Παιχνίδι στο χιόνι!

Ο καιρός έχει γυρίσματα, ο χιονιάς τυλίγει τους δρόμους και τα παιδιά θέλουν να ξεχυθούν για… χιονοπόλεμο! Φυσικά ένα κρίσιμο ζήτημα είναι ο σωστός ρουχισμός για τις περιστάσεις, ώστε οι μικροί “εξερευνητές” να παραμείνουν ζεστοί και στεγνοί στις περιπετειώδεις εξορμήσεις τους. Η πρώτη σημαντική υπενθύμιση είναι να μην φοβηθείς το κρύο και την υγρασία, αλλά αντιθέτως να παροτρύνεις τα παιδιά να το διασκεδάσουν με διάφορες ασφαλείς δραστηριότητες.

Επόμενο βήμα είναι να οργανώσεις μια σειρά από παιχνίδια ή ακόμα και “εργασίες” που θα σε βοηθήσουν να ελέγξεις την κατάσταση, χωρίς να μειώσεις τον ενθουσιασμό τους. Ορίστε μερικές προτάσεις για να περάσετε καλά ακόμα και στα χιόνια!

  • Πέρα από τον παραδοσιακό χιονάνθρωπο, μπορείς να τους αναθέσεις να φτιάξουν διάφορα γλυπτά από χιόνι! Παρότρυνέ τα να σχηματίσουν ζωάκια, κάστρα σαν εκείνα που φτιάχνουν στην άμμο ή να κάνουν χειροτεχνίες όπως παγωμένα σκεύη που θα γεμίσουν με πέτρες και λουλούδια.
  • Φτιάξτε μαζί ένα απλό ταμπλό στο χιόνι με κλαδιά ή και με τα χέρια αν αντέχουν τα γάντια σας και παίξτε “παγωμένη” τρίλιζα! Χρησιμοποιήστε κλαδιά και κουκουνάρια για να σημειώνει ο καθένας την κίνησή του και… let the games begin!
  • Δώσε στα παιδιά νερομπογιές, τέμπερες ή ακόμα και χρώμα ζαχαροπλαστικής και μερικά πινέλα και άφησέ τα να δημιουργήσουν τα δικά τους έργα τέχνης στον λευκό “καμβά”. Είναι σίγουρο ότι θα ενθουσιαστούν και δεν θα ξεκολλάνε!
  • Δείξε τους πώς να δημιουργήσουν “αγγέλους”! Ξάπλωσε στην πλάτη σου και ανοιγόκλεισε χέρια και πόδια σπρώχνοντας γύρω σου το χιόνι. Όταν δουν την εικόνα που σχηματίζεται στο έδαφος θα θέλουν οπωσδήποτε να το δοκιμάσουν!
  • Βοήθησέ τα να φτιάξουν ένα οχυρό για να γίνει ο χιονοπόλεμος ακόμα πιο δελεαστικός! Χτίστε μαζί τα “τοιχώματα” μαζεύοντας και στοιβάζοντας το χιόνι και έπειτα άφησέ τα να αυτοσχεδιάσουν στο παιχνίδι.
  • Κρύψε στο χιόνι πλαστικά κουκλάκια και παιχνίδια και ξεκίνα το “κυνήγι του θησαυρού”! Δώσε οδηγίες στα παιδιά για το πού πρέπει να ψάξουν και βεβαιώσου ότι η πρόκληση θα είναι μεγάλη και το παιχνίδι δελεαστικό!
  • Δώσε στα μικρά τα παιδικά φτυαράκια τους και άφησέ τα να “σκουπίσουν” το χιόνι από την αυλή ή το πεζοδρόμιο. Μπορούν να φτιάξουν μικρά μονοπάτια, ενώ είναι βέβαιο ότι σύντομα η δραστηριότητα αυτή θα μετατραπεί σε… χιονοθύελλα!

Read More

And More