είναι και το πρώτο σημάδι που θα καταλάβεις ότι ήρθε η άνοιξη. Μαζί με την ανθοφορία και την βελτίωση των καιρικών κλιματολογικών φαινομένων, έρχονται και κάποιες μικρές ή μεγαλύτερες… ενοχλήσεις, οι οποίες είναι γνωστές ως οι “αλλεργίες της άνοιξης”. Και ενώ όλοι θα περιμέναμε να βλέπουμε αλλεργίες στα άνθη και τα φυτά, καραδοκεί και εμφανίζεται μια πολύ συχνή αλλεργία που δεν είναι άλλη από την αλλεργία στις κάμπιες.

Αν παρατηρήσετε αυτήν την εποχή υπάρχει μια έντονη ανθοφορία των πεύκων με πολλή γύρη. Πάνω, όμως, στα πεύκα θα παρατηρήσετε μικρές μπάλες που είναι γεμάτες με κάμπιες. Αυτές οι κάμπιες πέφτουν κάτω, λόγω του αέρα, αλλά και περπατάνε στους κορμούς και το έδαφος, προκειμένου να αλλάξουν τοποθεσία.

Τα παιδιά παίζοντας στα πάρκα ή εκεί όπου υπάρχουν πεύκα και κάμπιες, έρχονται σε επαφή μαζί τους ή με τα εκκρίματα τους. Η κάμπια, όταν νιώθει ότι απειλείται από την παρουσία του παιδιού και μόνο ή από κάποιο ακούμπισμα, εκτοξεύει στον αέρα πολύ μικρά τριχίδια, τα οποία περιέχουν μια πολύ ισχυρή τοξίνη. Οι τρίχες μεταφέρονται στο σώμα του παιδιού και αναλόγως προκαλούν ερεθισμό στο δέρμα, τα μάτια αλλά και στο αναπνευστικό σύστημα. Ακόμα κι αν δεν φαίνεται να υπάρχουν κάμπιες, το πέρασμα τους είναι ικανό να άφησε τριχίδια, τα οποία θα προσβάλουν το παιδί. Τα τριχίδια μπορεί να περάσουν και μέσα από τα ρούχα και να ερεθιστεί οποιαδήποτε περιοχή του σώματος.

Τα συμπτώματα από την επαφή με τις κάμπιες είναι μερικές φορές ορατά:
-κοκκινίλες μικρές ή μεγάλες, κυρίως στις παλάμες και στους μηρούς
-φαγούρα
-δυσκολία στην αναπνοή, λόγω ρινίτιδας, βήχα, ακόμη και κρίση άσθματος
-στα μάτια κοκκίνισμα και φαγούρα
-τραυματισμός του άσπρου του ματιού από το τρίψιμο.

Η αντιμετώπιση
Η κλινική εξέταση και η παρατήρηση θα βγάλουν τη διάγνωση ότι πρόκειται για βλάβες και αλλεργία στις κάμπιες. Ο παιδίατρος μπορεί να χορηγήσει αντισταμινικά από το στόμα ή κρέμες ή κολλύρια.

Οι πρώτες βοήθειες στο σπίτι θα περιοριστούν στο:
-με ένα τσιμπιδάκι ή σελοτέιπ προσπαθούμε να απομακρύνουμε τις τρίχες, όταν είναι ορατές.
-πλένουμε με τρεχούμενο καθαρό νερό την περιοχή, χωρίς να την τρίβουμε
-τοποθετούμε κομπρέσες με δροσερό νερό πάνω στις κόκκινες επιφάνειες.

Οι σωστές συμβουλές
Με την πρώτη ευκαιρία συμβουλεύουμε τα παιδιά να μην πλησιάζουν τα πεύκα που πάνω τους υπάρχουν φωλιές από κάμπιες. Να μην αγγίζουν τις κάμπιες που περπατάνε στο έδαφος. Να μην ξύνονται και να μην τρίβουν τα μάτια τους, αν έχουν φαγούρα.

Read More

And More